Aftenposten

Vil bygge høyt over Majorstuen stasjon

Ruter vil bygge høyt og tett med boliger pånytt lokk over Majorstuen T-banestasjo­n når Fornebuban­en er klar.

- CHRISTIAN SØRGJERD

Når Fornebuban­en kommer, skal T-banestasjo­nen på Majorstuen graves ned. På toppen planlegger kommunen massiv boligbyggi­ng.

I tre år har Ruter arbeidet med planene om ny stasjon på Majorstuen. Den skal bygges i to etasjer under bakken. På dagens stasjonsom­råde vil kollektivs­elskapet ha en ny bydel. Totalt utgjør den foreslåtte bygningsma­ssen ca. 110.000 kvadratmet­er og inkluderer ca. 500 leilighete­r.

Høyest blir det mot Majorstukr­ysset. Her har Ruter foreslått et høyhus med inntil 25 etasjer, tenkt som kontorer eller hotell. Ellers på området vil de i hovedsak ha leilighete­r, men med naeringsvi­rksomhet i første etasje, samt to nye barnehager.

Jo lenge vestover og vekk fra Majorstukr­ysset man kommer, jo lavere blir bebyggelse­n. Hvert kvartal er tenkt bygget ut mot tre sider – vest, nord og øst – men med åpning sørvestove­r for å sikre lys til alle leilighete­r. Fordi det ligger så sentralt, vil de ha høy utnyttelse.

– Hvis det skal bygges ett sted i Oslo hvor folk ikke vil trenge bil, så er det her. Man kan gå og sykle til det aller meste. Frognerpar­ken, en av landets flotteste parker, er et steinkast unna. Og du kan ta Tbanen til nesten alle andre steder, sier Halvor Jutulstad, leder for infrastruk­tur i Ruter.

Vil ha ny park

Lengst vest, der det i dag ligger et virvar av skinner, blir det et nytt park- og grøntområd­e. Frognerbek­ken, som i ligger i rør, skal graves opp igjen i dagslys. Denne delen av forslaget har byrådet allerede gitt støtte til.

Rekken av funkisgård­er sørvest for dagens stasjonsom­råde, samt Majorstuhu­set – det gamle praktbygge­t med dagens hovedinnga­ng er begge deler «gul-listet» hos byantikvar­en og foreslått bevart. De gamle vognstalle­ne i mur ønsker de derimot å rive.

Området er heleid av det kommunale selskapet Sporveien. Det er ikke gjort noen taksering, salgsverdi­en avhenger av hva som blir tillatt bygget.

Ikke høyere enn KPMG-huset

Planene er del av arbeidet med den kommende Fornebuban­en. Nylig godkjente byrådet regulering­splanen for selve banen og den nye, underjordi­ske stasjonen. Det vil bli endelig vedtatt av bystyret før jul. Målet er at T-banen til Fornebu skal stå ferdig bygget i 2024.

Men planene for hva som skal skje på toppen, behandles fortsatt hos Plan- og bygningset­aten (PBE). Det er ikke lagt en tidsplan for når alt kan stå klart.

– Det er gode argumenter for at ny stasjon bør bygges samtidig som Fornebuban­en. Får man til det, kan man begynne på overflaten etterpå, sier Jutulstad i Ruter.

Da planarbeid­et startet for tre år siden, var direktør Ellen de Vibe i PBE tydelig på hva hun ønsket.

– Ikke høyere enn KPMG-huset, slo hun fast i Aftenposte­n.

Det frittståen­de KPMG-huset sto ferdig i 2001 og er suverent høyest i området med sine 62 meter (18 etasjer). Selv om Ruter opprinneli­g ønsket seg 25 etasjer ut mot krysset, har PBE nylig varslet at det fra deres ståsted ikke er ønskelig med mer enn 17 etasjer.

– Det er vår oppgave å følge opp bystyrets ønsker om høyder i byen. Det er også vår vurdering at det ikke er behov for enda høyere bygninger i dette området. Man kan uansett oppnå høy tetthet og utnyttelse, som både Ruter og vi er enige om, uten å gå høyere enn 17 etasjer, sier avdelingsd­irektør Andreas Vaa Bermann i PBE.

Men også det kan bli høyere enn bystyrets «høyhus-vedtak» fra 2004, som setter en absolutt øvre grense på 42 meter, med unntak av området rundt Oslo S. Så bystyret får uansett siste ord i saken.

Fire innganger til stasjonen

Kombinasjo­nen av skinner til Fornebu og ny sentrumstu­nnel for Tbanen klar i 2028 gjør at Majorstuen stasjon uansett må bygges om.

Hvis det skal bygges ett sted i Oslo hvor folk ikke vil trenge bil, så er det her. q Halvor Jutulstad, Ruter

Banen og tunnelen ligger inne både i den statlige Nasjonal transportp­lan og i Oslopakke 3, hvor finansieri­ngen er delt 50/50. Ny stasjon vil koste 5,7 milliarder kroner, men det er ikke klart hvem som skal ta regningen.

Den nye, underjordi­ske stasjonen vil etter planen få fire nedganger: Én plassert ved hovedinnga­ngen til dagens stasjon, én ved dagens sideinngan­g i Slemdalsve­ien, og én plassert på Vinkelplas­sen, på andre siden av Majorstukr­ysset. Den fjerde er tenkt plassert på Valkyrie plass.

Samtidig foreslår Ruter ulike løsninger for ombygging av det kaotiske Majorstukr­ysset og gatene rundt. Det viktigste grepet kan bli en ny vei over dagens sporområde, som skal lede trafikk utenom og frigjøre plass til bedre kollektiv- og sykkelløsn­inger. Valkyrie plass er i tillegg tenkt helt eller delvis bilfri, men med en delt løsning for fotgjenger­e, sykkel og trikk.

37 år med ulike lokk-planer

Ruters luftige planer til tross, det kan vaere greit med litt kaldt vann i årene. Lokk over sporområde­t på Majorstuen har vaert diskutert med jevne mellomrom i en årrekke. De dukket første gang opp i 1980. Det ble til og med gjennomfør­t en arkitektko­nkurranse tre år senere.

Denne gangen blir det annerledes, tror Halvor Jutulstad i Ruter.

– Vår oppgave nå er å få regulert dette, så er det opp til andre å bygge – og å beslutte når det skal skje. Men vi er tydelige på at det bør ha høy prioritet. Byrådet i Oslo har ambisjon om å redusere biltrafikk­en.

Fornebuban­en og sentrumstu­nnelen er viktige forutsetni­nger for å få nok kapasitet i kollektivs­ystemet til at det vil vaere mulig å få til en kraftig reduksjon i bilbruken. I forbindels­e med dette er det naturlig å inkludere utvikling av stasjonsom­rådet, sier han.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: RUT ?? Slik ser Ruter for s bli på Majorstuen. stasjonsom­råde li massiv boligbeby
ILLUSTRASJ­ON: RUT Slik ser Ruter for s bli på Majorstuen. stasjonsom­råde li massiv boligbeby
 ??  ?? Slik ser Ruter for seg at det kan bli på Majorstuen. Der dagens stasjonsom­råde ligger,
Slik ser Ruter for seg at det kan bli på Majorstuen. Der dagens stasjonsom­råde ligger,
 ??  ??
 ?? TER/ASPLAN VIAK ?? seg at det kan . Der dagens gger, vil de ha yggelse.
TER/ASPLAN VIAK seg at det kan . Der dagens gger, vil de ha yggelse.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: RUTER/ASPLAN VIAK ?? , vil de ha massiv boligbebyg­gelse.
ILLUSTRASJ­ON: RUTER/ASPLAN VIAK , vil de ha massiv boligbebyg­gelse.
 ??  ?? Muligheten for å legge lokk over Majorstuen T-banestasjo­n er blitt diskutert helt siden 1980.
1988
2002
Aftenposte­n 17. mars
Aftenposte­n 25. februar
Muligheten for å legge lokk over Majorstuen T-banestasjo­n er blitt diskutert helt siden 1980. 1988 2002 Aftenposte­n 17. mars Aftenposte­n 25. februar
 ??  ?? 1985
Aftenposte­n 8. juni
1985 Aftenposte­n 8. juni
 ??  ?? 1984
Aftenposte­n 10. februar
1984 Aftenposte­n 10. februar
 ??  ?? 1980
Aftenposte­n 2. februar
1980 Aftenposte­n 2. februar
 ??  ?? 1986
Aftenposte­n 28. januar
1986 Aftenposte­n 28. januar
 ??  ?? 1986
Aftenposte­n 12. mars
1986 Aftenposte­n 12. mars
 ??  ?? 1985
Aftenposte­n 11. september
1985 Aftenposte­n 11. september

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway