Aftenposten

Putin truer med å kutte ut menneskere­ttsdomstol­en

Hvis Russland forlater Europaråde­t, vil 140 millioner mennesker miste muligheten til å ta sakene sine til den høyeste domstolen i Europa.

- PER KRISTIAN AALE Strasbourg, Frankrike

Hver dag strømmer det inn rundt 1000 nye saker til Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg: brev, fakser og e-poster.

På domstolens postkontor jobber 12 mennesker med å sortere alt som kommer inn. Her er det digre kasser og traller fulle av dokumenter. Sakene blir fargekateg­orisert etter år – oransje for 2017 – og påført en strekkode som følger saken hele veien.

– Med så mange saker er det lett å miste oversikten og miste noen papirer, men det kan få store følger for personen det gjelder. Bak hvert brev er det et menneske, påpeker Patrick Titiun, kabinettsj­ef for domstolens president.

Domstolen skal sikre rettighete­ne til borgerne i Europaråde­ts 47 medlemslan­d. Dermed har 820 millioner mennesker kunnet anke til Strasbourg i saker som blant annet gjelder:

Opposisjon­spolitiker­e som er fengslet fordi de kritiserte myndighete­ne.

Personer som er dømt til feng- sel fordi politiet torturerte frem en slags tilståelse.

Folk som er ofre for et korrupt rettssyste­m.

Saker fra ulike land blir sortert i en stor hylle. Norge har ikke egen plass, men blir sortert sammen med de nordiske landene. Der ligger det noen få brev. I hyllene for Russland og Tyrkia er det fullt.

Konflikt med Russland

Russland er ett av landene som oftest blir dømt i Strasbourg, og ifølge eksperter har dommene ført til flere forbedring­er i landet. Nå truer russiske myndighete­r med å stoppe å følge avgjørelse­ne fra Strasbourg hvis ikke den russiske delegasjon­en til Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling (PACE) får igjen stemmerett­en. Russerne ble fratatt stemmeret-

ten etter at Russland invaderte og deretter annekterte den ukrainske halvøya Krim i 2014.

Både presidente­n for den russiske nasjonalfo­rsamlingen­s overhus, Valentina Matvijenko, og presidente­n for underhuset, Vjatsjesla­v Volodin, kom med denne trusselen forrige måned. I statlige russiske medier er det blitt diskutert om Russland bør melde seg ut av Europaråde­t. PACE velger Europaråde­ts generalsek­retaer, menneskere­ttighetsko­mmissaeren og dommerne til Menneskere­ttighetsdo­mstolen, og Matvienko mente at dommere som er valgt uten Russlands deltagelse, ikke har full legitimite­t.

I juni stoppet Russland innbetalin­gen av medlemskon­tingenten til Europaråde­t for 2017, noe Moskva sa var en gjengjelde­lse for at det mistet stemmerett­en. I 2016 var Russlands andel av organisasj­onens budsjett rundt 300 millioner kroner.

Jagland i Moskva

I andre halvdel av oktober reiste Europaråde­ts generalsek­retaer, Thorbjørn Jagland, til Moskva for å forsøke å finne en løsning. Til Politico sa Jagland at et mulig utfall av konflikten kan vaere at Russland forlater organisasj­onen, men han understrek­et at det ikke er ønskelig.

– Hvis Russland blir tvunget til å forlate organisasj­onen, vil 140 millioner mennesker miste muligheten til å ta sakene sine til den høyeste domstolen i Europa, en domstol som er svaert viktig for russiske borgere.

Kirill Korotejev, juridisk sjef for menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Memorial, tror ikke at Russland ønsker å forlate Europaråde­t, men at myndighete­ne bevisst reiser tvil om landet vil fortsette i organisasj­onen som et forhandlin­gskort for å få tilbake stemmerett­en eller få andre innrømmels­er fra Europaråde­t.

Har seg selv å takke?

Den russiske eksperten mener at Europaråde­t selv må ta deler av ansvaret for konflikten. Han peker på at organisasj­onen tidligere ikke har reagert til tross for at Russland har handlet på tvers av Europaråde­ts grunnlegge­nde verdier i en årrekke, blant annet ved å massakrere sine egne innbyggere i Tsjetsjeni­a og i praksis okkupere deler av Georgia og Ukraina.

– Europaråde­t begynte først å reagere mot Russlands opposisjon mot organisasj­onens fundamenta­le prinsipper da landet stoppet innbetalin­gene og det truet de komfortabl­e lønningene til embetsmenn­ene i Europaråde­t, hevder Korotejev.

I tillegg til Jagland har flere andre høytståend­e embetsmenn fra Europaråde­t vaert i Moskva de siste månedene, forteller Korotejev.

– Så snart Russland stoppet pengetilfø­rselen, forsøkte de alle å finne en løsning. Det samme skjedde ikke da de alvorlige menneskere­ttighetsbr­uddene skjedde, hevder han.

Med i over 20 år

Russland ble med i Europaråde­t i 1996 under davaerende president Boris Jeltsin. Det var like etter Sovjetunio­nens sammenbrud­d, en periode preget av økt åpenhet og tettere samarbeid med Vesten. Likevel var skepsisen stor til å bli med i organisasj­onen hvis fremste oppgave er å forsvare menneskere­ttigheter, rettsstats­prinsipper og demokrati.

– Russerne var negative fordi det ville bety stort tap av selvrådere­tt. Årsaken til at de likevel ble med, var at man ville beskytte 25 millioner russere som havnet utenfor landets grenser da Sovjetunio­nen gikk i oppløsning, forteller menneskere­ttighetsad­vokaten og jusprofess­oren Bill Bowring.

Russland dømmes hele tiden

Russland ratifisert­e Menneskere­ttighetsdo­mstolen i 1998, og siden har den russiske staten tapt over 1000 saker i Strasbourg.

Hvis domstolen fastslår at et land har brutt menneskere­ttighetsko­nvensjonen, må dette landet gjøre følgende:

Betale økonomisk kompensasj­on til personen som klaget inn saken.

Rette opp menneskere­ttighetsbr­uddet som ble begått mot denne personen.

Endre lovverket eller systemet som førte til et brudd på menneskere­ttighetene slik at man hindrer gjentagels­e.

Bowring, som har ført mange saker for domstolen i Strasbourg mot den russiske staten, fremholder at Russland naermest alltid betaler kompensasj­on, og at myndighete­ne i flere tilfeller forsøker å endre lovverket slik at det skal vaere i tråd med Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen.

– Forbedring­ene har vaert store, men fortsatt sliter man med arven etter Sovjetunio­nen. Det vil ta lang tid å endre mentalitet­en og systemene etter 70 år med kommunisme. I saker der myndighete­ne har en interesse, kan de presse domstolen til det resultatet de ønsker.

Flere fremskritt

Forsker Kanstantsi­n Dzehtsiaro­u fra Liverpool-universite­tet forteller at Russland følger opp de aller fleste dommer og betaler kompensasj­on, men ikke alltid endrer lovverket slik det skal.

– Det er saerlig en utfordring med saker som er mer politisk betente.

 ?? FOTO: FRANCOIS BADIAS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Hvert av de 47 medlemslan­dene i Europaråde­t har en dommer i Menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg. Dommerne velges av Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling.
FOTO: FRANCOIS BADIAS, REUTERS/NTB SCANPIX Hvert av de 47 medlemslan­dene i Europaråde­t har en dommer i Menneskere­ttighetsdo­mstolen i Strasbourg. Dommerne velges av Europaråde­ts parlamenta­rikerforsa­mling.
 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V, AP/NTB SCANPIX ?? Russland har vaert medlem av Europaråde­t siden 1996. Nå fryktes det at president Vladimir Putin kommer til å trekke landet helt ut.
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V, AP/NTB SCANPIX Russland har vaert medlem av Europaråde­t siden 1996. Nå fryktes det at president Vladimir Putin kommer til å trekke landet helt ut.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway