Aftenposten

Grete Berget

- Heidi Nordby Lunde leder i Europabeve­gelsen Kirsti Methi generalsek­retaer

Det var med sorg Europabeve­gelsen mottok budskapet om Grete Bergets bortgang 9. november. Med det mistet vi en av våre naermeste. Grete var en overbevist og entusiasti­sk europeer. For Grete dreide europasake­n seg om internasjo­nal solidarite­t, fred og miljø. Hun forsto at Europa trengte mer samarbeid, ikke mindre. Hun hadde en grunnlegge­nde erkjennels­e av at det måtte forplikten­de løsninger til for klima og for en bedre fordeling i Europa.

Som generalsek­retaer i Europabeve­gelsen i 2003– 2009 kunne hennes engasjemen­t for EU-samarbeide­t og norsk medlemskap blomstre. Hennes dype innsikt i europasake­n gjorde at hun ble lyttet til. I en tverrpolit­isk organisasj­on som rekruttere­r både fra høyre til venstre, klarte hun også å oppnå tillit i alle deler av bevegelsen. Selv etter at hun hadde forlatt Europabeve­gelsen, fortsatte Grete å minne oss alle om at EUs fellesskap også burde vaere vårt fellesskap.

Et budskap hun minnet om senest ved programbeh­andlingen i eget parti foran stortingsv­alget i år. Hennes klare budskap var at sosialdemo­krater må støtte opp EU- samarbeide­t. På europeiske konferanse­r er ofte likestilli­ng, solidarite­t og rettferdig fordeling temaer som forbindes med Norge. Det som fremmes som typisk norsk var kanskje saerlig typisk Grete. Når andre europeere ser til Norge for inspirasjo­n for sitt eget likestilli­ngsarbeid, er det hennes ideer de gjør til sine.

Grete var positiv til det siste, et politisk menneske til det siste og en europeer til det siste. Hun vil alltid vaere en inspirasjo­n for alle oss som vil arbeide videre for at Norge skal bli en del av det europeiske fellesskap­et. Vi vil savne Grete. Våre tanker går i dag til hennes naermeste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway