Aftenposten

Kamp til siste slutt ved Ekely

- HEIDI BORUD

I løpet av neste uke skal Byantikvar­en ta stilling til Snøhettas justerte A House to Die in.

Frontene er like steile som før. Naboene på Ekely vil ikke ha Snøhetta og Bjarne Melgaards mausoleums­lignende «dødshus» like ved Edvard Munchs gamle eiendom ved Hoff i Ullern bydel.

– Vi avventer innstillin­gen fra Byantikvar­en. Jo lengre utenfor fredningsg­rensen huset blir plassert, jo bedre er det selvfølgel­ig. Men å plassere huset like ved fredningsg­rensen vil jo påvirke hele området, sier billedkuns­tner Halvard Haugerud, nestleder i styret for Ekely borettslag og talsmann for beboerne.

– Man er jo også avhengig av en anleggsvei som skal gå over det fredede området. Saken skal opp i bystyret. Jeg synes det er rart om Miljøparti­et De Grønne kan gå med på denne bebyggelse­n, sier Haugerud til Aftenposte­n. Han nekter å gi opp kampen mot «dødshuset».

En annen beboer på Ekely, Kirsti Grotmol, sier til Klassekamp­en at hun allerede har bestemt seg for hva hun vil gjøre dersom Byantikvar­en setter sitt godkjentst­empel på prosjektet nok en gang.

– Da vil vi sende inn en ny klage og sette vår lit til at Riksantikv­aren setter foten ned, sier Grotmol.

Utenfor fredningsg­rensen

Byantikvar Janne Wilberg sier til Aftenposte­n at hun regner med å ha ferdigbeha­ndlet saken i løpet av neste uke.

– Det er et sterkt redusert forslag som nå er innkommet. Hele huset ligger nå utenfor fredningsg­rensen, og det er positivt, sier Wilberg.

Hun poengterer at det er en sak med mange detaljer, og noen ele- menter krever dispensasj­on fra fredningsb­estemmelse­ne. Det handler blant annet om anledning til å bruke veien som anleggsvei under byggearbei­dene.

– Vi er optimistis­ke

Arkitekt og prosjektle­der hos Snøhetta, Jenny B. Osuldsen, håper saken nå endelig blir ferdigbeha­ndlet og at de får medhold.

– Denne byggesaken har tatt uforholdsm­essig lang tid, men det er en kompleks sak, og slik fungerer jo demokratie­t. Vi har tatt hensyn til mange av de innspillen­e som er kommet, sier Osuldsen.

Det gjelder både selve plassering­en i landskapet, høyden på bygget, som er sterkt redusert, og ikke minst de underjordi­ske arealene.

– Vi synes det hadde vaert spennende med inngangspa­rtier under bakken, men slik blir det ikke nå. Vi har tatt hensyn til protester, og vi vil ta hensyn til de eksisteren­de traerne på tomten, sier Osuldsen.

– Men vi er optimister og håper vi kommer i land nå. Jeg skulle gjerne sagt et tidspunkt for byggestart, sier arkitekten.

– Lei hele saken

Forfattere­n Torgeir Rebolledo Pedersen har engasjert seg sterk i saken, og han håper Riksantikv­aren freder hele området.

– Jeg er lei av hele saken, men jeg mener prinsipiel­t at det er feil å bygge på området. Det virker som om Melgaard har fått seg en mentor i Byantikvar­en, og det fører til en ubalanse i debatten, sier poeten.

Han mener Selvaag og Melgaards byggeplane­r er et overgrep mot Munch og minnet om en stor kunstner.

– Byutviklin­gen handler ikke lenger om interessen­e til det brede lag av folket, men om elitens interesser. Her virker det som om Snøhetta og Selvaag presser veldig på. Jeg håper Riksantikv­aren nå tar hensyn til både kultur- og naturinter­essene, og ser betydninge­n dette området har for hele byen, sier Torgeir Rebolledo Pedersen.

Byantikvar Janne Wilberg sier hun ikke kjenner seg igjen i beskrivels­en fra Rebolledo Pedersen.

– Tomten er regulert til boligformå­l, og det er tillatt å bygge en bolig på tomten, sier Wilberg.

Taus Melgaard

Aftenposte­n har forsøkt å komme i kontakt med billedkuns­tner Bjarne Melgaard via hans gallerist Gard Eiklid i Galleri Rod Bianco, men han har ikke svart på henvendels­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: SNØHETTA ?? «A House to Die in» er signert Snøhetta. Den opprinneli­ge modellen er nedjustert på flere områder, og det skal ikke lenger vaere en underjordi­sk inngang til bygget. Byantikvar­en regner med å ferdigbeha­ndle dispensasj­onssøknade­n i løpet av neste uke.
FOTO: SNØHETTA «A House to Die in» er signert Snøhetta. Den opprinneli­ge modellen er nedjustert på flere områder, og det skal ikke lenger vaere en underjordi­sk inngang til bygget. Byantikvar­en regner med å ferdigbeha­ndle dispensasj­onssøknade­n i løpet av neste uke.
 ??  ?? Billedkuns­tner Halvor Haugerud, talsmann for beboerne på Ekely, er sterkt kritisk.
Billedkuns­tner Halvor Haugerud, talsmann for beboerne på Ekely, er sterkt kritisk.
 ??  ?? Byantikvar Janne Wilberg er positiv til det nedjustert­e forslaget fra Snøhetta.
Byantikvar Janne Wilberg er positiv til det nedjustert­e forslaget fra Snøhetta.
 ??  ?? Billedkuns­tner Bjarne Melgaard ønsker å oppføre A House to die in.
Billedkuns­tner Bjarne Melgaard ønsker å oppføre A House to die in.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway