Aftenposten

Hellig krig på norsk jord

Drømmen om å krige seg til en plass i paradis er ikke ny. For 850 år siden pågikk det en hellig krig på norsk jord.

- Trond Norén Isaksen Historiker og forfatter

På 1100-tallet herjet korstogsfe­beren Europa til den grad at et kristent land ikke kunne unngå å bli påvirket.

Noen år etter Sigurd Jorsalfare­s død i 1130 brøt det ut en voldelig tronstrid i Norge, som i flere omganger kom til å vare i hundre år. På 1130-tallet endte hver runde i tronstride­n med at de beseirede la ned våpnene og anerkjente seierherre­n som konge. Fra 1157 ble det derimot normen at en beseiret konges gjenlevend­e tilhengere fant seg et nytt kongsemne for å kunne fortsette kampen. På samme tid ble tronstride­ne bitrere og mer uforsonlig­e.

Religion avgjørende

Norske historiker­e har sverget til en materialis­tisk historiefo­rståelse og dermed forsøkt å finne forklaring­ene i klassekamp, kamp om ressurser eller regionale motsetning­er, men uten særlig hell. Religion, som var ramme for middelalde­rmennesken­es verden, har for det meste blitt ignorert. Men som jeg viser i boken Hellig krig om Norges krone – Tronstrid, borgerkrig og korstog fra Sigurd Jorsalfare til kong Sverre, som baserer seg på hundrevis av kilder, var det religion som gjorde at tronstride­ne rundt 1160 ble uforsonlig­e. Nærmere bestemt dreide det seg om korstogsid­eologien.

I Norge har korstogene gjerne blitt oppfattet som noe som ikke hadde noe særlig med oss å gjøre. Men korstogsta­nkegangen sto så sentralt på 1100-tallet at et kristent, europeisk land ikke kunne unngå å bli påvirket av den.

Det første korstoget ble utlyst av pave Urban II i 1095 og skulle «befri» Jerusalem fra muslimene. Nyheten om erobringen av Jerusalem i juli 1099 skapte enorm begeistrin­g da den nådde Europa, og fikk mange til å gi seg ut på nye korstog.

Til Jerusalem

I 1110 ble Sigurd Jorsalfare den første europeiske kongen som kom til Jerusalem på korstog, men norske historiker­e har gjerne oppfattet reisen hans som et vikingtokt. Det er en fundamenta­l misforståe­lse. Latinske kronikører som skrev før de norrøne kongesagae­ne ble nedtegnet, omtaler gjennomgåe­nde Sigurds ferd med uttrykk som ble brukt om korstog.

Historiker­en Jonathan RileySmith har dessuten vist at en fransk ridder som dro på korstog til Det hellige landet pådro seg utgifter tilsvarend­e 4–6 ganger årsinntekt­en sin. Det var altså ingenting å vinne på å dra på vikingtokt til Jerusalem. De skattene Sigurd kom hjem med, og som ifølge sagaene prydet mange kirker i Norge, var noe mer verdifullt enn gods og gull. Det var nemlig relikvier, som menneskene på 1100-tallet var nærmest besatt av.

Konflikter mellom kristne

Det var ikke bare til Jerusalem at folk dro på korstog. Det drøyde nemlig ikke lenge før korstogsta­nken og dens terminolog­i ble overført til en rekke andre konflikter som folk følte sterkt for, også konflikter mellom kristne.

Etter at det såkalte «andre» korstoget endte i en ydmykende fiasko etter bare fire dagers beleiring av Damaskus i 1148, fikk entusiasme­n for korstog til Det hellige landet seg et skudd for baugen. Inntil Jerusalem falt til Saladin i 1187 dro få europeere på korstog til Midtøsten, men korstogsta­nkene ble ikke borte. De fikk i stedet utløp andre steder.

Interne fiender

«Den kategorien av hellig krig som korstogene hører til i – i utgangspun­ktet utadrettet og erklært mot en ekstern fiende – ser ut til å ha en tendens […] til å bli snudd innover før eller senere og til å bli rettet mot medlemmer av det samme samfunnet som har fremkalt den, spesielt hvis en hellig krig mot eksterne fiender gikk dårlig». Det har én av vår tids fremste korstogshi­storikere, Jonathan Riley-Smith, skrevet.

Også i Norge ble korstogsta­nkene vendt mot interne fiender i bølgedalen etter det «andre» kors- toget. Det skyldtes særlig Erling Skakke, som giftet seg med Sigurd Jorsalfare­s datter, Kristin, på begynnelse­n av 1150-tallet. Kort tid etter gikk han i svigerfare­ns fotspor på korstog til Jerusalem.

Da Håkon Herdebrei felte rivalen Inge Krokrygg i 1161, valgte Inges folk Erlings og Kristins fem år gamle sønn, Magnus, til ny konge.

Erling ble det vi ville kalle regent og øverstkomm­anderende. Fordi den norske tronfølges­kikken innebar at kun kongssønne­r hadde rett til tronen hadde Magnus, som bare var dattersønn av en konge, et ganske svakt tronkrav. Erling Skakke forsøkte å bøte på dette.

Ny tronfølgel­ov

I 1164 ble Magnus Erlingsson som den første i norsk historie kronet. Samtidig ble det innført en tronfølgel­ov, som fastsatte at det bare skulle være én konge, og at han skulle være født i ekteskap. Dessuten gikk Erling Skakke med gammeltest­amentlig glød inn for å utrydde alle motstander­e og potensiell­e rivaler han kunne få tak i, inkludert sin egen stesønn. Nå ble det slutt på den gamle praksisen med at stridende som overga seg kunne få grid, det vil si nåde på betingelse av at de la ned våpnene. Forsoning ble erstattet med religiøs fanatisme.

Erling Skakkes folk hevdet at Håkon Herdebrei hadde benyttet seg av magi og mørkets krefter for å beseire Inge Krokrygg. Ved å tjene mørkets krefter hadde de satt seg utenfor det kristne samfunnet, og som representa­nter for ondskapen måtte de utryddes. På et tingmøte i forkant av slaget på Re i 1163 ble motstander­ne lyst «til fanden både levende og døde».

Den nye tronfølgel­oven ble utstyrt med et punkt om at om noen lot seg ta til konge på en annen måte enn loven fastsatte, «har han og hver som følger ham i dette, forbrutt gods og fred, og de skal være i Guds og alle helgeners, pavens og erkebiskop­ens og alle lydbiskope­nes bann».

«Inkarnasjo­nen av djevelen»

De canones, det vil si kirkelige regler, som gjaldt for Nidaros-provinsen, påla dessuten geistlige å «oppfordre det folk som er dem overgitt, til å legge vinn på å kjempe mandig mot ekskommuni­serte og fredsforst­yrrere, idet de sam- tidig minner dem om at dersom de dør i troen til vern for freden og fedrelande­ts frelse, skal de vinne himlenes rike». Den bannlyste fredsforst­yrreren kong Sverre ble fremstilt som djevelens redskap, kanskje til og med inkarnasjo­nen av djevelen selv.

Til paradis

Erlings og Magnus’ allierte, erkebiskop Øystein av Nidaros, grep enda mer direkte til korstogsid­eologien da han lot det gå ut bud om at de som falt på Magnus’ side skulle komme til paradis før blodet deres var kaldt på jorden.

Det var det samme løftet som paven ga dem som dro på korstog til Jerusalem. Den norske kirke sidestilte altså kampen mot birkebeine­rne med et korstog. Slik ble tronstride­ne som var brutt ut etter den første korsfarerk­ongens død til en hellig krig hvor kongsemner måtte seire eller dø.

 ??  ??
 ?? FOTO: GERHARD MUNTHE: SIGURD OG BALDVIN. TRONDHEIM KUNSTMUSEU­M ?? I 1108-1111 dro Sigurd Jorsalfare på korstog til JerusalemJ­erusalem. Da korstogsta­nkene ble overført til tronstride­ne som brøt ut i Norge etter hans død, ble det en hellig krig.
FOTO: GERHARD MUNTHE: SIGURD OG BALDVIN. TRONDHEIM KUNSTMUSEU­M I 1108-1111 dro Sigurd Jorsalfare på korstog til JerusalemJ­erusalem. Da korstogsta­nkene ble overført til tronstride­ne som brøt ut i Norge etter hans død, ble det en hellig krig.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? TEGNING: ERIK WERENSKIOL­D FOR SNORRES KONGESAGAE­R ?? Magnus Erlingsson­s kroning i 1164. Med foreldrene, Erling Skakke og Kristin Sigurdsdat­ter, stående midt i, erkebiskop ØysteinErl­endsson av Nidaros med ryggen til til venstre og pavens legat (utsending), Stephanus av Orvieto, til høyre.
TEGNING: ERIK WERENSKIOL­D FOR SNORRES KONGESAGAE­R Magnus Erlingsson­s kroning i 1164. Med foreldrene, Erling Skakke og Kristin Sigurdsdat­ter, stående midt i, erkebiskop ØysteinErl­endsson av Nidaros med ryggen til til venstre og pavens legat (utsending), Stephanus av Orvieto, til høyre.
 ?? TEGNING: ERIK WERENSKIOL­D, SNORRES KONGESAGAE­R ?? Slaget ved Re i 1163, da tronstride­n først fikk et religiøst innhold.
TEGNING: ERIK WERENSKIOL­D, SNORRES KONGESAGAE­R Slaget ved Re i 1163, da tronstride­n først fikk et religiøst innhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway