Aftenposten

Flere østeuropei­ske land har ikke tatt sin del av kaken i flyktningp­olitikken

-

Det er direkte urettferdi­g at land som Polen, Slovakia og Ungarn skal stå på sidelinjen.

Forrige helg kunne man se polske høyreekstr­eme og nasjonalis­ter, noen av dem med keltiske kors, slippe seg løs i Warszawas gater. Slagord som «Rent Polen, hvitt Polen» var en av mange rasistiske paroler Europa ble vitne til.

Viker unna

Europa skal vaere en frontfigur for liberale og demokratis­ke verdier. Disse er i ferd med å bli visket ut grunnet en ultranasjo­nalistisk holdning i land som ikke har tatt sin del av kaken når det gjelder flyktnings­trømmen til Europa. Mens vesteurope­iske land har latt seg føye etter krav fra EU, har land som Polen, Slovakia og Ungarn viket unna.

EU-domstolen slår fast at EU-land ikke kan nekte å ta imot flyktninge­r, grunnet EUs relokalise­ringsordni­ng. Også disse landene må ta sin del av den storpoliti­ske kaken.

Det er direkte urettferdi­g for Vest-Europa at EU-land i Øst-Europa skal stå på sidelinjen og gjøre som de selv vil, når Vest-Europa står på det jeg vil kalle randen av kollaps. Norge har tatt imot nesten 80 000 personer siden 2012, derav over 12 000 kvoteflykt­ninger. Nå er det land som Polen sin tur.

Frp har rett

Achim Steiner, direktør for FNs utviklings­fond UNDP, kunne i NRK Urix på tirsdag fortelle om en feilslått europeisk flyktningp­olitikk. Han påpekte at de europeiske landene ikke har samarbeide­t godt nok. En flyktnings­trøm kan på nytt ramme Europa, som fordeler flyktninge­r ulikt mellom seg. Derfor har EU-land i Øst-Europa en plikt til å føye seg etter EU-domstolens krav.

Europa kan heller ikke redde alle de 65,6 millioner flyktninge­ne i verden. Derfor må flyktninge­ne kunne spres ulikt til trygge land i resten av verden. Det vil vaere mye tryggere for flyktninge­ne. Den løsningen vi har nå, er direkte «usolidaris­k», som sosialiste­ne selv sier. Derfor er det kun Frps politikk som er den riktige i denne saken.

 ?? Tlf. 810 10 888 ??
Tlf. 810 10 888
 ?? ILLUSTRASJ­ON: FISHMAN64 / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Norge har tatt imot nesten 80 000 personer siden 2012. Nå er det land som Polen sin tur, skriver Ole Jakob Warlo (19) i Oslo FpU.
ILLUSTRASJ­ON: FISHMAN64 / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Norge har tatt imot nesten 80 000 personer siden 2012. Nå er det land som Polen sin tur, skriver Ole Jakob Warlo (19) i Oslo FpU.
 ??  ?? Ole Jakob Warlo (19), Oslo FpU
Ole Jakob Warlo (19), Oslo FpU
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway