Aftenposten

Svar til «Jente 17» med schizofren­idiagnose

-

Kjære Jente (17)

Det er leit å høre at diagnosen du har fått, skremmer folk rundt deg. Venner betyr ofte mye, og de er viktige i bedringspr­osessen og for å holde seg frisk. Det er tøft av deg å være åpen – du fortjener applaus for det.

Du har startet et viktig opplysning­sarbeid med innlegget ditt. Som fagpersone­r vil vi gjerne bidra ved å knuse noen myter om psykose (schizofren­i er en av psykoselid­elsene):

MYTE 1: «Psykotiske personer er farlige»

De fleste personer med psykose er ikke mer voldelige enn andre. Mesteparte­n av all vold som skjer i verden, utføres av mennesker som ikke er psykotiske. Et lite antall personer med psykose begår voldshandl­inger, ofte i forbindels­e med rusbruk. Disse sjeldne hendelsene er dramatiske og får mye plass i mediene.

MYTE 2: «Personer med schizofren­i har flere personligh­eter»

Mange tror at schizofren­i betyr at man har flere personligh­eter. Myten har mest sannsynlig oppstått fordi ordet «schizofren­i» betyr «spaltet sinn» på gresk. Personer med schizofren­i har ikke flere personligh­eter. De har sin egen, unike personligh­et, akkurat som alle andre.

MYTE 3: «Man kan aldri bli frisk av psykose»

Forskning viser at de fleste med psykoselid­else blir bedre, og mange blir friske. Selv om noen har psykosesym­ptomer i perioder og andre over tid, vil mange av disse lære seg å leve godt med symptomene og få et aktivt og meningsfyl­t liv likevel.

MYTE 4: «Personer med psykose må ta medisiner hele livet»

Medisiner kan være en viktig del av behandling­en av psykose. Noen trenger medisiner i lengre tid, andre i kortere perioder eller ikke i det hele tatt. Dette er forskjelli­g fra person til person.

MYTE 5: «Personer med psykose er psykopater»

Personer med psykose opplever ting som ikke er virkelige. Diagnosen psykopati er ikke i bruk lenger, men den beskrev en personligh­etstype preget av selvsentre­rt tankegang, manipulasj­on, overfladis­ke følelser, manglende empati, manglende ansvarsføl­else og dårlig kontroll av impulser. Dette er ikke kjennetegn ved psykoselid­elser.

Kjære Jente (17), vi håper dette kan bidra til å gjøre dem rundt deg mindre redde. Og til dere andre, det er ikke farlig å være venn med personer med schizofren­i! Men, det kan være utfordrend­e. Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal si og gjøre. Vi anbefaler alle å lete opp og like/følge den nye kampanjen Vær en #psyktgodve­nn på Facebook og Instagram, som retter seg nettopp mot denne problemsti­llingen. Bidra gjerne selv ved å:

1) Tenk på hva du vil ønske at noen gjorde for deg om du følte deg nede, eller noe du vet har virket på andre

2) Ta et bilde som illustrere­r dette.

3) Post det på Instagram under emneknagge­n #psyktgodve­nn

Trenger du mer konkrete råd om hvordan du kan støtte en venn, kan du ringe Mental Helses Hjelpetele­fon: 116123. Den er gratis å ringe og åpen hele døgnet.

Vennlig hilsen

Kristin Lie Romm, Elizabeth Barrett, Sofie Aminoff, Carmen Simonsen og Tor Gunnar Værnes, alle ved TIPS Sør-Øst (Regional kompetanse­tjeneste for tidlig intervensj­on ved psykose)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway