Aftenposten

– Det finnes en forestilli­ng om kollektiv mannlig skyld, mener Jan Guillou

Jan Guillou sier det finnes en forestilli­ng om kollektiv, mannlig skyld som han ikke liker i #metoo-kampanjen.

- KAJA KORSVOLD

– Man blir usikker på om man kan gi kvinner en klem, sier forfattere­n.

Jan Guillou er en av Sveriges mest kjente forfattere og spaltister. 73-åringen har blant annet sittet i fengsel for sin journalist­iske virksomhet på det radikale 70-tallet, og har skrevet bøker som seriene om etterretni­ngsagenten Hamilton og tempelridd­eren Arn. Begge er blitt store internasjo­nale suksesser.

Og han er en mann med stor makt, ikke bare positivt i disse #metoo-tider.

– Ja, jeg har nok makt, innrømmer han. – Jeg er jo Sveriges mest leste spaltist, sier forfattere­n og sikter til spalten han har i Aftonblade­t.

Delte meninger om #metoo

I spalten har Guillou ikke selv tatt opp kampanjen mot sextrakass­ering. Men forfattere­n, som kaller seg feminist, synes kampanjen er viktig.

– Det er på høy tid at disse sakene kommer frem. Trakasseri­ngen viser seg å vaere uendelig mye større enn man trodde, og den må bort. Men hvis man er en eldre mann som jeg, er man det mest motbydelig­e man kan vaere for tiden. Når jeg treffer kvinnelige bekjente, er jeg plutselig usikker på om jeg kan gi dem en vanlig klem.

Guillou sier det finnes en forestilli­ng om kollektiv mannlig skyld som han ikke liker i denne kampanjen.

«Urtypen på slem mann»

– Det verste et menneske kan vaere nå, er en eldre mann. Se bare hvordan #metoo-kampanjen startet med en typisk makthaver, Harvey Weinstein. Han er urtypen på det slemmeste på vår jord nå.

Guillou er selv anklaget i kjølvannet av #metoo-kampanjen i Sverige. Den svenske forfattere­n, journalist­en og sexrådgive­ren Katerina Janouch har gått ut på sin egen blogg og beskyldt Guillou for å ha vaert for naergående. Som for eksempel å ta henne på kneet under bordet og hviske slibrighet­er i øret hennes på forlagsfes­tene da hun var forfatter på Piratforla­get.

Guillou har hevdet sin uskyld i saken, og lignende anklager er ikke blitt gjentatt av andre.

– En mann i min posisjon som

Jeg er skuffet over hvor restriktiv denne kampanjen har vaert i Sverige når det gjelder å «oute» navn. Dette er jo helt tydelig en stor sak.

opptrer slik, ville umiddelbar­t fått et rykte på seg, sier Guillou.

Aftenposte­n har kontaktet Katerina Janouch om saken, uten å få svar.

– Flere navn skulle kommet frem

I Norge er kjente personer som det er kommet beskyldnin­ger mot, ikke blitt navngitt i mediene. I svenske medier er TV-kjendiser som beskyldes for overgrep, blitt «outet».

På tross av at Guillou er skeptisk til noe av det som skjer, hadde han ventet enda større åpenhet.

– Det er bare tre svensker som er blitt kjent ved navn, en fra TV, en fra Aftonblade­t og en komiker. Det kommer av at en av dem gikk ut selv og forsvarte seg. En annen gikk ut fordi alle forsto hvem det dreide seg om, han ble tvunget til det.

– Jeg er skuffet over hvor restriktiv denne kampanjen har vaert i Sverige når det gjelder å «oute» navn. Dette er jo helt tydelig en stor sak.

Ny bok om det radikale 70-tallet

Den svenske forfattere­n, som har norsk mor og fransk far, var i Oslo denne uken for å lansere sin bok nummer syv i serien om Brobyggern­e, tre fattige fiskersønn­er fra Bergen og deres etterkomme­re.

Boken, som heter 1968, handler om dette året da et stort ungdomsopp­rør startet i Europa.

I boken skriver svensken om den unge, radikale svenske jusstudent­en Eric Letang som blir kjaereste med tyske Gertrud mens han følger en rettssak i Tyskland for advokatfir­maet han jobber for.

Jan Guillou studerte selv jus i to år før han hoppet av og begynte karrièren som journalist. Han er også halvt fransk, som hovedperso­nen i 1968, men noen selvbiogra­fi er dette ikke.

– Jeg skriver om noe som kunne ha hendt hvis jeg hadde bli jurist, men det gjorde jeg altså ikke – det er boken om hva som hadde skjedd hvis jeg hadde gått den veien.

Den unge juristen Eric Letang er en ambisiøs, nyutdannet advokat, samtidig er han aktiv mot Vietnamkri­gen og for sosialisme. Guillou beskriver den massive overvåking­en, en overvåking forfattere­n selv var med å avsløre som undersøken­de journalist sammen med Peter Bratt i 1973, og som han endte i fengsel for.

Overvåking­en var enda verre i Tyskland enn i Sverige, og situasjone­n ble veldig tilspisset da radikale tyske studenter sto bak grusomme terrorhand­linger. Flere av dem, som Ulrike Meinhof og Andreas Baader, døde begge i tyske fengsler før 1970-tallet var omme.

– Overvåking ble en spesialite­t for meg. Det kommer av at vi i den svenske venstrebev­egelsen oppdaget svaert tidlig overvåking­en fra det svenske sikkerhets­politiet.

Fans i Oslo

Guillou lener seg tilbake i den slitte sofaen på restaurant Lorry i Oslo. Han er blitt hvit i håret, den mørke luggen forsvant for mange år siden. Energien er der imidlertid i godt monn, og selvtillit­en. Han er nettopp blitt tatt bilde av i Slottspark­en utenfor. Hele fire personer har stoppet og villet hilse på den kjente svensken de få minuttene Aftenposte­n brukte på å få tatt bildene på gangveien under de kongelige traerne.

– Jeg har lest alt du har skrevet, sier en av dem og får ta en selfie med sitt idol.

– Den første TV-krigen

Guillou forstår at det kan vaere vanskelig for unge folk i dag å forstå hvor tilspisset situasjone­n var.

– Dette har med den kalde krigen å gjøre, og Vietnamkri­gen. Det var den første TV-krigen. Alt utspilte seg på våre TV-apparater, og vi var til enhver tid innforståt­t med hva som skjedde. Var man imot Vietnamkri­gen, var man pr. definisjon kommunist, og de var farlige i den kalde krigen.

Den tidligere marxist-leninisten er stolt av at gruppen han var en del av, ikke lot seg provosere av sikkerhets­politiet, som blant annet plantet informante­r som foreslo å begå terrorangr­ep.

– Vi skjønte at studenten som ville begå terror mot en synagoge i Stockholm, var etterretni­ngsagent. Vi visste at det var vi som kom til å tape hvis vi bet på sikkerhets­politiets agn. Jeg mener det er grunnen til at studentopp­røret utviklet seg fredeliger­e både i Sverige og Norge, at vi ikke ville bruke vold.

Slutter ikke å skrive

I sofaen på Lorry, nesten førti år etter, er det lite revolusjon og håndgranat­er. Her sitter en veltrent og fredelig mann som muligens kan bli skarp i kantene på trykk i spalten i Aftonblade­t. Ellers er han både vinsamler og jeger, gjerne i Afrika, som det sømmer seg en som har tjent sine bok-millioner.

– I januar fyller du 74, fortsetter du å skrive?

Han ser litt undrende på journalist­en.

– Selvfølgel­ig. En forfatter gir seg ikke av eget valg, han gir seg på grunn av hjerneblød­ning.

 ?? BEGGE FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? – Det finnes en forestilli­ng om kollektiv mannlig skyld, sier Jan Guillou om #metookampa­njen.
BEGGE FOTO: JAN T. ESPEDAL – Det finnes en forestilli­ng om kollektiv mannlig skyld, sier Jan Guillou om #metookampa­njen.
 ??  ?? Forfattere­n Jan Guillou er populaer også i Norge. I Slottspark­en fikk Eirik Viste fra Stavanger en selfie med den svenske forfattere­n. – Jeg har lest alt du har skrevet, sa Viste.
Forfattere­n Jan Guillou er populaer også i Norge. I Slottspark­en fikk Eirik Viste fra Stavanger en selfie med den svenske forfattere­n. – Jeg har lest alt du har skrevet, sa Viste.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway