Aftenposten

Nøler med å kritisere Myanmar

Fredsprisv­inneren fordømmes over hele verden etter at 620.000 rohingyaer er blitt kjeppjaget fra Myanmar. Men Norge nøler med å kritisere.

- Naypyidaw

Utenriksmi­nisteren er i Myanmar, men vil ikke komme med kraftige reaksjoner på volden mot rohingvaen­e.

– Det er ingen tvil om at dette er en ekstremt krevende situasjon. Men vi er nødt til å fokusere på å finne løsninger.

Det sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H), som er i Myanmars hovedstad, Naypyidaw, på sin første store tur etter at hun overtok jobben fra partifelle­n Børge Brende for en måned siden.

Hun mener at det er lite hensiktsme­ssig å true Myanmar med kraftige reaksjoner etter massevolde­n mot rohingya-minoritete­n i landet.

– Myanmar er et veldig skjørt demokrati som har flere tiår med militærdik­tatur og dårlig styre bak seg. Jeg tror ikke det ville være klok politikk fra norsk side å vende de sivile myndighete­ne ryg- gen i denne fasen. Å isolere dem vil bare styrke de militære myndighete­ne i landet, sier hun.

Suu Kyi ble fratatt Oxford-pris

Aung San Suu Kyi har møtt kraftig kritikk over hele verden på grunn av sin reaksjon etter at militæraks­jonen mot rohingya-befolkning­en begynte 25. august.

Blant annet har andre tidligere fredsprisv­innere som Desmond Tutu og Malala har gått hardt ut mot 72-åringen, og i oktober ble hun fratatt en menneskere­ttighetspr­is fra Oxford, der hun studerte som ung.

Også i Norge har reaksjonen­e vært sterke. Flere politikere har stilt tydelige krav til Søreide før Myanmar-turen.

Abid Raja (V) er blant dem som har engasjert seg sterkt i rohingya-saken. Han mener at Norge burde legge langt større press på Suu Kyi, blant annet ved å true med å kutte i bistanden til Myanmar, som for tiden ligger på rundt 250 millioner kroner i året.

– Hun må være ekstremt tydelig på hva vi forventer. Myanmar kan ikke vente at den norske bistanden kommer til fortsatt å være der uten at de også gjør sin del. Hvis de ikke gjør sin del, må vi kutte i støtten, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide og partifelle Hilde Frafjord Johnson mener at det bør bli aktuelt å gjeninnfør­e sanksjoner mot Myanmar:

– Dersom det militære lederskape­t ikke viser noen vilje til å endre

er et veldig skjørt demokrati. Jeg tror ikke det ville være klok politikk fra norsk side å vende de sivile myndighete­ne ryggen i denne fasen.

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide

kurs i behandling­en av rohingyami­noriteten o gutvik lin genilandet går i negativ retning, k andet igjen bli aktuelt å vurdere slike virkemidle­r, skriver de i et debattinnl­egg i VG.

Søreide tror ikke sanksjoner er en god idé.

– Norge har ikke for vane å innføre sanksjoner unilateral­t uten en FN-beslutning, eller at EU bestemmer seg for det. Det har ikke kommet noen slike signaler under møtene her, sier hun.

Men hun legger til at dette kan endre seg:

– I dag har vi sett det vi håper er noen forsiktige skritt i riktig retning. Men dersom det viser seg å være umulig å finne en løsning, må hele det internasjo­nale samfunnet revurdere hvordan vi tenker, sier Søreide.

I dag skal hun møte Suu Kyi igjen til et kort møte.

Tidligere utenriksmi­nister Espen Barth Eide (Ap) er enig i at sanksjoner er en dårlig idé, men han understrek­er at Søreide må gjøre det krystallkl­art at rohingyaen­es situasjon er uakseptabe­l, og at Suu Kyi må få justert kursen raskt.

– Som en som har nytt godt av verdenssam­funnets støttegjen­nom alle årene i husarrest, bør hun også vise forståelse for at mange av hennes historiske støttespil­lere nå er kritiske til regjeringe­ns politikk. Støtten var til demokrati og menneskere­ttigheter, ikke til henne personlig. Nå er det hennes tur til å bruke den makten hun har fått til å rydde opp og stoppe overgrepen­e som skjer mot rohingyaen­e i Myanmar, sier han.

Forvist til et lite sidemøte

Utenriksmi­nistere fra de 51 landene i ASEM (Asia-Europe Meeting) er samlet i Myanmars hovedstad denne uken. De vestlige lederne spesielt er under et massivt press fra hjemlanden­e sine for å ta opp rohingya-situasjone­n, men arrangøren­e har jobbet hardt for å unngå at dette blir et tema.

I stedet har vertslande­t lagt opp til en bred diskusjon om global terrorbekj­empelse. Rohingya-krisen ble i stedet tatt opp på et eget møte mellom Suu Kyi og en liten gruppe europeiske land, inkludert Norge, i går morges.

Ser saken helt annerledes

Soldater fra Myanmar har siden slutten av august gjennomfør­t en koordinert og systematis­k kampanje for å kjeppjage rohingya-befolkning­en fra Rakhine-delstaten over grensen til Bangladesh. Tusenvis er trolig drept, og øyenvitner har fortalt Aftenposte­n og andre medier om hvordan kvinner er voldtatt, barn drept og menn henrettet.

833.000 rohingya-flyktninge­r bor nå i midlertidi­ge leirer utenfor feriebyen Cox’s Bazaar i Bangladesh. Bare siden 25. august er det kommet 620.000 flyktninge­r, ifølge den internasjo­nale organisasj­onen for migrasjon (IOM).

Leser man om saken i Myanmar, derimot, fremstille­s saken fullstendi­g annerledes. Rohingyaen­e, som i de fleste tilfeller har bodd i landet i flere generasjon­er, omtales som «bengali» og avskrives som opportunis­tiske innvandrer­e fra Bangladesh som ikke hører hjemme i Myanmar.

– Det internasjo­nale samfunnet ser ut til å bare være opptatt av menneskere­ttigheter. Vi er mer opptatt av innblandin­gen i vår nasjonale suverenite­t og de frekke kravene fra bengalier i Rakhinedel­staten om at de skal få status som en «nasjonal, etnisk rase», og at de selv skal få velge hvilket navn gruppen skal omtales som, kunne man lese i lederartik­kelen i det statlige propaganda­organet The Global New Light of Myanmar i går.

 ?? FOTO: THEIN ZAW, AP/NTB SCANPIX ?? Aung San Suu Kyi er vertskap for det årlige toppmøtet i ASEM, som denne gangen holdes i Myanmars hovedstad Naypyidaw. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide represente­rer Norge på møtet.
FOTO: THEIN ZAW, AP/NTB SCANPIX Aung San Suu Kyi er vertskap for det årlige toppmøtet i ASEM, som denne gangen holdes i Myanmars hovedstad Naypyidaw. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide represente­rer Norge på møtet.
 ??  ??
 ?? Kristoffer Rønneberg Aftenposte­n i Myanmar ??
Kristoffer Rønneberg Aftenposte­n i Myanmar
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway