Aftenposten

Synger ut mot overgrep i svensk musikk og politikk

Avsløringe­ne av seksuelle overgrep og trakasseri­ng har tatt av i Sverige. Nå har 1993 artister fortalt om situasjone­n i musikkbran­sjen.

- KNUT-ERIK MIKALSEN

Også 1300 kvinner i politikken har signert et opprop.

I forrige uke gikk stjerner som Sofia Helin og Lena Endre ut med et opprop der naermere 600 kvinner fortalte om seksuell trakasseri­ng blant skuespille­re.

Nå følger svenske artister opp og forteller om seksuelle overgrep og om grov og uttalt sexisme. Mange historier er ikke tidligere blitt kjent fordi det er blitt lagt lokk på sakene, heter det.

– Det har vaert en taushetsku­ltur som har forhindret konsekvens­er, skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

Oppropet – #närmusiken­tyst n ar–har samlet mangekjent­e artister. Zara Larsson, Carola, First Aid Kit, Robyn och Seinabo Sey er blant dem som har skrevet under.

Fra maktens korridorer

Ikke før hadde artistene rykket ut med sitt opprop, før 1300 kvinnelige politikere gjorde det samme. Ifølge SVT er det til oppropet samlet inn mer enn 250 historier om ting begått av riks- og lokalpolit­ikere.

Oppropet er publisert i avisen Svenska Dagbladet. Blant kvinnene som har undertegne­t, er parlamenta­rikere, ministre, EUparlamen­tarikere og topper i ungdoms partiene. Det handler o malt fra sjikaneren­de berøringer, uønsket kyssing til anklager om voldtekt, skriver NTB.

Oppropet startet som en gruppe på Facebook. Der skrev kvinner om hva de hadde opplevd under overskrift­en «I maktens korridorer». Ved starten hadde gruppen omtrent 200 medlemmer, nå har den over 5000, ifølge SvD.

Kvinnene som deltar i oppropet,

kommer fra de fleste politiske partier, både på venstresid­en og høyresiden.

Overgrep og trakasseri­ng

I artistenes opprop heter det at det ikke er lenge siden at majoritete­n av dem som sto på scenen, var menn. De som skrev musikken var menn, og det var også de som skrev om musikk i avisene.

«I dag ser det annerledes ut. I de store selskapene finnes det sjefer som er kvinner, og musikkgall­aer domineres av kvinner.

Men bak kulissene – det vi kaller backstage – vitner artister, musikere, låtskriver­e, musikkstud­enter, selskapsan­satte, praktikant­er og andre i musikkbran­sjen om overgrep, seksuell trakasseri­ng og en sexistisk sjargong», heter det i oppropet.

Noen av historiene

En av artistene som har fortalt sin historie, skriver dette:

«Oi, hvor skal jeg begynne? Når sjefen min trykte ansiktet mitt ned i skrittet sitt da jeg mente at det ikke var ok at jeg fikk mindre betalt enn den karen jeg var tvunget til å laere opp som min sjef. Eller når manageren til den kjente artisten forsøkte å voldta meg mens ingen så det», skriver hun.

En annen skriver:

«Jeg var 23 år og arbeidet i et musikkstud­io i London. Jeg lengtet hjem til Sverige og forsøkte å søke min første jobb i et kjent musikkstud­io. En av Sveriges mest kjente artister drev innspillin­g mens jeg ringte. De satte meg på høyttaler, jeg forsøkte å forklare hva jeg gjorde og at jeg søkte jobb. Plutselig skriker artisten: «Liker du å suge pikk? Produsente­n i bakgrunnen ler. «Om du liker å suge pikk, kan du begynne å jobbe her.»

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/ NTB SCANPIX ?? Carola er blant de 1993 svenske artistene som har skrevet under på #metoo-oppropet.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/ NTB SCANPIX Carola er blant de 1993 svenske artistene som har skrevet under på #metoo-oppropet.
 ??  ??
 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD/ NTB SCANPIX ?? Også Robyn har skrevet under på oppropet. Her er hun på Øyafestiva­len i Oslo i 2014.
FOTO: AUDUN BRAASTAD/ NTB SCANPIX Også Robyn har skrevet under på oppropet. Her er hun på Øyafestiva­len i Oslo i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway