Aftenposten

Nå jakter hun OL-suksess

- METTE BUGGE Beitostøle­n

Langrennsl­øperen mente systemet var urettferdi­g og at kvinner ble neglisjert.

I går tok hun seg på pallen i sprinten, og det for andre år på rad. Eide ble nummer to etter Maiken Caspersen Falla, som var i en egen klasse.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer tre.

– I fjor klarte jeg endelig pallplass. Den hadde jeg ventet lenge på, og nå kom den igjen, sier sprinteren som var ekstremt glad.

Det at hun fylte 28 år lørdag og i tillegg kommer fra Beitostøle­n, gjorde det spesielt.

Valgte å rope varsku

Hun valgte å bli høyrøstet i mai 2016, men det var ikke lett.

Eide sto frem sammen med Marthe Kristoffer­sen og Kari Vikhagen Gjeitnes. Trioen sa fra at de følte forbundet neglisjert­e kvinnene.

Kvoter ble ikke fylt opp, og det var langt faerre kvinner på lag. Dessuten mente trioen at forbundet ikke tok hensyn til at det tar tid å bygge seg opp. De følte at de var avskrevet på grunn av alderen.

Nå berømmer hun Skiforbund­et, som ga flere kvinner muligheten til å etablere seg og bli satset på.

– Jeg føler at vi ble hørt. Det er noen ganger at det sporer av i en retning, og så glemmer man dem som kommer bak. Vi er bortskjemt­e med gode resultater på langrenn i Norge, men man må ikke overse de nest beste.

– Var det ubehagelig å stå frem på den måten?

– Ja, det synes jeg. Det er på en måte å gå mot sine egne. Det var et vrient valg å ta. Det var vanskelig ikke å virke sytete og klagete, men vi var jo mange som hadde opplevd det.

I går kunne sprinteren smile fornøyd, med hele familien som supportere.

– Det hjelper å si fra, man ser at det funker, sier Eide, som ble tatt opp på rekruttlan­dslaget sammen med Silje Øyre Slind foran denne sesongen.

Har vokst opp som frivillig

– Det er veldig stas å få gå på hjemmebane. I Beitosprin­ten har jeg tidligere plukket stein i løypa, vaert med i skipatrulj­en og delt ut premier. Jeg var i hundre da jeg fikk klem av Eldar Rønning, minnes hun.

Men nå er Eide så desidert en å regne med i sporet, og hun satser fullt og helt på å komme seg til OL i Sør Korea, men først må hun komme seg til verdenscup­en.

– Det er ti plasser i Kuusamo og de har sagt de skal fylle opp kvotene. Jeg håper at jeg får bli med der, sier hun.

Eide fikk en varm klem av søsteren på arenaen, Der fortalte hun om at hun ble klippet ned av Vikhagen Gjeitnes i starten og var bekymret nederst i den siste bakken. Men så fant hun en åpning og hadde mye å go.

– Men Maiken er ekstrem. Hun viste takter i den bakken jeg ikke har sett tidligere i høst, sier løperen som gleder seg til å se samboer Anders Gløersen i aksjon i dag.

– Han kom inn på 15. plass på 15 km klassisk, og det var sterkt. Han er mye bedre i skøyting, legger hun til.

Utøveren som represente­rer Øystre Slidre IL er overbevist om at det vil komme mange flere kvinner bakfra, når de ser at de får sjansene på lik linje med menn. Tidligere følte hun at systemet var urettferdi­g.

Samboeren har også det målet. Han tror ikke at han kommer med til Kuusamo til helgen, men håper å få mulighet i to verdenscup­renn før jul.

 ?? FOTO: METTE BUGGE ?? Så glad ble Mari Eide da 2.-plassen var i boks. Hun klarte et kinderegg, i og med at hun hadde bursdag, presterte på topp og leverte på hjemmebane.
FOTO: METTE BUGGE Så glad ble Mari Eide da 2.-plassen var i boks. Hun klarte et kinderegg, i og med at hun hadde bursdag, presterte på topp og leverte på hjemmebane.
 ??  ?? Aftenposte­n 10. mai 2016
Aftenposte­n 10. mai 2016

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway