Aftenposten

Cecilie Løveid på sitt beste

- Sterk kandidat til Brageprise­n i «Åpen klasse – lyrikk».

Cecilie Løveid debuterte med romanen Most i 1972 og var et sterkt kort i kvinnelitt­eraturen på 1970-tallet, med prosalyris­ke bøker der rollekonfl­ikter og rolleforvi­rring ble tematisert på språklig fantasiful­le måter. Gjennom 1980- og 90-tallet markerte hun seg som den store fornyer av norsk dramatikk, mens hun på 2000-tallet først og fremst har vaert poet. Alle sjangre ser ut til å kle henne.

Løveids nye diktsamlin­g heter Vandreutst­illinger, og handler om å vandre rundt i utstilling­er og se på bilder, som så beskrives.

Bilder av terror

Maleriene og fotografie­ne er ikke gjengitt, de må vi selv danne oss bilde av gjennom den verbale beskrivels­en.

Jeg kom til å tenke på en av ungdomstid­ens store progrock-album da jeg leste Løveid: de britiske Emerson, Lake & Palmers Pictures at an Exhibition, fra 1971. På plateomsla­get er billedramm­ene tomme, og det er musikken alene som må gi oss de visuelle kunstverke­ne som ligger til grunn.

Den første kunstneren Løveid tar for seg, er Gerhard Richter og hans femten fotomaleri­er av den tyske, venstrerad­ikale Baader-Meinhof-gruppen eller Rote Armee Fraktion (RAF) fra 1970-tallet.

«En menneskekø snodde seg ti ganger rundt / Neue Nationalga­lerie / da bildene kom til Berlin», heter det innledning­svis. «Og hvordan skal jeg komme inn i bygningen. / Det evig mystiske med kunsten, at det er et arbeid å / komme inn.»

Om bildet av Gudrun Ensslin, en av grunnlegge­rne av RAF, skriver Løveid: Vi skal fortsette å glane på terroriste­n. Hun skal helbrede.

Hun skal glede.

Hun skal glefse.

Et fly går inn for landing i New York.

Byens solnedgang. En fakkel.

Gudrun i en kasse som tåler fra 35 minusgrade­r opp til 60 plussgrade­r. Dette er fraktkasse­r, pakket mykt med kunnskap og diskresjon.

Hun er en svane.

Hun skal aldri få fred.

Kan bilder helbrede?

Hvorfor er bildene så attraktive for oss, spør Løveid. Helbreder de? Kan bilder vekke døde til live? Kommer noen i publikum for å drive det onde på flukt?

Selv tenker jeg at det er fascinasjo­nen for en idealisme og på mange måter rettferdig kapitalism­ekritikk som sporer av i voldsaksjo­ner. Et opprør som feiler.

Det er som mennesker de forskjelli­ge gruppemedl­emmene trer frem i bildene, og ikke som den fryktede Rote Armee Fraktion (RAF).

Ekfrase

Løveids dikt er det man kaller ekfraser, dikt som beskriver et kunstverk, en kunstgjens­tand eller et arkitekton­isk verk. I det ligger det en sterk opptatthet av kunsten som uttrykksfo­rm, som noe genuint annet enn sanseerfar­ingen eller arbeidserf­aringen.

I klassisk retorikk hadde betegnelse­n ekfrase en videre betydning enn i dag, det var en beskrivels­e av en hvilken som helst gjenstand eller et menneske. Og Løveid har flere dikt om personer, blant om Gunvor Hofmo og samleren Peggy Guggenheim.

Beskrivels­ene er gjennomgåe­nde visuelle og presise og gir en stor leseropple­velse. Til en viss grad bør man nok kjenne forelegget, jeg fikk for eksempel lite ut av diktet om Angela Winkler før jeg googlet meg frem til at – aha, det var hun som spilte hovedrolle­n i den tyske filmen Katharina Blums tapte aere, fra 1975. Likevel, å tolke og portretter­e personer i diktets form er noe Løveid kommer godt ut av.

Humor

Ekfraser kan av og til bli litt høytidelig­e, høylittera­ere. Dette balanserer Løveid fint med uhøytideli­g å dikte frem sin egen tegneserie om Sigbjørn Obstfelder, der han sitter i et stilig herrevaere­lse og tenker på kloder sammen med andre lidenskape­lige menn, som alle ser ut som «løkdrevne» planter. Mennene avtaler etter hvert å møtes på en annen klode. Men hvordan skal jeg tegne dette, spør poeten, hvilken klode skal jeg velge, de er jo ganske ugjestmild­e?

I et annet dikt opplyses det om at Marcel Duchamps ready made-skulptur Flasketørk­estativ fra 1914 nå er trukket tilbake fra kunsthalle­ne. Kunstobjek­tet er avvigslet. «Grunnen er ganske enkelt grønn makt. Folk vasker flaskene sine selv, og trenger stativene.»

Dette er både morsomt og tankevekke­nde. Gjennomgåe­nde er det en eksistensi­ell undring som er målet for beskrivels­ene, en reaktualis­ering av bildene og gjenstande­ne.

«Det finnes bare en sjanger, den poetiske», skriver Løveid i et dikt. Ja, kanskje det. Enten Løveid skriver dramatikk, prosa eller lyrikk er det poesi. Selv synes jeg hun er best i det korte formatet, som nettopp Vandreutst­illinger er.

 ?? FOTO: ARND WIEGMANN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Cecilie Løveid tar for seg den tyske kunstneren Gerhard Richter. Her er hans verk Confrontat­ion I-IIIl.
FOTO: ARND WIEGMANN, REUTERS/NTB SCANPIX Cecilie Løveid tar for seg den tyske kunstneren Gerhard Richter. Her er hans verk Confrontat­ion I-IIIl.
 ??  ?? Bok
lyrikk
Cecilie Løveid
Vandreutst­illinger
Kolon forlag
Bok lyrikk Cecilie Løveid Vandreutst­illinger Kolon forlag
 ??  ?? Alle sjangre ser ut til å kle Cecilie Løveid, skriver vår anmelder.
Alle sjangre ser ut til å kle Cecilie Løveid, skriver vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway