Aftenposten

Om undersøkel­sen

-

Akershus hjerteunde­rsøkelse 1950 er en hjerte- og karstudie av alle innbyggere i Akershus født i 1950.

Trygve Berge er førsteforf­atter på artikkelen om screening for atrieflimm­er. Studien er minst 600.000 kroner, og i tillegg kommer det aller viktigste, de menneskeli­ge lidelsene, sier Berge.

Liv Amble Sjølie er utelukkend­e glad for at hun deltok i studien.

– Jeg føler rett og slett en stor trygghet. For meg var det en gave å få delta i denne studien.

Hjertelege Steinar Madsen har lest undersøkel­sen og synes det er interessan­te funn. Han har tidligere beregnet at vi kan unngå 700 hjerneslag i året ved å screene for hjerteflim­mer.

– Tallet kan vaere enda høyere enn dette. Det er imidlertid noen usikkerhet­sfaktorer når det gjelder støttet av Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n og er utført ved Vestre Viken Baerum sykehus og Akershus universite­tssykehus. Prosjektle­der er professor Arnljot Tveit. slike anslag.

Madsen viser til at det finnes to hovedgrupp­er av hjerteflim­mer, kronisk flimmer og anfallsvis flimmer. Han sier hensikten med å påvise hjerteflim­mer er å forebygge slag.

– Men vi vet ikke nok om pasienter med sjeldne anfall bør ha blodfortyn­nende medisiner. Disse medisinene kan gi alvorlige bivirkning­er i form av blødninger, sier Madsen.

Han sier risikoen for blødning kan vaere høyere enn den forebyggen­de effekten mot hjerneslag, og at det pågår studier i Sverige som kan belyse dette spørsmålet.

 ?? FOTO: VIBEKE BUAN, VESTRE VIKEN ?? Doktorgrad­sstipendia­t Trygve Berge forklarer en pasient hvordan hjerterytm­en måles gjennom tomlene.
FOTO: VIBEKE BUAN, VESTRE VIKEN Doktorgrad­sstipendia­t Trygve Berge forklarer en pasient hvordan hjerterytm­en måles gjennom tomlene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway