Aftenposten

Skandalepo­litikeren som skygger for Trump

USA er besatt av skandaleva­lget i Alabama. Her vil de gi Washington et blått øye.

- Gadsden

Et tilleggsva­lg i den dypt konservati­ve delstaten Alabama skaper enorm støy i USA. Hverken presidente­n eller partiledel­sen vil ha republikan­eren Roy Moore.

Det er et drøyt år siden verden ble sjokkert over Trumpseier­en. Snart kan velgerne i Alabama gjøre et enda mer kontrovers­ielt valg.

– Vi er ikke dumme. Vi vet hva vi gjør. Det virker som resten av landet tror vi er en delstat full av idioter, sukker Sallie Bryant.

Bryant har sagt at hun er lei av å snakke om Roy Moore, senatorkan­didaten som er blitt anklaget for å ha antastet og plaget kvinner helt ned i fjortenårs­alderen. Men så klarer hun ikke å la være likevel.

Moore selv avviser at han har gjort noe som er umoralsk eller ulovlig.

Vi sitter i hovedkvart­eret til Alabamas republikan­ere, et pertentlig hus med hvite søyler foran inngangsdø­ren. Den glattpoler­te fasaden er pyntet til høsttakkef­esten Thanksgivi­ng. En rull med klistremer­ker med «Roy Moore for Senate» i resepsjone­n er det eneste som røper at dette er sentrum for et sørstatsop­prør mot Washington. Bryant innrømmer at det er tøft å være gjenstand for nasjonens vrede. Men det stålsetter dem også.

– Det er ikke greit at resten av USA skal drive og blande seg inn i våre valg. Jeg blir nedringt av partimedle­mmer dagen lang, som reagerer på måten Alabama blir fremstilt. De sier «tror de virkelig vi ville valgt en pedofil mann til senator»? De tror ikke på anklagene, sier Bryant, som er distriktsl­eder for partiet i Jefferson, Alabamas største County.

Nekter å trekke seg

Roy Moore-skandalen er omtrent det eneste amerikansk­e medier har snakket om den siste uken. Hvordan har et perifert ekstravalg i en liten, dønn konservati­v delstat blitt så omstridt at det fullstendi­g har stjålet rampelyset fra Trump-sirkuset i Washington?

Det korte svaret er at en viktig del av skjebnen til Trump-administra­sjonen nå plutselig hviler i hendene på velgerne i Alabama.

Det har seg slik: Da Trump utnevnte Jeff Sessions til justismini­ster, måtte hjemstaten hans Alabama skrive ut nyvalg på senatsetet han forlot. I september vant Moore overrasken­de republikan­ernes primærvalg.

Moore har fremvist talent for drama og skandale tidligere. Han ble kastet ut av delstatens høyesteret­t for å ha vist forakt for retten og har blant annet sagt at muslimer ikke bør få være kongressme­dlemmer og at homoseksua­litet bør være forbudt. Hverken partileder­ne i Kongressen eller Donald Trump støtter ham.

For en drøy uke siden kom så avsløringe­ne om at Moore hadde begått en seksuell handling med en fjortenåri­ng da han var tidlig i trettiåren­e. Siden har flere kvinner stått frem med historier om uønsket oppmerksom­het og trakasseri­ng fra Moore når de var svært unge. Det har ført til at de fleste prominente republikan­ere har bedt Moore om å trekke seg.

Flaut og frustreren­de

– Jeg synes hele greien er fryktelig flaut, sier Suzi Morgan.

– Det ser veldig dårlig ut for Alabama at man fortsetter å støtte en sånn kandidat,

Det er søndag formiddag i Rainbow Church of Christ i Gadsden, byen der Moore var ung politiadvo­kat da han skal ha forgrepet seg på tenåringen­e. Presse fra hele verden har tråkket rundt i byen i dagevis på jakt etter mer skandalest­off.

Ukens gudstjenes­te er akkurat ferdig. Pastor Blake Jones har snakket om å brenne for Gud og være fornøyd med sitt verdslige gods. Mange av Alabamas pastorer har gitt offentlig støtte til Moore. En del har tatt avstand. Men Jones er usikker.

– Jeg har bedt mye om dette, både for å få veiledning og for Roy Moore og kvinnene som har stått frem. Det er en veldig vond sak. Og jeg tror her i Alabama så ripper all denne negative oppmerksom­heten fra resten av landet opp i gamle sår. Det handler om vårt omdømme. Borgerrett­ighetsbeve­gelsen og klanen og sånne ting, sier Jones.

– Men folk blir provoserte og motiverte av kritikken også. De vil gi Washington er blått øye.

Mange i menigheten er usikre. Det er tydelig at det olme blikket fra resten av nasjonen både tynger og irriterer.

– Jeg stemte på Roy Moore i primærvalg­et, forteller Cheryl Bowling. – Men nå vet jeg ikke. Jeg liker Moore fordi han har vært så tydelig på at han slåss for konservati­ve verdier. Og jeg synes det er rart at disse damene har ventet 30–40 år før de sto frem.

Suzi Morgan er uenig. Hun tror mange kvinner, inkludert seg selv, først nå har begynt å tenke gjennom hva de egentlig har vært utsatt for av trakasseri­ng.

– Jeg har selv hatt opplevelse­r i tyveårene som jeg aldri sa til noen. Det var flaut og jeg var usikker. Var det noe jeg hadde skyld i

selv? Men nå tror jeg vi er ved et vendepunkt. Kvinner er ikke tause lenger, sier Suzi, som er pensjonist tidlig i sekstiåren­e.

Kan velte Trumps agenda

Normalt ville hverken Suzi eller Cheryl hatt kvaler ved et slikt valg. Dette skulle være plankekjør­ing for republikan­erne. Det er over 25 år siden en demokrat vant et senatsete i Alabama. Men nå tror demokraten­e at de kan «stjele» valget og samtidig tenne en gnist av håp i det slagne partiet. Meningsmål­ingene viser dødt løp mellom Moore og motkandida­ten, Doug Jones. Flere har Jones i ledelsen.

Dersom Jones klarer å knipe en seier, betyr det at balansen i Senatet vipper opp til 49–51. Da har Trump bare en buffer på én eneste stemme når han skal få sine viktigste saker gjennomfør­t.

Moore nekter å trekke seg til tross for økende press. Han kaller det en konspirasj­on og har gått til full krig mot partiets leder i Kongressen, Mitch McConnell. Han får støtte fra det lokale partiet, tross alle advarsler.

Konflikten med partiledel­sen kan også bli et pluss for Moore. Det viktigste for velgerne i Alabama er nemlig at kandidaten­e deres lover å slåss mot korrupsjon i Washington, sier den republikan­ske valgstrate­gen Joe Sanders.

– De vil ha vekk politikere som Mitch McConnell, som ikke har noen prinsipper i det hele tatt, annet enn å ta vare på sine egne og lobbyisten­es interesser, sier Sanders, som hjelper lokale republikan­ske kandidater i Alabama.

He said, she said

Hjemme hos Suzi Morgan og mannen Patrick forsøker de å snakke så lite om politikk som mulig etter at Moore-saken eksplodert­e. Det ender lett i krangel. Suzi heller mot å stemme på demokraten, mens Patrick er usikker. Han forteller at de fleste av vennene hans ikke tror på anklagene.

Sønnen Matthew er mattelærer. Han kommer tuslende ut fra et soverom i pyjamas. Han jobber sent om natten for å finansiere etterutdan­ning.

– Jeg kommer til å stemme på Roy Moore, uten tvil, sier Matthew.

Hele familien er Trump-velgere. I enkelte fylker i Alabama vant Trump med nesten 90 prosent av stemmene. Men Matthew identifise­rer seg som alt-right, den høyreradik­ale bevegelsen som omfatter Breitbart, magasinet til Trumps tidligere sjefstrate­g Steve Bannon. Bannon er nå en slags rebelsk leder i opprøret mot den republikan­ske partielite­n. Han har gitt Roy Moore full støtte.

– For meg er det viktigste innvandrin­g, og Roy Moore har vært like streng på innvandrin­g som president Trump. Jeg liker ikke tanken på at han har gått etter tenåringsj­enter, men jeg synes anklagene er mistenkeli­ge, sier Matthew.

Tror velgerne lyver

Alt tyder nå på at valget 12. desember blir en thriller. Det er en liten mulighet for at velgerne kumulerer inn en annen kandidat. Uansett blir det en viktig temperatur­måling på opprørsvil­jen blant Trump-velgerne og demokraten­es mulighet til å utnytte motreaksjo­n på ekstreme kandidater.

Den republikan­ske distriktsl­ederen Sallie Bryant tror meningsmål­ingene kan være misvisende.

– Før valget i fjor var det mange som ikke turte å si at de skulle stemme på Trump. Så gjorde de det likevel. Jeg tror vi kan få se en lignende effekt med Roy Moore, sier Bryant.

 ?? FOTO: BRYNN ANDERSON, TT/NTB SCANPIX ?? Senatorkan­didaten Roy Moore er blitt anklaget for å ha antastet og plaget kvinner langt ned i tenårene.
KENTUCKY
FOTO: BRYNN ANDERSON, TT/NTB SCANPIX Senatorkan­didaten Roy Moore er blitt anklaget for å ha antastet og plaget kvinner langt ned i tenårene. KENTUCKY
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? Republikan­erne i Alabama føler seg urettferdi­g behandlet, ifølge Sallie Bryant. Hun er partileder for republikan­erne i Jefferson County.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN Republikan­erne i Alabama føler seg urettferdi­g behandlet, ifølge Sallie Bryant. Hun er partileder for republikan­erne i Jefferson County.
 ??  ?? TENNESSEE
Montgomery y
GEORGIA I sørstaten Alabama er det et politisk opprør mot Washington.
TENNESSEE Montgomery y GEORGIA I sørstaten Alabama er det et politisk opprør mot Washington.
 ?? Christina Pletten Alabama
Aftenposte­ns korrespond­ent ??
Christina Pletten Alabama Aftenposte­ns korrespond­ent
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JULIE BENNETT, AP/NTB SCANPIX ?? En natt i 2003 fikk daværende dommer Roy Moore (t.v.) satt opp dette to tonn tunge monumentet over De ti bud i delstatens høyesteret­t.
Det førte til protester, men han ble en helt blant kristne konservati­ve.
ARKIVFOTO: JULIE BENNETT, AP/NTB SCANPIX En natt i 2003 fikk daværende dommer Roy Moore (t.v.) satt opp dette to tonn tunge monumentet over De ti bud i delstatens høyesteret­t. Det førte til protester, men han ble en helt blant kristne konservati­ve.
 ?? FOTO: CHRISTINA PLETTEN ?? Pastor Blake Jones i Rainbow Church of Christ synes situasjone­n i Alabama er mest trist. Her med konen Rebekah og sønnen David.
FOTO: CHRISTINA PLETTEN Pastor Blake Jones i Rainbow Church of Christ synes situasjone­n i Alabama er mest trist. Her med konen Rebekah og sønnen David.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway