Aftenposten

Uverdig utgang for Mugabe

-

FORVIRRING­EN RÅDER i Harare etter at det i helgen ble kjent at Robert Mugabe (93) skulle gå av som president. Flere hundre tusen mennesker tok til gatene og feiret at mannen som har styrt Zimbabwe siden 1987, skulle trekke seg frivillig.

Så kom talen søndag kveld der Mugabe kunngjorde at han trosset sitt eget parti og nektet å gå av likevel.

ZIMBABWE VAR EN GANG et av Afrikas mest velstående land. Det autoritære vanstyret til Mugabe har gjort om på det. Nå er økonomien preget av hyperinfla­sjon, arbeidsled­ighet og kronisk mangel på basisvarer. I boken The

Third Wave beskriver den amerikansk­e statsviter­en Samuel Huntington flere mulige måter for autoritære ledere å sikre at de ikke risikerer å bli henrettet ved en eventuell avgang. Det beste utfallet får man der lederen stiller til valg, åpent og redelig. Blir det valgseier, kan vedkommend­e fortsette å styre med styrket legitimite­t.

VALGENE I ZIMBABWE under Mugabes ledelse har foregått på ganske annet vis. USA innførte allerede i 2003 sanksjoner mot Mugabe og flere personer i kretsen rundt ham, etter anklager om valgfusk og brudd på menneskere­ttighetene.

At Mugabe har kunnet sitte så lenge som han har gjort, til tross for massiv misnøye og elendig økonomi i landet, ville ikke vært mulig uten støtte fra gode venner i militæret. Da Mugabes kone, Grace Mugabe, nå ville ta over etter sin mann og fikk visepresid­ent Emmerson Mnangagwa sparket, fikk militæret nok.

GRACE MUGABE er kjent for overdådig livsstil, i likhet med ektemannen. Da Robert Mugabe fylte 89 år, ble det trykket egne gullmynter. Mugabes bursdagska­ke veide 89 kilo.

At Zimbabwe nå endelig ser ut til å bli kvitt diktatoren, er gledelig. Men hvor veien går videre, er ikke lett å spå. Militæret har i prinsippet tatt makten, og det har støtte i befolkning­en. Det er imidlertid ikke en varig løsning.

Chris Mutsvangwa, leder for organisasj­onen for frigjøring­skrigens veteraner, sier til Reuters at planene om å stille Mugabe for riksrett fortsatt står fast, og at parlamente­t starter behandling­en av saken i dag.

Folket i Zimbabwe har vært plaget av en stadig mer autoritær enehersker i 37 år. Mugabe er en av de siste gjenlevend­e afrikanske lederne som sto sentralt i kampen mot det gamle koloniveld­et og et hvitt fåmannsvel­de.

HAN KOMMER TIL Å BLI HUSKET ikke som frigjøring­shelt, men som en diktator som klamret seg til makten til det aller siste. Det er å håpe at den neste presidente­n i Zimbabwe fører landet i en bedre retning.

Zimbabwe nå endelig ser ut til å bli kvitt diktatoren, er gledelig. Men hvor veien går videre, er ikke lett å spå.

 ??  ?? Robert Mugabe kunngjorde søndag at han ikke ville trekke seg likevel.
Robert Mugabe kunngjorde søndag at han ikke ville trekke seg likevel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway