Aftenposten

«Hei, jeg heter Lina. Jeg er nyutdannet laerer med 100 praksisrel­aterte dager og skal nå bli din kontaktlae­rer i tre år»

-

hjerneoper­asjon av en kirurg som kun har 100 dager i felten? Han har jo lest utallige bøker på latin, så det lar seg vel gjøre?

Du skjønner, det er slik vi laererstud­enter opplever det i møte med skolen. Det kan hende vi aldri har vaert på et eneste foreldremø­te eller utviklings­samtale eller sendt en bekymrings­melding til barneverne­t. Enkelte har kanskje undervist to timer pr. uke i praksis, summert blir det 46 undervisni­ngstimer på 5 år i laererutda­nningen. Dette skal visstnok vaere tilstrekke­lig for å bli kontaktlae­rer for barnet ditt.

For å bli advokat må man ha studert fem år med jus og i tillegg jobbet i to år som advokatful­lmektig med juridisk praksis. Hvilke signaler sender egentlig det? Det er fint å vite at man kan få en god advokat om man ønsker byggetilla­telse, men den personen som skal tilbringe inntil åtte timer med barnet ditt fem dager i uken, og laere det å bli en god samfunnsbo­rger, er kanskje ikke like viktig?

Det er ikke fagkompeta­nsen det står på

Det vi egentlig trenger trening i, er å bli gode menneskekj­ennere, vite hvordan man skal samhandle med barn og bygge relasjoner. I tillegg til dette kommer foreldresa­marbeid, utviklings­samtaler, kontakt med barne- og ungdomspsy­kiatrisk poliklinik­k, pedagogisk-psykologis­k tjeneste og barneverns­tjenesten, you name it! De fleste studenter tilhører aldersgrup­pen 20–30 år. Vi vil ikke akkurat si at det er vår aldersgrup­pe som omgås mest med barn på fritiden. Så hvis ikke vi er sammen med dem, hvordan kan vi da laere dem å kjenne?

«PISA-sjokket» slo ned i norsk skole da vi var dårligere enn mange andre europeiske land. Løsningen ble å styrke den faglige kunnskapen til laerere. Vi trenger jo tross alt å lese flere tusen sider for å forklare 8. klasse at 2. verdenskri­g startet i 1939 ... Vi laererstud­enter merker selv at det ikke er fagkompeta­nsen det står på, men kunnskap om hvordan best mulig undervise barna deres gjennom inkluderin­g, tilrettele­gging og variert undervisni­ng.

Laerere trenger profesjons­praksis

Når vi er ferdig utdannet forventes det at vi skal takle alle arbeidsopp­gaver som laererroll­en omfatter. I teorien skal vi ha kunnskap om hvordan å undervise og ta vare på barna deres, men betyr det at vi kan utføre dette i praksis?

Hvorfor har laererutda­nningen minstekrav på 100 dager, når andre profesjons­utdanninge­r har mer? Vårt ønske er at laererutda­nningen får økt antall praksisdag­er. Det er jo tross alt her vi får realistisk­e erfaringer med hva det innebaerer å vaere en profesjone­ll laerer.

Men, vi er flinke med barn altså!

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: IMAGETEAM / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ??
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: IMAGETEAM / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway