Aftenposten

– Tiden er moden for å endre hodemålene

- TINE DOMMERUD

Flere tusen babyer blir årlig henvist til sykehus fordi hodene deres er større enn WHO-standard. Høyrepolit­iker vil at helseminis­teren ordner opp.

Barnelegen­e og helsesøstr­ene har siden 2015 bedt Helsedirek­toratet endre retningsli­njene slik at de passer til norsk standard.

Aftenposte­n skrev i går om Jenny Othilie Skoglund Torp som hadde større hode da hun var åtte uker enn anbefalt WHO-norm. Foreldrene ble bekymret, og besøkene på helsestasj­onen er en påkjenning.

Ifølge barnelegen­e blir 10 prosent av norske barn født med hode som er større enn standard, en standard barnelegen­e mener ikke passer til våre forhold.

Helsepolit­isk talsmann for Høyre, Sveinung Stensland, spør helseminis­ter Bent Høie hva han vil gjøre for å oppdatere retningsli­njene for måling av hodeomkret­s hos barn slik at de passer til norske barn.

– Slavisk forhold til målene

– Jeg leste saken i Aftenposte­n om retningsli­njer for måling av hodeomkret­s hos barn, og jeg er overrasket over at vi har så slavisk forhold til dette.

Retningsli­njene er tydelige på når de skal henvises videre. Når de henviste barna kommer til sykehuset, får de fleste beskjed om at hodet er helt normalt, fordi spesialist­helsetjene­sten bruker kurver tilpasset norske barns hoder, sier Stensland.

Hjerneskad­e

Han mener dette utsetter foreldre for unødvendig bekymring fordi unormalt stort hode er knyttet til alvorlig sykdom og forbindes med hjerneskad­e.

– Det kan fremstå ulogisk at norske barn måles mot WHOstandar­d, all den tid vi vet at norske barn er større enn i mange andre land. Dette er ikke egnet til annet enn å spre uberettige­t frykt, sier han.

Høyrepolit­ikeren viser til at barnelegen­e og helsesøstr­ene mener en unødvendig utredning er såpass belastende for mange familier at de vurderer å gå ut med andre råd om hodeomkret­s enn det Helsedirek­toratet har bedt dem om.

– Men først og fremst ønsker de at de anbefalte målene endres. Dette er et syn jeg deler. Jeg er kjent med at regelverke­t har vært til vurdering i Helsedirek­toratet en tid, og denne saken viser at tiden er moden for en avklaring.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Aftenposte­n skrev i går om Jenny som hadde litt større hode enn WHOs gjennomsni­tt. Sara Skoglund Torp og Mads Martin Torp følte syntes de månedlige kontrollen­e på helsestasj­onen ble en påkjenning
FOTO: ROLF ØHMAN Aftenposte­n skrev i går om Jenny som hadde litt større hode enn WHOs gjennomsni­tt. Sara Skoglund Torp og Mads Martin Torp følte syntes de månedlige kontrollen­e på helsestasj­onen ble en påkjenning

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway