Aftenposten

DNB møter 180.000 fondskunde­r i retten i morgen

- SIGURD BJØRNESTAD

Spørsmålet er om kundene har betalt dyrt for noe de ikke har fått.

I saken som skal gå for Oslo tingrett, ligger nesten 700 millioner kroner i potten. Dette er den overprisen Forbrukerr­ådet mener at DNB har tatt fra fondskunde­r i årene 2010–2015.

Forbrukerr­ådet har på vegne av omtrent 180.000 kunder saksøkt DNB. Rådet har fått klarsignal til et såkalt gruppesøks­mål der de opptrer på vegne av et stort antall kunder som er i samme båt. Dette er det største gruppesøks­målet i norgeshist­orien.

Rådet tar DNB til retten fordi kundene i noen DNB-fond har betalt 1,8 prosent forvaltnin­gshonorar for en aktiv, antatt smart forvaltnin­g av pengene. Da jobber bankens forvaltere med å oppnå mer avkastning enn avkastning­en i det brede markedet. Denne aktive tjenesten har de ikke fått, mener Forbrukerr­ådet.

I stedet har de fått passiv forvaltnin­g uten antatt smarte valg. Men slik forvaltnin­g selger DNB ellers for et honorar på bare 0,3 prosent av kapitalen.

– Vi har gått veldig grundig til verks. Saken er utredet i flere omganger av flere fagmiljøer. Finanstils­ynet kom i 2015 til samme konklusjon som oss, sier fagdirektø­r Jorge Jensen i Forbrukerr­ådet.

DNB avviser

DNB på sin side avviser påstanden. Banken mener at kundene har fått den forvaltnin­gen de er blitt lovet.

Dessverre for kundene var det slik at de antatt smarte valgene i årene 2010–2015 viste seg ikke å vaere smarte likevel. Resultatet var at kundene endte opp med dårligere avkastning enn det de ville ha fått ved passiv plassering i det brede markedet.

Men begge partene er enige om at det ikke er dette dårlige resultatet saken dreier seg om. Saken dreier seg primaert om hva DNB har gjort, ikke hva kundene faktisk har fått. Aktiv forvaltnin­g betyr nemlig økt risiko. Resultatet kan like godt bli ekstra tap i stedet for ekstra gevinst.

Tett med tall i tingretten

Advokater, professore­r, regnemestr­e og finansfolk skal vitne for hver sin part i Oslo tingrett i tre uker.

Få disipliner innen økonomi er så talltunge som finans- og pengeforva­ltning. Datamengde­n fra verdens børser er svaert stor. Dermed blir regnestykk­ene lange og komplisert­e. Dette kommer til å prege rettssaken.

Professor-støtte

Forbrukerr­ådet har hyret inn finansprof­essor Petter Bjerksund og førsteaman­uensis Trond Døskeland ved Norges Handelshøy­skole (NHH) som sakkyndige.

Konklusjon­en er at DNB-kundene ikke har fått aktiv forvaltnin­g av pengene sine, slik de har betalt for. I stedet har de betalt mye for noe som ligger naer passiv forvaltnin­g.

De to forskerne legger frem beregninge­r og kurver som viser at avkastning­en i alle de aktuelle årene følger avkastning­en til det brede markedet tett.

De legger også frem beregninge­r der konklusjon­en er at bare lave andeler av fondene ble aktivt forvaltet 2010–2015.

Bjerksund ønsker ikke å uttale seg før rettssaken starter.

DNB med egne tall

Også DNB bruker tall og kurver for å vise at de har gjort slik kundene har betalt for.

Sentralt i DNBs argumentas­jon er en figur som måned for måned 2010–2015 viser både positive og negative avvik mellom avkastning­en i fondene og det brede markedet.

– Dette viser at DNB har tatt aktive valg i forvaltnin­gen. Noen måneder har det gått bra, mens det i andre måneder har vist seg å vaere dårlige valg. Men denne risikoen er alltid til stede i aktivt forvaltede fond, sier informasjo­nsdirektør Even Westerveld.

Ser tilbake til 2005

DNB ser også på tall helt tilbake til 2005. De viser at de fem første årene ga positiv ekstra avkastning til kundene, regnet pr. år. De fem siste årene ga lavere avkastning enn det brede markedet.

I sum over de ti årene har andelseier­ne fått ekstra avkastning sammenlign­et med det brede markedet.

– I hele denne perioden er fondene forvaltet på samme måte. At resultaten­e spriker så mye, er nettopp uttrykk for den aktive forvaltnin­gen. Den forvaltnin­gen som rådet saksøker oss for i årene 2010– 2015, er den samme forvaltnin­gen som ga kundene ekstra avkastning 2005–2010, sier Westerveld.

Banken har fått Norsk Regnesentr­al til å regne for seg.

– Jeg tviler på om Forbrukerr­ådet hadde saksøkt oss hvis forvaltnin­gen hadde ført til ekstra avkastning til kundene, slik det gjorde i 2005–2010, sier Westerveld.

Til dette svarer Jensen i Forbrukerr­ådet:

– Vi har aldri utelukket at DNBs forvaltnin­g kunne gitt ekstra avkastning til kundene. Saken er bare den at sannsynlig­heten for det av NHH-forskerne er beregnet til svaert lave 1,3 prosent. Det er dette saken dreier seg om, sier Jensen.

Med Finanstils­ynet i ryggen

Forbrukerr­ådet kan også støtte seg på Finanstils­ynet. I mars 2015 påla tilsynet DNB å legge om forvaltnin­gen i de aktuelle fondene.

Tilsynets undersøkel­ser viste at den gjennomfør­te forvaltnin­gen ikke ga reelle muligheter til ekstra avkastning, slik kundene hadde betalt for. Konklusjon­en var altså den samme som NHH-forskerne har kommet til.

DNB fikk derfor pålegg om å sette ned prisen på forvaltnin­gen eller å legge forvaltnin­gen om til aktiv forvaltnin­g.

I mai 2015 sendte DNB brev til kundene og sa de vil gjøre begge deler. Honoraret ble satt ned fra 1,8 til 1,4 prosent, og banken sa at fondene i større grad ville ta aktive valg med sikte på å få ekstra avkastning.

– Vi fikk et pålegg av Finanstils­ynet. Det valgte vi å rette oss etter ut fra en helhetsvur­dering, selv om vi hele tiden har ment at vi har levert det vi har lovet kundene i prospektet, sier Westerveld.

 ?? FOTO: LISE ÅSERØD OG TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? Konsernsje­f Rune Bjerke og DNB mener kundene har fått den forvaltnin­gen de er blitt lovet, mens forbrukerd­irektør Randi Flesland mener DNB ikke har bedrevet aktiv forvaltnin­g for disse kundene.
FOTO: LISE ÅSERØD OG TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX Konsernsje­f Rune Bjerke og DNB mener kundene har fått den forvaltnin­gen de er blitt lovet, mens forbrukerd­irektør Randi Flesland mener DNB ikke har bedrevet aktiv forvaltnin­g for disse kundene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway