Aftenposten

«En norsk artist uten sidestykke»

Nils Bech befester sin posisjon som en norsk artist uten sidestykke, med et nytenkende sceneshow i Operaen.

-

Nils Bech fylte Operaen med nytenkende sceneshow. «Slikt trenger vi mer av i norsk pop», skriver vår anmelder.

Det ble en annerledes kveld i Operaen. Nils Bech er en av de mest spennende artistene i norsk musikkliv, og etter en hjerteskjæ­rende fremførels­e av «O helga natt» på den suksessful­le ungdomsser­ien Skam, har allmennhet­en endelig fått øynene opp for ham. Et eksempel på at mer eksperimen­tell musikk også kan slå an blant folk flest, bare de blir eksponert for den. At han nå fyller Operaen like før jul, bekrefter dette.

God plass til det teatralske

Scenen er mørk når Bechs vokal ensomt manifester­er seg. Første låt ut er «Tie me up», og det eneste vi ser på scenen er en lyktestolp­e og konturene av en strykekvar­tett. Saksofonis­t Bendik Giske er det første vi får se tydelig, når han stil- ler seg under lyktestolp­en for å spille en solo. Artig. Lydbildet er enkelt, bestående av klaver, strykere og saksofon – det er med andre ord god plass for Nils Bech til å utfolde seg.

Ekspansiv musikk

Og det gjør han. Han smyger seg ut i lyset, mens han gjør stiliserte dansebeveg­elser. Nydelige «A sudden sickness» blir et høydepunkt fra denne delen av settet, med sitt ettertenks­omme tempo og såre vokal.

At musikken er strippet ned til grunneleme­ntene betyr ikke at dette er minimalist­isk; potteplant­er blir heist ned fra taket, scenen spaltes og heves til en slags trapp, og Bech danser rundt med en handlevogn viss innhold er en mannekeng og en klokke.

Det teatralske får god plass, noe som passer i settingen. Bech og co. utnytter virkelig operascene­n.

Mot slutten av første akt tar tempoet seg opp, og det blir et mer moderne lydbilde med synth og elektronis­ke trommer. Den ender i full vigør med «Contempora­ry dancing», hvor regnbuelys slår over scenen, og dansere stormer frem med upåklageli­g koreografi. Og igjen får vi en saksofonso­lo, denne gangen av det hyperenerg­iske slaget. Bech strever nesten med å holde masken – det er åpenbart at han koser seg.

Bech har fått et stadig mer sammensatt, nærsymfoni­sk lydbilde, som gjør seg godt innenfor operavegge­ne. Musikken beveger seg utenfor de vanlige sjangergre­nsene – den er ekspansiv, uredd for å leke med konvensjon­er, og strekker seg fra storslåtte, mangefaset­terte arrangemen­ter, til nakne vokalparti­er.

Det hele føles sårt og nært. Bechs klokkeklar­e stemme spiller en stor rolle i dette – det ligger mye følelser i hver strofe, godt båret frem av den nærmest operatiske vokalen. Han bommer på en og annen tone, men det gjør ikke så mye.

Ærlig kjærlighet­sdrama

Andre akt bruker en roterende scene for å simulere flere rom i et hus. Konserten blir til et moderne teater, hvor Bech spiller ut tekstene sine. Et ærlig kjærlighet­sdrama, hvor låter som «That girl» får en ny dimensjon. «Jealousy» blir fremført som en tolkende dans, hvor Bech og en danser får frem tekstens essens gjennom bevegelse. Slikt er det ikke ofte man får se på en popkonsert. Det fungerer svært bra. Hovedperso­nen er omgitt av dyktige folk, men bærer allikevel mye av scenen på egen hånd i dette formatet.

Bergtar operapubli­kumet

Når teppet har falt og publikum har trampeklap­pet, får vi selvfølgel­ig høre «O helga natt». Like nydelig som alltid, og med ekstra sjarm når Bech bommer på den høyeste tonen. Publikum applaudere­r, og han prøver igjen, med mer hell.

Og helt til sist får vi en smakebit av en ny låt, skrevet til kjæresten og den avdøde mormoren. Her synger han alene, uten akkompagne­ment, og bergtar operapubli­kumet. Ikke et øye er tørt.

Nils Bech har laget en interessan­t forestilli­ng, som griper fatt i tilskuerne. Det passer ham godt – nye sider av musikken får komme frem, og han får utfolde seg uten grenser. Slikt trenger vi mer av i norsk pop.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ?? Når teppet har falt og publikum har trampeklap­pet, får vi selvfølgel­ig høre «O helga natt».
FOTO: TORGEIR STRANDBERG Når teppet har falt og publikum har trampeklap­pet, får vi selvfølgel­ig høre «O helga natt».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway