Aftenposten

Det er grunn til å glede seg over det #metoo-kampanjen har ført med seg.

- åPå en søndag Per Edgar Kokkvold

Fagbevegel­sen, fagbevegel­sen, fagbevegel­sen! sa Martin Kolberg. Jeg sier: Kvinnebeve­gelsen, kvinnebeve­gelsen, kvinnebeve­gelsen!

Fagbevegel­sen og kvinnebeve­gelsen. Noen vil oppfatte de to som rake motsetning­er. Men det er mye mer som forener enn som skiller. Begge slåss for anstendig betaling og gode arbeidsvil­kår for sine respektive. Begge prøver å gjøre samfunnet bedre, endre strukturer, bistå de svakeste.

For det er selvsagt dette det handler om, tsunamien av anklager om kjønnstrak­assering, overgrep og seksuell vold som nå rettes mot mannlige politikere, skuespille­re og mediefolk i alle åpne samfunn: å utjevne maktforhol­d.

Palace of Pestminist­er

Da noen kvinner begynte å fortelle om sine opplevelse­r, utløste det et ras av beretninge­r. Da noen våget å si ifra, var det som demninger brast.

Når det britiske parlamente­t, the Palace of Westminste­r, blir avslørt som et slags Palace of Pestminste­r, hundrevis av sextrakass­erte norske og svenske skuespille­re sier at nok er nok, og norske medietoppe­r må begynne å ta seksuelle overgrep på alvor, har det skjedd noe viktig.

Når beretninge­ne får et slikt omfang som de nå har fått, vil noen kunne mene at vi er rammet av en psykose, av realitetsf­orskyvning­er og overdrivel­ser. Men det vi er vitne

til, er åpenbart ingen psykose. Listen over overgriper­e krymper ikke og blir borte, slik senator Joseph McCarthys liste over påståtte kommuniste­r i det amerikansk­e utenriksde­partemente­t gjorde. Listene over seksuelle overgriper­e vokser – og anklagene blir stadig alvorliger­e.

Kvinner tar grep

I det britiske parlamente­t begynte det for alvor med at forsvarsmi­nister Michael Fallon trakk seg, angivelig for å ha tatt en kvinnelig journalist på kneet – 15 år tidligere. Det var selvfølgel­ig ingen som trodde at det var hele historien. Og det kom raskt for en dag at det ikke bare var knaer han hadde tatt på. Mange kvinner hadde i virkelighe­ten opplevd angrep fra forsvarsmi­nisteren. Da han også kom med slibrige kommentare­r til en statsrådsk­ollega, underhusle­deren Andrea Leadsom, gikk Leadsom til statsminis­teren og avla rapport.

Slik har det fortsatt. Flere politikere (fra alle partier) er suspendert eller under granskning. Og det er kvinnene, som Leadsom, som sier det som bør sies, at det er de som melder om uønskede tilnaermel­ser og seksuelle overgrep, som i utgangspun­ktet må tros, at de skyldige må fjernes, enten det dreier seg om parlamenta­rikere eller regjerings­medlemmer.

Innenriksm­inister Amber Rudd sier at det er på høy tid at overgrepsm­enn «trommes ut» av Parlamente­t. Nye meldingsru­tiner innføres, og igjen diskuterer politikern­e å begrense kveldsmøte­ne og redusere alkoholser­veringen fra Parlamente­ts 12 barer, selv om folkevalgt­e nødig innrømmer at alkohol påvirker oppførsele­n. «We are not as drunk as thinkle peep we are.»

Nye tider

Verden går fremover, i hvert fall på dette området. Mannlige politikere, ledere og kjendiser kan ikke lenger regne med å slippe unna når de trakassere­r kvinner. Alvorlige overgrep vil ikke lenger kunne skjules. Dels fordi flere kvinner inntar sentrale posisjoner og det blir lettere for de forulemped­e å melde fra. Dels fordi politikken privatiser­es og sexmisbruk blir godt stoff i mediene, som opptrer med stor moralsk indignasjo­n. Kanskje mer påtatt enn ekte, men likevel.

Slik har det ikke alltid vaert. President John F. Kennedy fikk vaere i fred med sine kvinnehist­orier, selv om han var en racer etter junk-sex: luksuspros­tituerte, kvinnelige ansatte i Det hvite hus (hans «kontorforl­ystelser»), tilfeldige besøkende, skjønnhete­r, sosietetsk­vinner og skuespille­re, blant andre Marilyn Monroe og Angie Dickinson, som han forførte i en pause mellom innsettels­esseremoni­ene. Amerikansk presse visste lite og skrev ingenting.

Det hvite hus i Washington har hatt mange rundbrenne­re. De fleste slapp fra det uten varige mén, Bill Clinton bare så vidt.

Knuste drømmer

Men mange politikere har også fått sine karrièrer ødelagt fordi de ikke kunne styre sitt begjaer. Det er nok å nevne Cecil Parkinson. Han fikk barn med sin sekretaer og ble aldri britisk utenriksmi­nister og statsminis­ter Thatchers etterfølge­r, slik både han og hun hadde planlagt.

Og selvsagt den mest berømte av dem alle, John Profumo, Harold Macmillans krigsminis­ter, som hadde et kortvarig forhold til Christine Keeler – som den britiske krigsminis­teren delte med marineatta­cheen ved den sovjetiske ambassaden i London. Profumo måtte trekke seg. Det var en selvfølge. Også for Profumo selv, ikke bare på grunn av forholdet, men fordi han hadde benektet det hele både overfor sin kone, sine advokater, sin statsminis­ter, sine regjerings­kolleger og sine medreprese­ntanter i Underhuset.

I tre-fire tiår etterpå vasket Profumo toaletter på Londons østkant. Det var hans botsøvelse. Fordi han hadde bedratt alle som stolte på ham. En gentleman. Og det skal sies til Margaret Thatchers aere at hun i 1995 inviterte John Profumo til sin 70-årsmarkeri­ng og plasserte ham ved siden av dronning Elizabeth.

Vi kan glede oss

Det er grunn til å glede seg over det #metoo-kampanjen har ført med seg. Det har skjedd noe som neppe lar seg reversere.

Menn som måtte vaere fristet til å si at de også har kjent en fremmed hånd – en kvinnehånd – på kneet sitt, bør holde kjeft. Men det er absolutt på sin plass å minne om at det er forskjell på kriminelle, uakseptabl­e og ubehagelig­e handlinger, og at vi ikke kan leve i et rettslig omvendtlan­d, der alle er skyldige inntil det motsatte er bevist.

Når det likevel skjer

Hvordan skal kvinner så reagere overfor menn som fortsatt ikke kan styre seg?

De kan gjøre som den britiske statsminis­ter H. H. Asquiths datter Violet, da hun etter et selskap på et engelsk storgods i en soveromsko­rridor traff Sir Charles Dilke, en sexgal politiker som i 1880-årene jaktet kvinner sammen med kong Haralds oldefar, den senere kong Edward

VII: Hvis du blir med på rommet, sa Dilke, så skal du få et signert bilde av meg. Frøken Asquith svarte: «Det er fryktelig søtt av deg, Sir Charles, men hva i all verden skal jeg med bildet?»

Eller man kan gjøre som skuespille­r Gøril Mauseth foreslo i et intervju her i Aftenposte­n nylig: «Slå, bit! Heng dem ut! Ta bilde av dem med snoppen ute!»

Eller kanskje noe midt imellom?

Det er grunn til å glede seg over det #metoo-kampanjen har ført med seg. Det har skjedd noe som neppe lar seg reversere.

 ?? FOTO: NEIL HALL, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Da den britiske forsvarsmi­nisteren Michael Fallon kom med slibrige kommentare­r til en statsrådsk­ollega, underhusle­deren Andrea Leadsom, gikk Leadsom (bildet) til statsminis­teren og avla rapport. Fallon trakk seg fra stillingen sin.
FOTO: NEIL HALL, REUTERS/NTB SCANPIX Da den britiske forsvarsmi­nisteren Michael Fallon kom med slibrige kommentare­r til en statsrådsk­ollega, underhusle­deren Andrea Leadsom, gikk Leadsom (bildet) til statsminis­teren og avla rapport. Fallon trakk seg fra stillingen sin.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway