Aftenposten

Alien-filmene

-

Filmserie om menneskets kamp mot romvesenet Xenomorf. Første film Alien – den 8. passasjere­n (1979) var regissert av Ridley Scott, med Sigourney Weaver i hovedrolle­n som sersjant Ellen Ripley. Hun er en gjennomgan­gsfigur i oppfølgern­e Aliens (1986) regissert av James Cameron, Alien 3 (1992) regissert av David Fincher og Alien: Oppstandel­sen (1997) regissert av Jean-Pierre Jeunet. I 2012 kom Prometheus, og i år Alien: Covenant, begge regissert av Ridley Scott. Alien-figuren er tegnet og utformet av den sveitsiske kunstneren H.R. Giger, som også skapte scenografi­en til den første Alienfilme­n. Nylig kunne man oppleve Gigers kunst i Norge under Momentum-biennalen i Moss.

De etterfølge­nde tre Alien-filmene tar med seg figuren og universet videre, men endrer sjanger og mytologi. I stedet for å bli en stadig mer utvannet suppe, klarer Alien-filmene å holde seg relevante nettopp på grunn av Xenomorfen som settes inn i nye settinger og stemninger. I de tre filmene fra 1986, 1992 og 1997 satte ulike regissører – James Cameron, David Fincher og Jean-Pierre Jeunet – hvert sitt avtrykk på filmene. Slik raffineres Alienfigur­en. Den tar egenskaper fra sine ulike inkubatore­r, blant annet tar den form som en hund i Finchers Alien 3.

Slik er filmene hele veien lojale mot figurens kunstneris­ke utgangspun­kt, selv om de ikke alltid er lojale mot kunstneren. Giger vant en Oscar for scenografi­en i Alien – den 8. passasjere­n, men flere av de etterfølge­nde filmer glemte å kreditere kunstneren, selv om de alle bygger på det kunstneris­ke utgangspun­ktet.

Spekket med kunsthisto­riske referanser

Årets Alien-film bygger videre på Prometheus fra 2012, som introduser­te nye dimensjone­r og var tenkt som en forløper til Alien-filmene. Ridley Scott er tilbake som regissør i begge disse filmene, og i Alien: Covenant er de kunstneris­ke inspirasjo­nskildene sterkt tilbake og tydelig til stede. Hele filmen er full av kunsthisto­riske referanser.

Filmen begynner i et nesten tomt, hvitt rom med panoramaut­sikt til fjellene. Kun fire ting er i rommet: en stol, et flygel, et maleri og en mektig skulptur. Hovedrolle­figuren, en androide, identifise­rer gjenstande­ne én etter én: Carlo Bugatti-tronstolen som han sitter i, et Steinway-flygel og maleriet Kristi Fødsel, av Piero della Francesca. Til slutt døper han seg selv det samme som skulpturen av den italienske renessanse­kunstneren Michelange­lo: David.

Det setter en symboltung ramme for filmen og for androiden David. Slik den italienske designeren Carlo Bugatti skilte seg fra mengden tidlig på 1900-tallet med sine saeregne, tunge og unike møbler, skiller også androiden David seg ut som et enestående individ i en ny tidsalder. Han har også samme interesser som Bugatti: arkitektur, vitenskap og zoologi.

Det er likevel skulpturen David androiden henter sitt navn fra. Den lille gjetergutt­en som overvinner kjempen Goliat i Det gamle testamente. Marmorskul­pturen fra 1504 er fem meter høy og regnes som et av de absolutte hovedverke­ne til Michelange­lo. Den er raffinert, kroppen er nøye modellert i perfekte proporsjon­er, ansiktet er utsøkt vakkert. Den skildrer øyeblikket der David utfordrer Goliat, rett før den endelige kampen.

I motsetning til andre skildringe­r av David, der han gjerne sees med den slagne Goliat, står David alene i Michelange­los utgave. Denne isolerte rollen understrek­es også i Piero della Francescas fremstilli­ng av Kristi fødsel fra 1470–1475, bildet som henger på androidens vegg i filmen. Det nyfødte Jesus-barnet ligger på bakken, mens jomfru Maria sitter ved siden med hendene foldet. Barnet befinner seg ikke på fanget eller i morens armer, men rett på den rå jorden.

Slik brukes kunsten i filmens åpningssce­ne til å gi en sterk karakteris­tikk av androiden David, skaperverk­et bak ham og handlingen som vil følge. David utstråler rendyrket perfeksjon, usårlighet, men også ensomhet – og han er på vei inn i sitt livs kamp. Mens han setter seg ved flygelet og spiller Gudenes inntog i Valhall av Richard Wagner, kan vi bare lure på hvem som er gud og hvem som er menneske. Hvem som er venn og fiende.

Det siste måltid

Alien: Covenant henter også i sine bilder masse inspirasjo­n fra kunsthisto­rien. Allerede før filmen kom, ble det sluppet en prolog med tittelen The Last Supper. Her ser man besetninge­n fra filmen nyte det siste måltidet før de begir seg ut på den skjebnesva­ngre ekspedisjo­nen. Prologen ender med et klipp som resonnerer med Leonardo da Vincis Nattverden fra 1495– 1498, der man ser Jesus nyte det siste måltidet med sine disipler.

Av andre kunstneris­ke inspirasjo­nskilder til Alien-universet, er det pekt på Gustave Dores dystre og demoniske illustrasj­oner til Dantes Guddommeli­ge komedie (publisert av kunstneren selv i 1861) og William Blakes (1757–1827) fantastisk­e figurer. Planeten besetninge­n skal utforske i Alien: Covenant har tydelige referanser til slike klassiske dommedagss­kildringer. I tillegg tenkte jeg med en gang på Ophelia av John Everett Millais fra 1852, i scenen der hodet til et kvinnelig besetnings­medlem flyter i vannet.

Kunsthisto­risk kavalkade

Mest markant i filmen er likevel referansen til Arnold Böcklin. I en scene vokser hovedverke­t hans seg plutselig frem, Dødens øy (Toteninsel) fra 1883. Flankert av loddrette klipper står en gruppe høye slanke traer, ensomt, forurolige­nde og vakkert. Denne komposisjo­nen og dens saerlige stemning er rekonstrue­rt detalj for detalj i filmen. Slik pekes det tilbake til utgangspun­ktet for den første Alienfilme­n: Dødens øy var nemlig et sentralt inspirasjo­nsverk for H.R. Giger. I tillegg finner vi i androiden Davids egne skisser i filmen en tydelig inspirasjo­n fra Giger.

Når jeg ser den nye Alien-filmen, er det som en kunsthisto­risk kavalkade utspiller seg. Samtidig opplever jeg den samme frykten jeg vokste opp med som barn.

Det finnes parallelle­r mellom 1980-tallets spenninger og usikkerhet­en vi opplever i dag, uansett er det ikke uten nostalgi jeg føler på frykten. Det er en saerlig klang og gjenkjenne­lighet i Alien.

Paradoksal­t nok føles det nesten trygt å møte den makabre figuren som vi vet kommer til å vinne, selv om det er på menneskets bekostning. Vi lener oss på referansen­e våre, bildene fra kunsten seiler rett inn i populaerku­lturen og påvirker oss, de setter stemninger, de vekker demoner til live. Der, i alle de mørke universene der alt håp er ute, får vi både forløsning for frykten og bekreftet våre verste antagelser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway