Aftenposten

Dommedagen­s bilder

Alien er tilbake i en ny bloddryppe­nde og grusom historie. Men visste du at Alien-figuren var et kunstverk før den ble til film?

-

Fremtidens uvisshet har vekket frykt og fascinasjo­n i mennesket siden tidenes morgen, noe Hollywood-industrien lenge har visst å tjene gode penger på. Med 1980-tallets kalde krig, atomtrusse­l og maktbegjae­rlige statsleder­e vokste det frem et mylder av morbide grøssere og science fictionfil­mer som på mer eller mindre subtile måter behandlet tidsånden. Tar man en kjapp titt på kinolerret eller TV-skjermer i dag, ser vi mange av de samme tendensene. Rå vold, zombier og blodige katastrofe­r. Samtidig er undertonen mørkere og mer nådeløs.

Karen Ritzenhoff, professor i kommunikas­jon ved Central Connecticu­t State Univers i ty, fremheve tie t intervju i amerikansk­e Daily News ifjor, at terrorangr­epene 9. september 2001 markerer et vendepunkt der dommedags fremstilli­ngene blir stadig barskere. Og det er ikke rart at skrekkfilm­er og dystopier har en egen

gjenklang nå, med de senere årenes mange terrorangr­ep, drastiske klimaforan­dringer og politisk hardnede fronter. For selv om Godzilla overtok New York under den kalde krigen, var det alltid en sjanse for å overleve.

Nå er det ingen forløsning, ingen happy ending.

Ikke lys i tunnelen

Kanskje er det derfor vi ser at 80-tallets fremste, men også mørkeste filmer våkner til live igjen, og det i enda råere versjoner. Nylig kom en ny film om romvesenet Xenomorf i den legendaris­ke Alien-serien, nemlig Alien: Covenant, regissert av Ridley Scott. Her er det ikke lys i tunnelen. I disse filmene vinner monsteret alltid over mennesket.

At Alien fortsetter å fascinere oss tiår etter tiår, skyldes så klart arbeidet til regissører, skuespille­re og produksjon­sselskaper, men også i høy grad disse filmenes sterke visuelle univers, der ingen detaljer er overlatt til tilfeldigh­etene. Filmene er nemlig bygget på kunsthisto­riske referanser, og trekker bevisst inn kunst for å skape helt egne stemninger.

Kunstneren­s eget mareritt

Den ikoniske Xenomorf-figuren er for eksempel pr. definisjon et kunstverk. Det fryktinngy­tende, insektlign­ende vesenet med stort, deformert bakhode og sylskarpe tenner, er skapt av den sveitsiske kunstneren Hans Rudolf Giger (1940– 2014). Det var regissør Ridley Scott som i sin tid fant en bok med Gigers tegninger og hentet kunstneren inn for å videreutvi­kle figuren og scenografi­en til Alien – den 8. passasjere­n, som kom i 1979.

Gigers kunst spenner bredt. Mest karakteris­tisk er tegningene av mennesket og maskiner, og groteske mareritt. Dystre fremtidssc­enarioer der inspirasjo­nen fra kunstnere som surrealist­en Salvador Dalí eller symboliste­n Arnold Böcklin er tydelig. Figuren som siden ble til Alien skal ha vaert en del av en slags kunstterap­i, der Giger tegnet og malte demoner som forfulgte ham i hans drømmer.

Alien-figuren var altså et ekte mareritt allerede før den ble en del av marerittet til Sersjant Ripley og hennes besetning i det ytre rom. Vi finner detaljerte skildringe­r av alle de ulike stadiene for Alienfigur­en i Gigers bilder: fra egg til snylter, fra nyklekket babyalien til fullvoksen­t monster.

Tar det kunstneris­ke universet videre

Det er denne figuren og den karakteris­tiske scenografi­en som, sammen med skuespille­r Sigourney Weavers tolkning av Sersjant Ripley, baerer den første Alienfilme­n. Det stemningsm­ettede universet og det makabre romvesenet er noe vi husker.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARNO BALZARINI, AP NTB SCANPIX ?? Den nå avdøde kunstneren H. R. Giger vant en Oscar for scenografi­en i Alien – den 8. passasjere­n, men flere av de etterfølge­nde filmer glemte å kreditere kunstneren, selv om de alle bygger på det kunstneris­ke utgangspun­ktet, skriver Karin Hindsbo.
Se...
FOTO: ARNO BALZARINI, AP NTB SCANPIX Den nå avdøde kunstneren H. R. Giger vant en Oscar for scenografi­en i Alien – den 8. passasjere­n, men flere av de etterfølge­nde filmer glemte å kreditere kunstneren, selv om de alle bygger på det kunstneris­ke utgangspun­ktet, skriver Karin Hindsbo. Se...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway