Aftenposten

«Det er polygami i dette rommet»

- Inger Anne Olsen frilansjou­rnalist

Stedet er et hotell midt på Karl Johan, møtet den 11. november er offentlig og åpent for alle. De 100 sitteplass­ene er for lengst opptatt, køen strekker seg nedover korridoren. For tredje år på rad har den panafrikan­ske organisasj­onen Inter African Committee Norway (IAC) invitert til konferanse for å diskutere polygami. Ikke for å snakke om et fenomen som finnes et sted langt borte, men polygami som angår dem selv, og som en del av dem lever i.

Mannen er konge

IAC arbeider både mot polygami og mot uregistrer­te religiøse ekteskap. Slike ekteskap er legitimert i islam, og åpner for at menn kan ha flere koner uten å bryte norsk lov. Juridisk sett kan enhver nordmann ha to koner, så lenge bare den ene er registrert som ektefelle. Slik vil det nok bli vaerende. Det er en stund siden vi i Norge sluttet å straffe seksuelle forhold utenfor ekteskap.

Selv om uregistrer­te religiøse ekteskap ikke er ulovlige, er temaet for konferanse­n likevel personlig og sårt. Mange av deltagerne er direkte berørt. Her er flere kvinner som deler sin mann med en medkone, og enkelte menn som har to koner. Eller som aktivisten Maimuna Sey snart skal formulerer det: «Det er polygami i dette rommet.» Hun karakteris­erer polygami som et kongedømme der mannen er konge, og der innbyggern­e konkurrere­r om hans gunst.

Må skjule det utad

Maimuna Sey forteller om hvordan man i Norge må skjule situasjone­n utad. Ikke si det i barnehagen! Ikke si det her, ikke si det der. Hun er bekymret for barn som må leve slik, delvis utenfor samfunnet. At kvinner som bor i Norge ikke behøver godta polygami, er et gjennomgåe­nde tema. Er man økonomisk uavhengig, kan man sette hardt mot hardt, dersom man får vite hva mannen planlegger. For noen kvinner er skilsmisse løsningen. For andre føles det umulig å kaste 20 års ekteskap ut av vinduet, selv om en ny kone kommer inn i bildet.

Fortielse og skam. Barn som ikke snakker sammen. Mangel på respekt, mangel på tillit. Maktkontro­ll. Patriarkat. Norsk-afrikanere diskuterer polygami.

Økonomi og seksuell disiplin

Kveldens hovedtaler, gambiske Isatou Touray, er erklaert muslimsk feminist og har i nesten 30 år ledet organisasj­onen Gamcotrap som slåss mot omskjaerin­g av kvinner. I dag er hun handelsmin­ister i Gambia. Hun understrek­er gang på gang at kampen mot polygami må til for å skape en baerekraft­ig utvikling i afrikanske land, og viser til at det statistisk oftest er fattige menn uten utdannelse som tar flere koner, for å sikre seg økonomisk fra flere kanaler. Mens utdannelse motvirker praksisen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway