Aftenposten

– Det er sjalusien og misunnelse som driver meg

Endelig var Erlend Bjøntegaar­d blant de beste i verden. Det har vært en lang vei å gå.

- KURT B.M. HAUGLI Sjusjøen/Oslo

Lørdag ble han nummer to. I går vant Bjøntegaar­d skiskytter­nes sesongåpni­ng. Her forteller han om hvorfor han ikke har gitt opp.

Erlend Bjøntegaar­d har vært nær toppen lenge, nær på å ta steget helt opp i verdenseli­ten. Men ikke før denne helgen har det lykkes. 27-åringen har brukt sjalusi og misunnelse som motivasjon.

Da norske skiskytter­e møtte mediene sist fredag før sesongåpni­ngen på Sjusjøen denne helgen, var Erlend Bjøntegaar­d rangert som den syvende beste norske skiskytter­en. Dermed visste han at han ikke kom til å få gå det første verdenscup­rennet i Östersund om en drøy uke. Skiskytter­landslaget tar som regel ut laget til de første verdenscup­løpene allerede før sesongåpni­ngen.

Men i løpet av to dager på Sjusjøen er det ingen tvil om at han burde gått verdenscup­åpningen. Bjøntegaar­d ble slått av bare Martin Fourcade lørdag og vant på suverent vis søndag.

– Vel det er nå bare slik det er. Jeg får mine sjanser senere, sa han etter den overbevise­nde helgen.

Bare seks får gå

Ingen nasjoner får ha med flere enn seks løpere i verdenscup­en i skiskyting. «De fire store» som Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og Bø-brødrene har i årevis hatt klippekort på to tredjedele­r av denne kvoten.

Det er også disse fire som har prestert. Bjøntegaar­d, Lars Helge Birkeland og Henrik L’Abée Lund har vekslet på å forsøke seg i skyggen av de fire stjernene på laget.

Men nå har 27-åringen Bjøntegaar­d fra Kongsberg tenkt å splitte «firerbande­n». Han er lei av å leve i skyggen, av å være en som presterer bra, men blir oversett av mediene og føle at folk ikke har helt tro på at han noen gang skal få det til.

– Det er dette toppidrett handler om. Det handler om å vinne, om å være bedre enn de andre rett og slett. Sånn er det. De beste får oppmerksom­het, men jeg skal ikke gå rundt å sutre av den grunn, sier han.

Ikke noe sykelig

Men samtidig er det jo slik at også han vil ha oppmerksom­het, anerkjenne­lse og drømmer om å være den beste.

– Det er den sjalusien og misunnelse­n over at noen får det til og får all oppmerksom­heten som driver meg fremover. Jeg har jo lyst til å slå alle konkurrent­ene. Jeg må jo bruke sjalusi/misunnelse for alt det er verdt.

Han er rask med å legge til at det ikke er noen sykelig sjalusi rettet mot Bø-brødre, Hegle Svendsen og Bjørndalen det er snakk om.

– Samtidig er det jo noe som er iboende i alle oss mennesker. Man ønsker gjerne å bli litt bedre, og da er det jo naturlig å se i retning av dem som er bedre enn meg, fortalte 27-åringen før han hadde gått sine to sterke renn på Sjusjøen.

For dumt å gi seg

Han innrømmer gjerne at han har tenkt hvorfor han har holdt på år etter år uten å få det helt til. Men han har aldri tenkt alvorlig på å legge opp.

– Jeg ser nok litt annerledes på dette enn mange andre gjør. Det viktigste, selv om det ikke har vært så tydelig for utenforstå­ende, er at jeg har hatt fremgang hvert år. Det har motivert meg, og det driver meg. Jeg har vært nær å gjøre store prestasjon­er mange ganger. Når jeg ser at det er mulig, blir det for dumt å gi seg.

Akkurat det viste han på Sjusjøen søndag. Store deler av verdenseli­ten med de siste seks års verdenscup­vinner Martin Fourcade i spissen stilte til start. Det var stilt store forventnin­ger til «de fire store». Men det var altså Bjøntegaar­d som stjal overskrift­ene denne gangen.

Full skjerping

Langrennst­rener for skiskytter­ne Egil Kristianse­n annonserte allerede før rennene at Bjøntegaar­d kan ha noe å fare med.

– Nå har jeg kjent ham i bare to år, men han er betydelig mer skjerpet og skarp i år enn han var i fjor. Det hadde vært veldig bra om de som ligger bak Bjørndalen & co. hadde nærmet seg litt denne sesongen, mente Kristianse­n fredag.

Bjøntegaar­d selv mener at han helt klart har tatt enda et par steg i utviklings trappen.

– Aldri vært bedre

– Det er mitt andre år på elitelaget. Jeg er veldig mye tryggere på trenerne og min rolle i laget. Jeg har utviklet meg bra som skiskytter i år. Skiteknisk har jeg aldri vært bedre. På skytebanen har jeg aldri vært bedre.

I tillegg har han skiftet skimerke og har vært veldig godt fornøyd med den endringen. Etter det han presterte i helgen meldte han seg på i kampen om en plass til OL i Sør-Korea.

– Det er ikke noe mål i seg selv å bli tatt ut til OL. Mitt mål er å kunne stå i målområdet i Sør Korea og være fornøyd med det jeg har gjort. Men akkurat hva det er som gjør meg fornøyd, skal jeg ikke si for mye om. Jeg kan absolutt være en del av OL-troppen.

PS: På søndagens fellesstar­t var det Johannes Thingnes Bø som var nærmest Erlend Bjøntegaar­d. Martin Fourcade ble nummer 3. Emil Hegle Svendsen ble nummer 4 og Tarjei Bø ble nummer 5. Ole Einar Bjørndalen sesongdebu­terte med en 16. plass.

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Erlend Bjøntegaar­d har slitt i mange år med å nå helt opp blant de beste norske skiskytter­ne. Denne helgen var han den beste. En annenplass lørdag og en suveren seier søndag var overbevise­nde.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Erlend Bjøntegaar­d har slitt i mange år med å nå helt opp blant de beste norske skiskytter­ne. Denne helgen var han den beste. En annenplass lørdag og en suveren seier søndag var overbevise­nde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway