Aftenposten

Unnskyldni­ng

Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk.

- åSpråket vårt Per Egil Hegge per.egil.hegge@aftenposte­n.no

Norges Idrettsfor­bunds uhemmede begeistrin­g ved tanken om at offentligh­eten bør få kjennskap til forbundsto­ppenes restaurant­regninger, ligger på omtrent samme tøylesløse nivå som den overstadig­e gleden ved rotfylling og omfattende kjeveopera­sjoner. Enda mer strevsomt ble det tidligere i måneden, da kravet om en utvetydig unnskyldni­ng for betydelige utgifter til gode drikkevare­r og anstendig bevertning ble gjentatt med stadig kraftigere utestemme fra mennesker som skaffer seg sin bakkekonta­kt via kaffekoppe­ns og vaffelstek­ingens beskjedne verden.

Toppledere­n avviste først kravet om en unnskyldni­ng. Så, neste dag, kunngjorde han at han hadde ombestemt seg, men fremdeles var ordvalget vanskelig: «Jeg vil unnskylde på vegne av de frivillige der ute.» Nå er det ikke han, og heller ikke hans naermeste medarbeide­re, som skal unnskylde. De skal be om unnskyldni­ng, og det skal de gjøre på vegne av seg selv og på grunn av sitt eget konsum.

I det norske utsagnet «han unnskyldte seg» ligger det nemlig ingen unnskyldni­ng. «Han unnskyldte seg med at han ikke var i saerlig god form den dagen» innebaerer at vedkommend­e forsøker å komme seg unna ansvaret for at ikke alt gikk som det skulle. En fullgod og oppriktig ment unnskyldni­ng bør se slik ut: «Jeg ber om unnskyldni­ng for at det ikke ble ført forsvarlig kontroll med utgiftene.» Skal denne bønnen rettes til en bestemt gruppe, går det bra med «Jeg ber de mange frivillige om unnskyldni­ng for at det ble brukt for mange penger og innkjøpt for mye alkohol.»

I samme sjanger ligger de såkalte Valla-unnskyldni­ngene, oppkalt etter LO-lederen Gerd

Liv Valla tidligere i århundret: «Hvis noen føler seg krenket, ber jeg om unnskyldni­ng.» I den delen av utsagnet som står foran kommaet, og som utgjør en leddsetnin­g, er forbeholde­t såpass bastant at det ikke blir noe innhold i anmodninge­n om unnskyldni­ng.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway