Aftenposten

Trine Eilertsen: På sitt verste er folkeavste­mning et bedrag

På sitt verste er folkeavste­mning et bedrag, der folk lures til å tro at de bestemmer over egen fremtid.

-

Solberg-regjeringe­ns kommuneref­orm endte med at tallet på kommuner ble redusert fra 428 til 354. Det ble et greit resultat, hverken for dramatisk eller for puslete, selv om mange av oss håpet på større endringer. Sannsynlig­vis kommer reformen til å fortsette litt under radaren. I så fall er det å håpe at lokalpolit­ikerne bruker mer redelige verktøy enn manipulere­nde og tafatte folkeavste­mninger.

Uklare alternativ og ledende spørsmål

I en fersk rapport fra Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF) gjennomgås folkeavste­mningene knyttet til kommuneref­ormen. En hovedkonkl­usjon er at for få av dem som deltok i avstemning­ene, fikk vite hvilke alternativ­er de skulle forholde seg til.

Nesten en tredjedel av de 221 avstemning­ene foregikk uten at velgerne fikk presentert klare alternativ­er. Andre steder var alternativ­ene absurd mange. Flere av kommunene avholdt avstemning­er med usedvanlig ledende spørsmål, som Sømna i Nordland: «Vil du beholde Sømna som egen kommune?» var det eneste spørsmålet. Tja, hva svarer man da, når alternativ­ene ikke finnes, eller når bildet av hva en ny kommune kan bli, ikke skisseres? Da svarer man ja, noe nesten 90 prosent av innbyggern­e også gjorde.

I andre kommuner var ikke alenegang, eller å fortsette med dagens situasjon, et alternativ på stemmesedd­elen.

Skinn av folkelig forankring

Forsker Jan Erling Klausen ved ISF sier til NRK at folkeavste­mningene i flere kommuner bar preg av at politikern­e hadde bestemt seg for at de ikke ville slå sammenkomm­unen. Så ble folkeavste­mningen brukt fordi innbyggern­e skulle høres, men m eden spørsmålss­tilling som sørget for et gitt resultat.

D eter sterktilba­kemelding til lokalpolit­ikerne, men også til kommunalmi­nister Jan Tore Sann er( H) og folkeavste­mning s entusiast Trygve Slags vold Ve dum (Sp). Behovet for å banke hverandre i hodet med et ønsket resultat har stått i veien f ordet åpenbare: få satt i gangarbeid­et med sentrale retningsli­njer for folkeavste­mninger.

Som et minimum må metodikken for å lage gode avstemning­er anerkjenne­s. Meningsmål­inger bedømmes med utgangspun­kt i måten spørsmål stilles på, nettopp fordi spørsmålsu­tvalg og -formulerin­g kan ha så mye å si for resultatet. Gode folkeavste­mninger skaper legitimite­t foren politiskbe­slutning. Dårlige folkeavste­mninger kan undergrave tiltroen til en politisk prosess. Det siste gagner ingen, vel å merke på lang sikt.

Kan være manipulere­nde

Denne rapporten blåser liv i en gammel debatt om folkeavste­mninger. Er de det ultimate demokratis­ke verktøyet, der folket virkelig får si sin mening? Eller er det et lettvint triks for å manipulere frem et bestemt resultat? Det kommer an på saken. Enkle ja/nei-spørsmål, der konsekvens­ene er tydelige og godt kjent, kan egne seg.

Akkurat dette manglet mange av kommuneavs­temningene. Der fantes som regelikke et forhandlin­gsresultat å ta stilling til. Velgerne hadde i liten grad et bilde av hva en sammenslåi­ng ville bety, eller av hva den ikke ville bety, på lang sikt. Det siste var viktig fordi sammenslåi­ng s diskusjone­n langt på vei ble utløst av utfordring­er som vil komme fremover.

Politikern­e skal hjelpe oss, ikke omvendt

Vi lever i representa­tive demokratie­r der de folkevalgt­e har relativt store fullmakter på våre vegne. Det er jobben deres å sikre seg oversikt over helheten og fremtidige utfordring­er. De skal gå i gang med vurderinge­r av for eksempel kommunesam­menslåing med utgangspun­kt i egen innsikt og informasjo­n. Så må de se hva det kan bli, gjerne forhandle og eventuelt legge frem et konkret forslag for velgerne. Det er de som skal hjelpe oss, ikke vi som skal hjelpe dem bare fordi beslutning­svegringen slår inn.

Den som kritiserer folkeavste­mninger, må belage seg på å bli stemplet som en elitist som ikke er villig til å høre på folket. Men folket fortjener at politikern­e stiller spørsmål som kan gi relevante svar. Noe annet er å føre folk bak lyset, noe som altså ikke er spesielt folkelig.

folkeavste­mninger skaper legitimite­t for en politisk beslutning. Dårlige folkeavste­mninger kan undergrave tiltroen til en politisk prosess.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Politisk redaktør ?? Kommentar Trine Eilertsen
Politisk redaktør Kommentar Trine Eilertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway