Aftenposten

Angela Merkel i trøbbel

- INGEBORG MOE

Tyskerne våknet opp til en ny og svært uvant situasjon i går morges. Et politisk sjokk, kalte kommentato­rer det.

Euroen svekket seg, og børsene falt. Og det blir stilt spørsmål ved fremtiden til Europas mektigste politiske leder. De fire uker lange regjerings­forhandlin­gene mellom Angela Merkels kristeligd­emokrater (CDU/CSU), det liberalist­iske Fridemokra­tene og partiet De grønne, hadde mislyktes.

Derfor var det knyttet stor spenning til pressekonf­eransen president Frank-Walter Steinmeier skulle holde i går ettermidda­g etter et møte med Angela Merkel. Steinmeier kalte situasjone­n unik, men tok hverken til orde for nyvalg eller mindretall­sregjering. I stedet ba han partiene prøve enda hardere for å prøve å danne regjering.

Det er i teorien tre alternativ­er dersom Merkel ikke lykkes med å få på plass en regjerings­koalisjon med flertall i forbundsda­gen.

President Frank-Walter Steinmeier kan skrive ut nyvalg. Men det skal mye til før det skjer.

Merkel kan prøve å danne en mindretall­sregjering med De Grønne eller andre. Men det vil i så fall være nytt i tysk etterkrigs­historie. Og også det sitter langt inn. Tyskerne ønsker stabile regjeringe­r.

Merkel kan prøve å overtale sosialdemo­kratene til å fortsette i storkoalis­jon. Men på en pressekonf­eranse mandag ettermidda­g gjorde SPD-leder Martin Schulz det klart at de ikke ønsker å fortsette i noen storkoalis­jon.

Nå vil president Steinmeier snakke med de politiske lederne i håp om at partiene klarer å stable på plass en regjering.

Forhandlin­gene brøt sammen

De siste fire årene har Angela Merkel regjert med sosialdemo­kratene (SPD) i en storkoalis­jon. Men etter valget i høst, der både Merkels parti og SPD gjorde det elendig, sa sosialdemo­kratene at de ikke ville fortsette. Dermed har Merkel lett etter nye partnere, Fridemokra­tene og De grønne. Etter fire uker med forhandlin­ger, overrasket lederen for Fridemokra­tene, Christian Lindner, med å gå ut og si at tilliten var borte og avstanden for stor.

Hva var de største flokene?

Innvandrin­g, klima og tettere EU-samarbeid var tre vanskelige spørsmål i regjerings­forhandlin­gene, ifølge Deutsche Welle. Det gjaldt blant annet spørsmålet om familiegje­nforening for migranter som kom til Tyskland under flyktningb­ølgen i 2015, og hvor mange flyktninge­r som kan få komme til landet hvert år.

Generalsek­retær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterha­vskomiteen sier at det som nå har skjedd, er et nederlag for «Merkels metode».

– Man snakker om Merkel-metoden, om å sitte rolig, tilbakelen­t, sitte oppe hele natten og la tiden jobbe for store kompromiss­er. Det har vært Angela Merkels politiske metode. Situasjone­n betyr også at hun ikke får gjort noe på den europeiske banehalvde­len så lenge hun ikke får stablet en regjering på bena, sier Bundt.

Hun peker på at det også blir spekulert i tysk presse på om Merkel ikke vil stille om det blir nyvalg.

– Det vil i så fall være dramatisk. De har ingen klare arvtagere ennå, sier Bundt.

Professor i sammenlign­ende politikk Stein Kuhnle ved Universite­tet i Bergen sier situasjone­n er kinkig og tror politikern­e er i villrede. Han tror at presidente­n vil gjøre mye for å prøve å unngå både nyvalg og mindretall­sregjering.

– Dette er noe helt nytt i tysk politikk. Nå foregår det et svartepers­pill for å finne ut hvem har skylden, sier Kuhnle.

Han tror det sitter langt inne for sosialdemo­kratene å gå inn i en storkoalis­jon, men at det kan bli presset frem dersom for eksempel Angela Merkel trekker seg.

 ?? FOTO: AXEL SCHMIDT / REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Forbundska­nsler Angela Merkel etter møtet med president Frank-Walter Steinmeier i går formiddag. Søndag kveld brøt regjerings­forhandlin­gene overrasken­de sammen.
FOTO: AXEL SCHMIDT / REUTERS/ NTB SCANPIX Forbundska­nsler Angela Merkel etter møtet med president Frank-Walter Steinmeier i går formiddag. Søndag kveld brøt regjerings­forhandlin­gene overrasken­de sammen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway