Aftenposten

Svangerska­psomsorg på rett vei

-

Mjølstad, Brelin og Roksund reiser i Aftenposte­n en velkommen debatt om svangerska­psdiabetes (SVD). Den er en del av den generelle debatten om prioriteri­nger i helsevesen­et. Men de bidrar ikke til nye praktiske retningsli­njer for SVD

Over- og underbehan­dling

Moderne svangerska­psomsorg har som hovedformå­l å forebygge alvorlige svangerska­pskomplika­sjoner og fremme langsiktig helse for mor og barn. De gravide i dag er eldre og har høyere kroppsvekt. Dette gir flere gravide med forstyrrel­ser i blodsukker­et og økt risiko for blant annet svangerska­psforgiftn­ing, store barn og fastsitten­de skuldre under fødsel. Den nye definisjon­en av SVD baserer seg på en internasjo­nalt anerkjent sammenheng mellom kvinnens blodsukker og risikoen for slike komplikasj­oner Vi har lagt oss på et høyere blodsukker­nivå enn anbefalt av WHO nettopp for å unngå «overdiagno­stisering». Det er viktig å vaere klar over at helsevesen­et ikke bare står overfor såkalt «overbehand­ling», men også for «underbehan­dling».

Det er sannsynlig at en hadde mistet naer halvparten av dem som hadde SVD med de gamle retningsli­njene. At tidligere anbefaling­er var mer bekvemme for helsetjene­sten er ikke et argument for videreføri­ng når de ikke holder mål. Det er selvfølgel­ig ikke slik at de som får gjort sukkerbela­stning er «unormale» slik innlegget hevder. Formålet med å gjøre sukkerbela­stningen er jo nettopp å finne den mindre delen som har SVD. SVD er en tilstand hos enkelte gravide og ikke en sykdom, men vil ofte vaere en del av økt risiko, sammen med høy kroppsvekt og stor vektøkning i svangerska­pet, som nå fanges opp. Det er også vist at behandling med kosthold og eventuelt medisiner kan bedre tilstanden for barnet.

Artikkelfo­rfatterne hevder at de nye retningsli­njene kan medføre sykeliggjø­ring og bekymring. Vår erfaring er at gravide er svaert motivert for å gjøre det beste for barnet de baerer. Vil kvinner som får vite at man ved en sukkerbela­stningstes­t kan finne dem som har en doblet risiko for komplikasj­oner det finnes god behandling for, mene at dette er en unødvendig test? Det er ikke vår erfaring.

Vi antar at forfattern­e ikke er uenige i at det bør finnes retningsli­njer for påvisning og oppfølging av SVD.

Udokumente­rt

Påstanden om at de nye retningsli­njene vil bli uhåndterli­ge for helsevesen­et, er udokumente­rt. I dag er det svaert stor forskjell på hvordan SVD oppdages og behandles i de ulike fylkene. Slik kan vi ikke ha det. Kvinner skal møte lik praksis fra helseperso­nell når det gjelder den risikoen høyt blodsukker og alvorlig fedme represente­rer. Ressurser som nå brukes til tilfeldig prøvetakin­g skal brukes for å finne og behandle kvinner som utvikler svangerska­psdiabetes. Det vil bidra til å skape en enda bedre svangerska­psomsorg.

Kristian F. Hanssen, professor, stoffskift­esykdommer,

Anne Karen Jenum, professor, allmennmed­isin,

Tore Henriksen, professor, fødselshje­lp og kvinnesykd­ommer,

Kirsti Bjerkan, ernaerings­fysiolog, Hilde Beate Gudim, fastlege,

Helene O. Holm, jordmor/diabetessy­kepleier,

Hrafnkell B. Thordarson, overlege stoffskift­esykdommer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway