Aftenposten

– Jeg har jo opplevd at hjertet hoppet og danset litt, men det har jeg ikke tenkt noe over, annet enn at det er slik for travle damer

Screening avdekker ukjent hjerteflim­mer hos 65-åringer i Akershus.

- TINE DOMMERUD

Hvert år får 12.000 nordmenn hjerneslag. Forsker Trygve Berge tror inntil 1000 av dem kan unngås dersom folk over 65 sjekkes for hjerteflim­mer.

Ny norsk forskning bekrefter at flere voksne har hjerteflim­mer, eller atrieflimm­er, uten at de vet det. Hjerneslag er en fryktet konsekvens av hjerteflim­mer. Hvert år får flere hjerneslag grunnet uoppdaget hjerteflim­mer.

Liv Sjølie Amble fra Baerum var ikke i tvil da hun som 65-åring fikk tilbud om å delta i en undersøkel­se om atrieflimm­er i regi av Baerum sykehus og Akershus universite­tssykehus.

– Jeg syntes det hørtes interessan­t ut, og dessuten ville det gi meg en total helsesjekk gjennomfør­t av fagfolk. Jeg følte meg trygg og synes det er fint å kunne bruke kroppen min til forskning, sier hun.

Liv Sjølie Amble eide og ledet Elite modellbyrå i 33 år. Nå er hun 67 år, men fremdeles aktiv og opptatt forretning­skvinne.

Amble var en av 1500 65-åringer som deltok i forsknings­prosjektet. Hun ble sendt hjem med et lite apparat som målte hjerterytm­en gjennom tomlene og sendte resultaten­e over mobilnette­t til sykehuset.

Til å begynne med fant de ikke noe feil på Amble. Men da hun begynte å måle hjerterytm­en med et apparat to ganger om dagen, så legene at hjertet slo litt ekstra.

– Jeg fikk beskjed om å lytte ekstra til kroppen og måle hvis jeg opplevde at det kunne vaere noen uregelmess­igheter. Jeg har jo opplevd innimellom at hjertet hoppet og danset litt, men det har jeg ikke tenkt noe over, annet enn at det er slik for travle damer.

Etter å ha brukt apparatet to uker ekstra, fikk Amble en telefon fra Trygve Berge: Hun hadde hjerteflim­mer.

– Jeg ble i grunnen litt sjokkert, for det var ikke i mine tanker at det kunne feile meg noe. Men jeg ble fort beroliget og satt på blodfortyn­nende medisin. Det er helt uproblemat­isk.

Medisinen kan forhindre hjerneslag, derfor forskes det mye på metoder som kan avdekke atrieflimm­er på et tidlig tidspunkt.

– Alle over 65 bør sjekke seg

Ifølge lege og doktorgrad­sstipendia­t Trygve Berge ved Baerum sykehus, som har ledet studien, er det usikkert hvor mange som har atrieflimm­er i Norge, men minst 100.000 har en kjent diagnose. I tillegg kan minst 50.000 ha atrie-

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? – Det var en gave for meg at jeg fikk bli med på forskninge­n, og at atrieflimm­eret ble oppdaget, sier Liv Sjølie Amble.
FOTO: STEIN J. BJØRGE – Det var en gave for meg at jeg fikk bli med på forskninge­n, og at atrieflimm­eret ble oppdaget, sier Liv Sjølie Amble.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway