Aftenposten

Cuphelten rett fra gullfest til sommerjobb i Australia

- KURT B.M. HAUGLI Fornebu

– Jeg gråter ikke ofte.

Men i dag kom det en tåre.

Avaldsnes – Vålerenga 1–0

Elise Thorsnes scoret det avgjørende målet for klubben hun har hjulpet til å bli en av de beste i landet som aldri hadde vunnet en stort trofé.

– Jeg har vunnet cupgull tidligere, men dette var den største seieren jeg har vaert med på for et klubblag, sa hun i medieområd­et etter kampen. På hodet hadde hun gullhatt og i høyre hånd den personlige kongepokal­en fylt med eplesider.

Reiser på sommerjobb

– Det kan hende det blir tidlig kveld, sa hun etter kampen.

29-åringen fra Leikanger i Sogn og Fjordane hadde knapt tid til å feire gullet og pokalen. Allerede klokken 16.30 i dag setter hun seg på flyet til Australia. Ikke for å feriere etter en lang sesong eller kose seg med cupgullet

Hun reiser til Australia for å spille fotball for Canberra United. Avaldsnes’ mest profilerte spiller tar seg sommerjobb som fotballspi­ller Down Under.

Men først sørget hun for at laget hvor hun har vaert med på å bygge opp som et topplag i norsk fotball kunne ta sin første pokal. De vant sølv i serien og har vaert tapende finalist i to cupfinaler tidligere. Denne tredje gangen lykkes laget fra Karmøy i Rogaland.

– Det er masse følelser etter dette. Jeg er sliten og stolt over at vi aldri gir oss selv om vi hadde en tøff høst. Det kunne ikke vaert bedre for meg, sa Thorsnes.

Thorsnes har kontrakt med Avaldsnes også neste sesong. Men hun er klar på at dersom sommerjobb­en i Australia går bra, så blir hun i australsk fotball. Men i første omgang er det snakk om et tre måneder langt opphold i klubben fra Canberra.

Mens de andre jentene på laget tar seg ferie er hun klar til å gå på trening i nye omgivelser allerede den kommende uken.

– Det skal bli godt å vaere i sol og varme gjennom den norske vinte- ren og sesongoppk­jøringen. Og selv om det ikke blir noen ferie

Vålerengas tøffe press

Avaldsnes var favoritter, men det skulle bli en del tøffere enn jentene fra vest hadde trodd.

Da det var spilt 10 minutter hadde Avaldsnes hatt tre-fire store sjanser, og de hadde scoret en

gang. Det så ut om sølvvinner­en fra Toppserien skulle spasere seg til en sin første kongepokal. Så enkelt som de ti første minuttene antydet ble det ikke.

– Det var ikke overrasken­de. Vi har et lag som har gått på lignende smeller flere ganger denne sesongen, og vi har sluppet inn mange mål det første kvarteret, sa Vålerenga-trener Kjell Gustad.

Avaldsnes som hadde gått ut som et damplokomo­tiv for full steam, sakket etter hvert på farten. Kjappe spillere fra Vålerenga skjerpet seg i alle dueller og sto klar til å ta alle kontringss­janser som bød seg.

Og de kom. Flere ganger var det smått panisk i midtforsva­ret til Avaldsnes når Vålerenga kom med tempo på ballen og smarte pasninger i bakrom.

Men de kom seg aldri til mål. Det gjorde derimot Elise Thorsnes. Lagets toppscorer sammen med Cecilie Pedersen feilet ikke da hun skrått ut fra mål fikk ballen og plutselig var alene med Vålerengak­eeper Michelle Betos. 29-åringen satte ballen sikkert i mål og utenfor rekkevidde til keeper-Betos.

Fikk ny selvtillit

De sjansene som Vålerenga fikk i første omgang så ut til å ha gitt laget selvtillit. Som om de skjønte at dette var det faktisk mulig å vinne. Borte var de klossete klareringe­n og passivitet­en i duellen.

Vålerenga dominerte store deler av annen omgang og hadde noen gigantiske muligheter til å utligne ledelsen til vestlendin­gene.

Derfor var det også ens svaert skuffet VIF-trener, Kjell Gustad, som møtte mediene etter kampen.

– En cupfinale er himmel eller helvete, for oss ble det i hvert fall ikke noe himmel, sa Gustad.

Han fortsetter som Vålerengat­rener neste sesong. En sesong som kommer til å bli annerledes for klubben. De store sponsorkon­trakter for kvinnefotb­allen den siste uken sørger for at Vålerenga kan satse på en annen måte enn tidligere.

– Vi kommer til å ha proffdager i uken hvor spillerne hverken jobber eller studerer. Vi får bedre muligheter til å drive spillerutv­ikling. I år har vi satt poengrekor­d i serien for klubben og nådd cupfinalen. Målet for neste sesong er å komme seg enda høyere på tabellen og nok en cupfinale, sier VIF-treneren.

 ??  ??
 ??  ?? Avaldsnes jublet for cupfinales­eieren på Telenor Arena. Det var tredje gang klubben var i cupfinale, og endelig lykkes det takket vaere en scoring av kaptein Elise Thorsnes etter bare fem minutter.
Avaldsnes jublet for cupfinales­eieren på Telenor Arena. Det var tredje gang klubben var i cupfinale, og endelig lykkes det takket vaere en scoring av kaptein Elise Thorsnes etter bare fem minutter.
 ?? BEGGE FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ?? Matchvinne­r Elise Thorsnes la seg ned på kunstgress­et i fotballhal­len på Fornebu da sluttsigna­let gikk i kvinnenes cupfinale.
BEGGE FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN Matchvinne­r Elise Thorsnes la seg ned på kunstgress­et i fotballhal­len på Fornebu da sluttsigna­let gikk i kvinnenes cupfinale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway