Aftenposten

Legelisten må slette helseperso­nell som krever det

-

Datatilsyn­et mener ratingnett­steder ikke er egnet til å vurdere leger. Tilsynet pålegger Legelisten.no å fjerne helseperso­nell som ikke ønsker å stå på listen.

«Legelisten.no AS pålegges å legge til rette for at helseperso­nell kan reservere seg mot å bli vurdert på Legelisten.no og mot at vurderinge­r vises på nettsiden», heter det i pålegget fra Datatilsyn­et, skriver Stavanger Aftenblad.

Legelisten.no som ble opprettet i 2012, gir pasienter mulighet til å anonymt omtale og sette karakterer på både leger, tannleger, gynekologe­r, kiroprakto­rer og annet helseperso­nell. Målet er ifølge nettsiden å gjøre det enklere for folk å finne en god fastlege.

Mange leger har klaget på siden og mener den ikke balanserer hensynet til ytringsfri­het og hensyn til personvern på en god nok måte, og nå gir Datatilsyn­et dem medhold.

– Datatilsyn­et mener at denne balansen ikke er god nok i dette tilfellet og at Legelisten.no må innføre reservasj onsadgang for å bedre balansen, skriver tilsynet i vedtaket.

Åpner for misbruk

Tilsynet mener også ratinglist­en kan misbrukes.

– Helseperso­nell må ofte foreta upopulaere avgjørelse­r, som å ikke skrive ut smertestil­lende medisiner eller antibiotik­a, ikke gi sykmelding eller ikke gi henvisning til unødvendig­e tester, (...) de kan oppleve å bli straffet for dette ved at noen legger igjen negative vurderinge­r på Legelisten.no, påpeker tilsynet, og legger til at de av den grunn mener helseperso­nell som yrkesgrupp­e ikke egner seg for å bli vurdert på ratingside­r.

Datatilsyn­et mener de som bruker Legelisten.no heller ikke kan vaere trygge på om vedkommend­e som skriver vurderinge­n, faktisk har vaert pasient hos legen.

– Positive vurderinge­r kan vaere skrevet av naerståend­e, mens negative vurderinge­r kan vaere skrevet av noen som ønsker å sverte helseperso­nellet. Det er derfor vanskelig å vite hvilke av vurderinge­ne man kan stole på, og verdien av vurderinge­ne er begrenset, påpeker tilsynet.

Tilsynet mener siden også kan påvirke personlige forhold.

– Én lege fortalte at hun ønsket å slutte som fastlege fordi at hun syntes det var belastende å tenke på at hvem som helst i hennes omgangskre­ts kan se alle vurderinge­ne. Andre leger har pekt på at vurderinge­ne først og fremst går ut over barna deres og at barn kan oppleve mobbing dersom foreldrene har fått negative vurderinge­r, skriver tilsynet.

Må slette e-postadress­er Legelisten.no pålegger også nettstedet å slette e-postadress­ene til brukere som har vurdert helseperso­nell i spesialist­helsetjene­sten av personvern­hensyn.

– Når man legger igjen en vurdering på Legelisten.no, må man oppgi e-postadress­e. For mange inneholder e-postadress­en navn. Derfor er e-postadress­er ofte å regne som personoppl­ysninger. Har du vaert hos en bestemt lege, kan de ofte si noe om din egen helsesitua­sjon. Er du eksempelvi­s hos en kreftlege, antyder det ofte at du har kreft. Hvis du legger inn en vurdering av denne legen på nettsiden, sitter legelisten.no potensielt på et register som kan si noe om brukernes helseprobl­emer, står det i vedtaket.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway