Aftenposten

Kommunal utskraping

- Svein Solhjell Styreleder Fortidsmin­neforening­en Oslo og Akershus. Fredrik S. Heffermehl jurist og forfatter, redaktør av nobelwill.org

Det blåser rundt kommunens oppkjøp av leilighete­r for tiden. Selskapet Boligbygg blir gransket for mulig uheldige transaksjo­ner. Men dette gjelder ikke bare penger. Det skjer noe med bygningene også. Virksomhet­en har medført kommunalt «kast og bruk» i stedet for «ombruk», slik det rødgrønne byråd så gjerne vil promotere.

På Majorstuen har kommunen kjøpt murgården Kirkeveien 72. Gården hadde ifølge Dagens Naeringsli­v seks store leilighete­r og tre naeringsse­ksjoner. Men kommunen ville ha små leilighete­r, så firmaet som var mellommann i dette oppkjøpet, «rev alt og bygget nytt». Gården fikk dermed 21 leilighete­r før Boligbygg overtok.

«Full utskraping» i Kirkeveien 72 altså. Alt ble revet ut. Men hva ble kastet og hva gikk her tapt av kulturminn­everdier? Gjorde kommunen og Boligbygg seg noen tanker om gjenbruk og bevaring samt om klimaregns­kapet før de besluttet å kjøpe? Eller står det ikke noe krav om dette i instruksen? Aftenposte­ns omfattende dekning av Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomit­een avdekker at Nobels idé ikke spiller noen rolle i den norske forvaltnin­gen av prisen. Nobels store idé om hvordan man kan fri menneskehe­ten fra krigens svøpe er endt opp som internt partipolit­isk kjekkel.

Smått, og det er godt at presidente­n har tatt initiativ til et møte med partileder­ne. Dette møtet må drøfte om man kan fortsette å la partiene å disponere plasser i Nobelkomit­een. Ut fra våre brev til Stortinget nylig (www.nobelwill.org) må hovedtema i møtet bli det overordned­e spørsmål om opplegget av valget er egnet til å fremme Alfred Nobels formål med «prisen for fredsforkj­empere», ikke en ren, teknisk diskusjon om en vararepres­entant kan sitte i komiteen.

Enhver skoleelev som skal skrive en besvarelse vet hvor nødvendig det er å starte med å tenke grundig over hva det er spurt om og hva som er innholdet i oppgaven. Nobelprise­n er selvsagt intet unntak.

Om Stortinget vil ta rettsstate­ns idé på alvor vil vanskelig kunne overse at 19 juridiske professore­r i år har sluttet seg til vårt ofte gjentatte krav om å ta stilling til og hensyn til testamente­ts formål

Hvis Stortinget standhafti­g motsetter seg å gå inn i Alfred Nobels formål med prisen, vil det reise spørsmål om norske folkevalgt­e er egnet og villig til å bistå i arbeidet med å velge Nobelkomit­een og Stortinget­s vedtak i denne saken er neppe beskyttet av reglene om parlamenta­risk immunitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway