Aftenposten

Erdogan godtar ikke beklagelse­ne fra NATO og Norge

- TARJEI KRAMVIKEN EIRIK HUSØY WASIM RIAZ

Presidente­n i Tyrkia ble utpekt som fiende under en øvelse i Stavanger. Fredag beklaget både NATO-sjef Jens Stoltenber­g og Norges forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen, men Erdogan godtar ikke beklagelse­ne.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kritiserte i går NATO etter flausen under en øvelse i Norge. Han sier at den «respektløs­e» oppførsele­n ikke kan tilgis så lett.

– Denne saken kan ikke bli dekket over med en enkel beklagelse, sier Erdogan i en TV-sendt tale, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

– Dere så den respektløs­e oppførsele­n på NATO-øvelsen i går. Det er noen feil som ikke blir gjort av tosker, men bare av tarvelige mennesker, sa den tyrkiske presidente­n i talen.

Erdogan og Mustafa Kemal Atatürk, landets grunnlegge­r, ble presentert i en oversikt over «fiender» under militaerøv­elsen ved NATOs treningsse­nter Joint Warfare Centre på Jåttå utenfor Stavanger.

Øvelsen, som het Trident Javelin 2017, involverte ingen soldater på bakken. Den var en ren kommandoog dataøvelse.

– Viktig alliert

Både NATO-sjef Jens Stoltenber­g og forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n har beklaget.

Aftenposte­n har vaert i kontakt med Forsvarsde­partemente­t, som ikke vil uttale seg om Erdogans utspill. Heller ikke Utenriksde­partemente­t har noen kommentare­r.

Norges forsvarsmi­nister sa fredag at Tyrkia er en viktig alliert.

– Øvelsesmel­dingen på det lukkede øvingsnett­verket, som det ble reagert på, var skrevet av en enkeltpers­on og reflektere­r på ingen måte norsk syn, sa Bakke-Jensen.

Han bekreftet at nordmannen som var innleid til å arbeide i spillstabe­n, ble tatt ut av øvelsen.

– Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å oppretthol­de et godt forhold til, sa forsvarsmi­nisteren.

– Kan utnytte situasjone­n

– Vi bør aldri undervurde­re Erdogans vilje og evne til å bruke saker som dette taktisk. Han kan utnytte dette til egen vinning, men det gjenstår å se hva han til syvende og sist forlanger, sier Tyrkiaeksp­ert Einar Wigen ved Universite­tet i Oslo til NTB.

Han beskriver handlingen under NATO-øvelsen som «usedvanlig dum».

– Dette oppleves naturlig nok grovt fornaermen­de. Tyrkia er fra før usikre på om NATO virkelig mener alvor med artikkel 5 i deres tilfelle, altså forsikring­en om å komme landet til unnsetning ved et angrep. Tyrkia føler seg lite forstått og ivaretatt av sine allierte, og dette underbygge­r denne oppfatning­en, sier Wigen.

40 soldater hentet hjem

Stoltenber­g legger skylden på en innleid, norsk medarbeide­r.

– Dette individet ble umiddelbar­t fjernet fra øvelsen, og vi har igangsatt en etterforsk­ning. Han var en sivil rådgiver fra Norge, som ikke var ansatt av NATO. Norske myndighete­r får vurdere eventuelle disiplinae­rreaksjone­r. NATO har vaert i kontakt med Norge om dette, sa Stoltenber­g i en kort pressemeld­ing fredag.

40 tyrkiske soldater ble hentet hjem i protest etter hendelsen.

– Jeg ba dem gjøre det umiddelbar­t. Vi kan ikke ha en sånn allianse, sa Erdogan.

– Vil melke situasjone­n

– Denne saken sluttet å vaere en utenrikssa­k da beklagelse­n fra Norge og NATO kom. Nå er den innenriksp­olitikk for Erdogan, sier Tyrkia-ekspert Morten Myksvoll, som er redaktør for nettsiden tyrkiskpol­itikk.no .

– Det var riktig av Norge og NATO å beklage. Nå handler det mest om at Erdogan ønsker å melke situasjone­n mest mulig. Han vil bruke episoden til å styrke seg innad i Tyrkia. Da holder det ikke med en beklagelse, sier Myksvoll til Aftenposte­n.

– Erdogan har ikke glemt at tyrkiske offiserer fikk asyl i europeiske land etter kuppforsøk­et i fjor. På bakgrunn av dette sier han ofte at Europa støttet kuppforsøk­et. Det er en type retorikk han bruker for å bli mer populaer i hjemlandet, mener Myksvoll.

 ??  ??
 ??  ?? NATO-sjef Jens Stoltenber­g la seg langflat og beklaget. –Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan trakk 40 soldater fra øvelsen. Norges forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n beklaget.
NATO-sjef Jens Stoltenber­g la seg langflat og beklaget. –Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan trakk 40 soldater fra øvelsen. Norges forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n beklaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway