Aftenposten

Gripende om siste skoleår

- Gunnar Kagge

Å vaere på vei over fra ungdomsliv­et til å bli voksen har aldri vaert lett. Kanskje er det enda vanskelige­re nå enn for noen tiår siden. Marte Spurkland fulgte en laerer og klassen hennes gjennom det siste året på videregåen­de.

Oppmerksom­heten rettes mot syv av elevene, som alle har sitt å slite med. Historiens helt er laereren Anette. Hun vil gi dem «god ålmennkunn­skap, slik at dei kan bli gagns menneske», som det het i 1959-utgaven av skolens formålspar­agraf.

Spurkland kommer under huden på laereren og elevene. Både laerer, elever og skole er behørig anonymiser­t. Med tanke på hvor intime detaljer om familieliv, sex, overgrep og psykiske problemer som deles, skulle det bare mangle.

De syv er neppe valgt tilfeldig, alle har behov for en omsorgsful­l laerer. Her er Nahid som både sliter med en voldelig far og redsel for at UDI skal sende henne ut av landet. Daran som trekkes mellom familiens tradisjone­r, gjengen og ambisjoner. Max som ikke kommer seg opp om morgenen. Og Rebecca som kjemper med bokstavene. De stokker seg når hun leser og blir helt uhåndterli­ge når hun skal skrive.

Ingen kan vaere uberørt av de sterke historiene, saerlig om hvordan ungdommen med innvandrer­bakgrunn må balansere livet hjemme med det som møter dem på skolen og i gjengen. Felles for alle er ønsket om anerkjenne­lse på sosiale medier. Det er både laererikt og rørende.

For mye av det gode

Spurkland skriver historiene deres på en troverdig og god måte, selv om jeg ofte skulle ønske meg mer direkte tale. Boken ville blitt enda sterkere om vi fikk sitater på deres eget språk.

Men jeg er mest kritisk til portrettet av Anette. Laereren blir til tider for mye av det gode. Ingen av de syv ungdommene har curlingfor­eldre eller tigermamma­er. Den rollen tar Anette, i strevet med å gjøre dem til gagns menneske. Hun har familie hjemme, men er tilgjengli­g døgnet rundt, med smilefjes på telefonen eller et fang å gråte på.

Spørsmålet som dukker opp, er om dette er Spurklands helteportr­ett, eller et sant bilde av en laerer som virkelig gir alt for elevene.

Neppe ny skoledebat­t

Gjennom årene er det noen bøker om skolen som har skapt debatt, til og med som har ført til forandring­er. Klassikere som Kiellands oppgjør med puggeskole­n i Gift, via Hans Scherfigs Det forsømte forår om de autoritaer­e laererne, til Jens Bjørneboes Jonas, gutten som ikke passet inn i den tradisjone­lle skolen. Laererne har klare fellestrek­k, i beste fall er de reaksjonae­re og autoritaer­e, om de ikke har klare psykopatis­ke trekk.

Spurkland skriver godt, historien om Anette og de syv elevene er like fengende som en god oppvekstro­man. Men noen stor debatt blir det neppe av Klassen, til det er bildet av laereren for positivt.

Jeg satt med klump i halsen de siste kapitlene da de skulle opp til eksamen. Gjennom boken ble jeg glad i dem, og like ivrig som Anette for at de skal få ut sitt beste.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Syv elever og en laerer lot Marte Spurkland vaere flue på veggen. Det ble en sterk historie om et skoleår.
FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Syv elever og en laerer lot Marte Spurkland vaere flue på veggen. Det ble en sterk historie om et skoleår.
 ??  ?? Bok
sakprosa Klassen, fortelling­er fra et skoleår
Cappelen Damm Marte Spurkland kommer under huden på laereren og elevene hennes. Marte Spurkland
Bok sakprosa Klassen, fortelling­er fra et skoleår Cappelen Damm Marte Spurkland kommer under huden på laereren og elevene hennes. Marte Spurkland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway