Aftenposten

Jobbeksper­tene Sjefen forsurer tilvaerels­en

-

En ny sjef har snudd alt på hodet. De som før gledet seg til å gå på jobb, har begynt å grue seg.

I 19 år har jeg jobbet i markedsavd­elingen i en større bedrift. Trivsel og stadig nye utfordring­er har gjort at jeg aldri har tenkt på å skifte jobb. For ett år siden var det omorganise­ringer på jobben, og jeg fikk en ny sjef. Plutselig er alt blitt helt annerledes. Min nye sjef er ung og virker nokså uerfaren og usikker. Men hun har tydeligvis et sterkt markerings­behov og har vunnet hjertet til toppledels­en, ser det ut som. Hun har flotte eksamensre­sultater fra kjent universite­t, men lite jobberfari­ng.

Har sine favoritter

Fra å ha opplevd tillit fra mine tidligere sjefer, fått oppmuntrin­g og anerkjenne­lse, blir jeg nå pirket på og kritisert for hvordan jeg gjør oppgavene mine. Dette gjelder ikke bare meg, men hele avdelingen, og nå er stemningen der blitt negativ. Lederen har tydeligvis favoritter og jeg er ikke blant dem, for jeg tør si fra når jeg er uenig i forslag som virker lite fornuftige.

Nå lurer jeg på hva jeg skal gjøre. Jeg blir helt dårlig hver morgen jeg skal på jobb og er redd for å bli ødelagt av hele situasjone­n. hennes kompetanse, men for deg er dette tydeligvis ingen god leder. Din lange erfaring i bedriften kan virke truende, spesielt hvis denne nye sjefen ønsker å gjøre store endringer. At du tør si fra om ting du ikke liker, kan provosere, og dette tilsammen kan gjøre at du ikke går inn blant favoritten­e. Kjemi spiller inn, og vi vet at det er vanskelig å skjule at man misliker noen. Hvis mange i en avdeling er negative til en ny sjef, og negative til forandring­er, kan det bli vanskelig for lederen å vinne tillit og få ting gjennom.

Når ting bygger seg opp

Kommunikas­jon og åpenhet er alltid beste vei når ting bygger seg opp til en konflikt. Det er vanskelig å gi deg konkret råd når jeg ikke vet mer om situasjone­n, men jeg anbefaler deg å be om en samtale med sjefen din, fortelle at du føler deg kritisert, og si at du ønsker å vite nøyaktig hva hun er misfornøyd med. Det er viktig at du er saklig.

Nevn konkrete eksempler og hold følelser i sjakk. En dårlig start kan ofte ende godt hvis begge legger godviljen til. Men dersom du mener at du er endringsvi­llig, men ikke får gjort noe med situasjone­n, kan du snakke med HR og høre om det er muligheter for deg til å jobbe i en annen avdeling.

I verste tilfelle må du vurdere å finne en ny jobb utenfor bedriften. Jeg håper du får løst dette problemet og får tilbake arbeidsgle­den din.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX ?? En leder som skaper negativ stemning, er en prøvelse i arbeidshve­rdagen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB/SCANPIX En leder som skaper negativ stemning, er en prøvelse i arbeidshve­rdagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway