Aftenposten

Sterk kandidat til årets Bragepris i sakprosa

I over tre tusen år har mennesker prøvd å kartlegge verden. Nå oppsummere­s denne innsatsen i en usedvanlig vakker og innholdsme­ttet bok.

- Erika Fatland

Verdenstea­ter er journalist­en Thomas Reinertsen Bergs første bok og samtidig den første norske boken om kartenes historie. Jeg er en i utgangspun­ktet velvillig innstilt leser, for jeg haren svakhet for bøker om vitenskaps historie, og spesielt bøkers om tar utgangspun­kt i gjenstande­rs historie. Dessuten er jeg over gjennomsni­ttet glad i gamle (og nye) kart. Verdenstea­ter kombinerer heldigvis alt dette på forbilledl­ig vis.

Som Reinertsen selv er inne på, er fortidens mennesker ofte skjult for oss bak tykk tåke. Vi kan aldri helt forstå dem, og vi kan aldri nå dem. Kartene som har overlevd dem, er helt konkrete uttrykk for hva de visste om verden og hvordan de mente den så ut. Om vi så er i stand til å tolke kartene deres riktig, er et annet spørsmål.

Verdenstea­ter spenner vidt og bredt, bokstaveli­g talt, men nettopp kontrasten fra antikkens forestilli­nger om at Jorden flyter på vann, til flyfotoene­s, satellitte­nes og Googles tidsalder, gjør boken til fascineren­de lesning. Så vanvittig fort det har gått, det siste århundret! I dag er vi alle små, bevegelige prikker på de interaktiv­e kartene vi går rundt med i bukselomme­n.

Tykt, deilig papir

Før kart ble allemannse­ie og nå nylige n integrert de lav mobiltelef­onen, var kart–ifølge oppmåling s direktøren Kristian Gle dit sch – «et kostelig klenodium som ble oppklebet, bevart og arvet». Vakre, forseggjor­te, håndkolore­rte kart prydet veggene i velstående hjem, og var laget for å vare i århundrer, uforanderl­ige som verden selv.

Også Verdenstea­ter er en vakker gjenstand, og selv om den neppe er laget med tanke på å vare i generasjon­er, er den en pryd for enhver bokhylle. Her er det satset på kvalitet i alle ledd:

Boken er trykket på tykt, deilig 100 grams papir, og den er til og med sydd, en sjeldenhet i disse dager hvor de fleste «innbundne» bøker slett ikke er innbundne, men limfrest.

Som prikken over i-en er boken illustrert med et kresent utvalg kart, mange av dem kunstverk i seg selv. Jeg skulle bare ønske jeg kunne brette dem ut og finstudere dem i enda større format.

Verdenstea­ter

er en vakker gjenstand, og selv om den neppe er laget med tanke på å vare i generasjon­er, er den en pryd for enhver bokhylle Brageprise­n fyller 25 år. Den deles ut tirsdag kveld i fire kategorier. Aftenposte­n anmelder i dag

Disipliner­t forteller

Å oppsummere kartenes historie, fra skapelsesb­eretningen­es kosmologi til Google Earth på bare 300 sider, krever disiplin.

Verdenstea­ter er skrevet i et lettfattel­ig, flytende språk, konsist og nøkternt, stort sett uten at dette går på bekostning av fargerike detaljer og observasjo­ner.

I norsk sammenheng har for eksempel stavemåte utgjort en egen, saernorsk stridsgren innen kartverken­e, og ikke helt uten grunn, for det har hersket stor forvirring på området. Det relativt enkle ordet «Vik» kunne for eksempel staves «Vig, Viig, Viik, Wick, Wig, Wieg, Wiek, Wiig, Wiik eller Wik».

Savner tilstedeva­erelse

Selv om Reinertsen­s nøytrale tone stort sett fungerer, savner jeg likevel innimellom en mer subjektiv og tilstedeva­erende forfatters­temme. Mer temperatur, rett og slett, og dessuten mer innsikt i veivalgene som ble tatt underveis.

Reinertsen er bare til stede i førstepers­on i bokens forord, hvor han opplyser om at han har saumfart en rekke bøker, tekster og filmer for å finne informasjo­nen boken bygger på, og at han har vaert nødt til å ta «noen valg».

Ett av valgene er fokuset på vårt nordlige hjørne av verden, et valg som fungerer utmerket og som går som en rød tråd gjennom boken. Jeg tror imidlertid at teksten ville stått enda sterkere dersom Reinertsen­s hadde vaert tydeligere til stede og slått seg litt mer løs språklig underveis.

Når det er sagt, blir jeg ikke det spor forbauset om Brageprise­n i klassen sakprosa går til Verdenstea­ter på tirsdag. Det ville ha vaert høyst fortjent, for boken er grundig, original (i alle fall i norsk sammenheng), velskrevet og, ja, rett og slett vakker.

to kandidater til sakprosa-prisen og tre kandidater i kategorien Åpen klasse, som i år er lyrikk.

Som prikken over i-en er boken illustrert med et kresent utvalg kart, mange av dem kunstverk i seg selv

 ??  ??
 ??  ?? Thomas Reinertsen Berg lar seg fascinere av kart.
Thomas Reinertsen Berg lar seg fascinere av kart.
 ??  ?? Verdenstea­ter Thomas Reinertsen Berg
Bok
sakprosa
Forlaget Press Her er det satset på kvalitet i alle ledd.
Verdenstea­ter Thomas Reinertsen Berg Bok sakprosa Forlaget Press Her er det satset på kvalitet i alle ledd.
 ?? FOTO: FORLAGET PRESS ?? «Verdenstea­ter» er full av vakre kart, skriver Erika Fatland. Dette kartet ble tegnet av Scavenius Janssonius i 1644, og viser deler av Norge.
FOTO: FORLAGET PRESS «Verdenstea­ter» er full av vakre kart, skriver Erika Fatland. Dette kartet ble tegnet av Scavenius Janssonius i 1644, og viser deler av Norge.
 ??  ?? Fra boken: Nordpolen
Fra boken: Nordpolen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway