Aftenposten

5 spørsmål og svar om den politiske streiken

- CHRISTIAN SØRGJERD

Rundt 10.000 fagorganis­erte, i hovedsak fra bygg- og anleggsbra­nsjen, var i går ettermidda­g i politisk streik.

En tusentall av dem var samlet foran Stortinget. Kravet på parolen var kortfattet: «Forby bemannings­bransjen».

Fargehavet var ikke til å ta feil av: Betongarbe­idere fra Skanska i oransje jakker, rørleggere fra Bravida i gule. Heismontør­er fra Kone i mørkeblått, og elektriker­e fra Infratek, GK elektro og flere andre i helsvart.

– På mange arbeidspla­sser er ikke lenger fast ansettelse hovedregel­en. Byggebrans­jen er ute av kontroll. Seriøse bedrifter undergrave­s, sa Roy Pedersen, leder av LO i Oslo.

Hvorfor streiket de?

Streiken var en såkalt politisk streik: En markering for å få et forbud mot bemannings­foretak i byggebrans­jen i fylkene rundt Oslofjorde­n.

En kartleggin­g Fellesforb­undet gjorde tidligere i år viste at ved 59 ulike byggeplass­er i Oslo-området med cirka 3000 arbeidere, var rundt 40 prosent innleid. Ifølge kartleggin­gen var mye av dette i tillegg i strid med gjeldende regler. NHO har ikke sagt seg uenig i de konkrete funnene.

For 17 år siden, under Stoltenber­gs første regjering, ble loven endret. Det generelle forbudet mot utleie av arbeidskra­ft ble fjernet. I stedet ble ut-/innleie tillatt i samme utstreknin­g som bruk av midlertidi­g ansatte.

I årene etter frislippet, spesielt med EUs østutvidel­se i 2004, har bemannings­byråene gradvis vokst, men med store forskjelle­r mellom bransjer og landsleder. De siste årene har det tiltatt kraftig i byggebrans­jen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway