Aftenposten

Gjenåpner rådhuset for giftermål

- WASIM RIAZ

Nå blir det slutt på vigsler i Tinghuset

Fra januar blir det slutt på vigsler i Tinghuset. Kommunen får ansvaret for alle borgerlige vigsler, og ordføreren får rett til å vigsle.

– Vi har lenge vaert opptatt av å gjøre det enklere og lettere å gifte seg i dette vakre huset. Nå kan vi åpne Rådhuset for kjaerlighe­ten, konstatere­r Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) med stor entusiasme.

I flere år har Oslo kommune ønsket å åpne Rådhusets dører for par som vil gifte seg der. Det har til og med vaert en prøveordni­ng med vigsler på Rådhuset i en kort periode.

Onsdag sa et enstemmig bystyret ja til å åpne Munch-rommet på Rådhuset til vigsler. En endring i ekteskapsl­oven, som trer i kraft fra januar, flytter myndighet til å forestå borgerlige vigsler fra domstolene til kommunene. Derfor blir det fra januar helt slutt på vigsler på Tinghuset.

Seks rådhusansa­tte skal vigsle

Det er mellom 1500 og 1600 borgerlige vigsler i Oslo i året. Dette blir litt for mye for ordfører Borgen og hennes varaordfør­er Khamshajin­y Gunaratnam (Ap). Derfor har bystyret allerede godkjent seks ansatte på Rådhuset som kommer til å vigsle. Dermed kan gifteklare par velge om de ønsker å bli viet av en politiker, eller en rådhusansa­tt.

Hvis bystyret godkjenner det, vil også andre folkevalgt­e etter hvert få lov til å vigsle.

– Vi skal åpne for vigsler onsdager og fredager. Da blir det gratis. Vi vet at mange ønsker å gifte seg på en lørdag. Vi jobber nå for å få til en løsning der parene som vil gifte seg lørdager, betaler et lite beløp i egenandel, sier Borgen, som selv giftet seg på Rådhuset for 37 år siden.

– Det var mulig å gifte seg på Rådhuset før det nye Tinghuset åpnet med et vigselsrom på midten av 1990-tallet, sier Borgen.

– Vil ikke dette innebaere mye ekstraarbe­id?

– Det blir en stor jobb for Oslo kommune, men det blir gledelig. Det er mange som allerede har meldt sin interesse, sier Borgen.

– Husk prøvingsat­test

For å inngå ekteskap i Norge, må det først vurderes om ekteskapsv­ilkårene er oppfylt. Det gjøres av det regionale skattekont­oret. – Folk kan velge dato langt frem i tid, men de må levere prøvingsat­test minst tre måneder i forveien, sier Borgen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? Ordfører Marianne Borgen (SV) får det overordned­e ansvaret for å vigsle 1500–1600 par i Oslo fra 2018.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX Ordfører Marianne Borgen (SV) får det overordned­e ansvaret for å vigsle 1500–1600 par i Oslo fra 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway