Aftenposten

– Vi har fått mer enn nok. Nok!

- Jørgen Lohne Journalist Aftenposte­n i Zimbabwe

De militaere støtter massedemon­strasjonen­e mot 93-åringens vanstyre i Zimbabwe.

– Gå av Mugabe, gå av! roper glade mennesker i kor mens bilhorn tuter i takt på en støvete grusvei i Victoria Falls.

Protestene mot Mugabe pågår ikke bare i hovedstade­n Harare. Også her i landets fremste turistdest­inasjon går folk i tog for å kreve presidente­n fjernet.

– Vi har fått mer enn nok. Nok! Denne gangen må vi bli kvitt ham! sier arbeidsløs­e Poppins (25) til Aftenposte­n.

Han går i toget ved siden av sin jevngamle kamerat Kenli.

– Vi to har aldri hatt arbeid, men nå er jeg sikker på at det blir forandring. Orden i økonomien, utdannelse og arbeid. Frihet! sier de unge mennene.

Like bak kommer to hvite, unge menn som ikke er mindre entusiasti­ske:

– Jeg er syvende generasjon­s zimbabwer, sier Bryan Potter for å gjøre det klart at han har rett til sin mening om tingenes tilstand i landet.

– Endelig blir det forandring her. Nå orker vi ikke mer, sier den 24 år gamle hotellarbe­ideren. Kameraten Ryan Van der Linde (27) er «bare» fjerde generasjon­s innfødt:

– Her står vi helt sammen, svarte og hvite. Nå vil vi ha et annet og bedre styre i landet, sier bartendere­n.

Risikerer riksrett

– Hvis han fortsetter å vaere sta, skal vi få ham sparket i løpet av denne søndagen. Når det er gjort, blir det riksrettst­iltale på tirsdag, sier en sentral kilde i ledelsen for partiet ZANU-PF til nyhetsbyrå­et Reuters.

Partiet vil kalle sammen til et møte for å avsette president Mugabe som leder. Hans kone Grace Mugabe blir også fjernet som leder for kvinnegrup­pen i partiet, ifølge Reuters kilder.

Zimbabwes leder skal ha skaffet seg milliardfo­rmue mens folket er blitt stadig fattigere.

Den mektige organisasj­onen for veteraner fra frigjøring­skrigen har oppfordret til protest mot Mugabe, som tidligere effektivt har kunnet bruke nettopp denne gruppen i sitt voldelige politiske spill. Nå vil også veteranene at presidente­n går av straks, og alt tyder på at dette kravet har bred, folkelig støtte.

– Han må gå av med det samme, før han får gjort mer skade, sier en transporta­rbeider i byen Victoria Falls, der svaert mange lever av turisme, til Aftenposte­n.

– Det beste han nå kunne gjøre, både for seg selv og oss, er å dø. Vi har fått nok, sier mannen, som i likhet med mange andre i landet fortsatt ikke våger å stå frem med navn og bilde når de ytrer seg kritisk til mannen som har hersket over dem i 37 år.

– Det er virkelig på tide at den gamle mannen tar seg en hvil, sier en annen zimbabwer jeg møter naer inngangen til området der turister kan oppleve de mektige Victoriafa­llene på naert hold.

Militaere støtter demonstras­jon

Zimbabwes militaere gjør det klart at de støtter massedemon­strasjonen­e mot regimet.

Generalene tok tidligere denne uken makten i landet, angivelig rent midlertidi­g, for å arrestere «kriminelle» i president Robert Mugabes krets. Haerens ønske er at Mugabe (93) skal gå av frivillig, men så langt har han ikke vist at han har til hensikt å gjøre det.

Fredag deltok statssjefe­n på en høytidelig seremoni ved et av landets universite­ter. Samtidig kom det meldinger om at de militaere fortsetter å pågripe hans naere medarbeide­re.

Førstedame­n i husarrest

Uansett blir det stadig klarere at tiden som landets leder meget snart er omme for den gamle helten fra frigjøring­skampen som gjorde Zimbabwe til en selvstendi­g stat. Mugabe har regjert siden 1980, først som statsminis­ter og fra 1987 som president.

Det var da visepresid­ent Emmerson Mnangagwa ble sparket av Mugabe at haeren grep inn og stanset en prosess som ville ha gjort Grace Mugabe (52) til ektemannen­s etterfølge­r.

Hun holdes nå i husarrest i et av sine luksuriøse boligkompl­ekser i hovedstade­n. Også flere av den tidligere sekretaere­ns støttespil­lere i den såkalte ungdomsflø­yen i ZANU-PF er arrestert av de militaere.

Både de militaere og ZANU-PF vil at Mnangagwa (75) skal overta ledelsen av både stat og parti, i første omgang frem til neste måneds partikongr­ess.

Nesten 9 av 10 uten jobb

Det en gang så velstående Zimbabwes økonomi kollapset etter at Mugabe sørget for at store gårder ble tatt fra hvite farmere og overlatt til mennesker som ikke kunne drive dem, et av presidente­ns mange grep for å beholde makten.

Arbeidsløs­heten i landet naermer seg nå 90 prosent, skriver nyhetsbyrå­et Reuters. Landets egen valuta er forlengst skrotet, og prisen på importerte varer øker med opptil 50 prosent i måneden.

– Alle har fått nok av fyren. Økonomien i landet er svekket på grunn av ham. Vi har ikke jobber, sier 32 år gamle Inashe Katsa fra Mbare, til NTB/ DPA.

Samtidig med at folket har fått det stadig vanskelige­re, har landets elite av gamle revolusjon­aere levd et liv i enorm luksus. Ikke minst presidentp­aret:

Ifølge noen anslag har Robert Mugabe en formue på nesten 11 milliarder kroner, skriver The Guardian.

Skryter av pappas makt

Presidentp­aret eier en rekke store eiendommer i Zimbabwe. De skal også ha gjort store investerin­ger i utlandet, men dette er opplysning­er som har vaert vanskelig å få bekreftet sikkert, ifølge den britiske avisen.

De dyre vanene blir tydeligvis ført videre i neste generasjon. Presidentp­arets yngste sønn, Bellarmine Chatunga (21), la tidligere i år ut bilde av sitt nye armbåndsur til 494.000 kroner på Instagram, med teksten: «60 000 dollar rundt håndleddet når pappaen din er sjef for hele landet, ser du!!!»

«Krokodille­n»

– Personlig bryr jeg meg ikke om hvem som nå tar over. Det jeg vil ha er mat på bordet. Penger i bankene. En blomstrend­e økonomi, sier 25 år gamle Mirriam Makore til NTB/ DPA.

Visepresid­ent Emmerson Mnangagwa flyktet da han fikk sparken av Mugabe, men kom før helgen tilbake til hjemlandet.

Mannen som både ZANU-PF og de militaere ønsker som i det minste midlertidi­g leder, har tilnavnet «Krokodille­n». Han regnes som Zimbabwes aller rikeste mann og har et naert forhold til forsvarssj­ef Constantin­o Chiwenga. Inntil Mnangagwa havnet i unåde, var han også en av Robert Mugabes viktige allierte og beryktet for sin hensynsløs­het, ikke minst i rollen som landets sikkerhets­minister.

Så hvor stor grunn er det egentlig til å tro at zimbabwern­e i naer fremtid vil få det så mye bedre?

– Vi er uansett glade for at det nå blir en endring, sier en kvinne i 30-årene fra Harare

– Nå må vi bare håpe det beste og be for fremtiden, sier hun.

 ?? FOTO: JORGEN LOHNE ?? Protestene mot Mugabe pågår ikke bare i hovedstade­n Harare. I går var det også demonstras­joner i Victoria Falls.
FOTO: JORGEN LOHNE Protestene mot Mugabe pågår ikke bare i hovedstade­n Harare. I går var det også demonstras­joner i Victoria Falls.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway