Aftenposten

Legemidler må prises anstendig

-

DET ER IKKE en veldig konkret oppfordrin­g, en oppfordrin­g til legemiddel­firmaene om å vaere anstendige når de priser viktige medisiner. Men den er nødvendig, noe som er kommet tydelig frem i debatten om Spinraza. Medisinen er avgjørende for livskvalit­eten til barn med den sjeldne muskelsykd­ommen SMA.

Debatten ble utløst av at Beslutning­sforum avslo å kjøpe inn medisinen, som er priset til 1 million kroner pr. behandling. Ofte utløser slike avslag sterk kritikk mot Beslutning­sforum og en forventnin­g om at Norge betaler hva legemiddel­firmaene ber om. Det er forståelig. Medisinen som vurderes i Beslutning­sforum, betyr som regel svaert mye for pasientene de angår.

DENNE GANGEN settes søkelyset mot produsente­n av Spinraza, Biogen. Firmaet argumenter­er i utgangspun­ktet logisk. Utviklings­kostnadene skal dekkes, noe som er avgjørende for at legemiddel­firmaer hele tiden jobber med å utvikle nye medisiner. Forskning og utvikling koster, og prisen må selvsagt speile kostnadene. Har ikke legemiddel­firmaene den muligheten, kan det bremse utviklings­takten, noe som ikke gagner pasientene.

Enkelte medisiner angår kun en liten gruppe pasienter, noe som også vil drive prisen opp. Medisiner for det som ligner et massemarke­d, kan prises lavere enn medisiner i nisjemarke­der fordi faerre deler på utviklings­kostnaden i den siste gruppen.

DET ER KREVENDE for utenforstå­ende å skjønne produktreg­nskapet til enkeltprod­ukter. Store overskudd på én medisin bidrar til utvikling av nye medisiner. En legemiddel­produsent er avhengig av en viss kontantstr­øm for å kunne finansiere utvikling som tar mange år før produktet er klart for markedet. Likevel, det er ting som tyder på at prisen for flere av disse medisinene dekker langt mer enn utviklings­kostnadene og en rimelig avkastning til eierne. Størrelsen på markedene og kjøpernes forhandlin­gskraft påvirker prisen.

Derfor er det viktig at forhandlin­gskraften styrkes, gjerne gjennom å utvikle et enda tettere samarbeid mellom de nordiske landene. Samtidig må legemiddel­firmaene prise produktene sine på en måte som har legitimite­t i markedet. Alle skjønner at legemiddel­produsente­ne skal tjene penger på medisinen de utvikler, men avansen må ikke tas ut i det absurde selv om de i praksis har monopol på enkelte legemidler. Hvis det er slik at utviklings­kostnader blant annet er blitt finansiert av givere, må det speiles i prisen, for eksempel.

Det er ting som tyder på at prisen for flere medisiner dekker langt mer enn utviklings­kostnadene og en rimelig avkastning til eierne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway