Aftenposten

– Det verste var å få vennene mine mot meg

- HANS O. TORGERSEN ANETTE AASHEIM

Etterforsk­ningen gjorde politiet i Oslo oppmerksom på det man kaller en «bekymrings­full seksualise­rt ungdomskul­tur».

To unge menn er nå tiltalt for et voldtektsf­orsøk, som de skal ha vært sammen om, og tre voldtekter. Den ene er tiltalt for én voldtekt, den andre for to.

Begge nektet straffskyl­d da saken mot dem startet i Oslo tingrett mandag. Forklaring­ene til både tiltalte og fornærmede går bak lukkede dører, men med pressen til stede.

Sterkt preget

En sterkt preget ung kvinne var den første som tok plass i vitnebokse­n. Hun fortalte hendelsen som førte til tiltalens punkter om et voldtektsf­orsøk og en fullbyrdet voldtekt.

Hun forklarte seg i detalj om det som skjedde, og at hun sa «nei» og «jeg vil ikke» flere ganger. Så opplevde hun at kroppen stivnet.

– Jeg hadde aldri kjent en sånn følelse før. Du prøver å røre deg og komme deg løs, men klarer ikke å bevege deg.

Etterpå forsøkte hun å holde skjult det som hadde skjedd.

– Jeg hadde hørt om jenter som hadde hatt sex og etterpå hatt det helt forferdeli­g. De ble kalt stygge ting og hengt ut på sosiale medier. Jeg ville ikke havne i den situasjone­n selv. Jeg valgte rett og slett bare å holde kjeft, fortalte hun.

Ryktet om det som hadde skjedd spredte seg likevel i ungdomsmil­jøet hun var med i.

– Jeg ble sett på som en hore. Det er en kultur som har festet seg.

Venninner trodde ikke på henne

Hun opplevde at venninner ikke trodde på hennes forklaring om at det som hadde skjedd ikke var frivillig fra hennes side. Venninner tok guttenes parti.

– Jeg prøvde i det lengste å bite tennene sammen og late som om jeg hadde det sykt bra. Jeg ønsket så sterkt at ting bare skulle bli glemt slik at jeg kunne klare å leve videre.

Hun fortalte i retten at de to tiltalte har meget stor autoritet i miljøet.

– Folk føyer seg og bøyer seg for dem. Folk tror på det de velger å tro på for ikke selv å bli utstøtt av miljøet.

Jenta fortalte at hun ikke ønsket å gå til politiet med saken, men politiet kom til henne i oktober 2015 . Etterforsk­erne hadde fått informasjo­n fra andre om det som hadde skjedd, og hun valget da å forklare seg.

– Jeg har hatt det helt jævlig og har mistet alle vennene mine, har så vidt kontakt med dem. Jeg har bestemt meg for at når det nå er kommet frem i lyset, så skal jeg fortelle alt jeg vet for at rettferdig­heten skal skje fyllest.

Tiltalte sier det var frivillig sex

I går startet tiltalte nummer en sin forklaring. Han må svare for et voldtektsf­orsøk, én voldtekt og mange tilfeller av trakasseri­ng.

Om voldtektsf­orsøket forklarte han at både hun og han tok initiative­t. Det dreide seg om frivillig sex, ifølge ham.

– Det ble ikke sagt så mye heller. Dette varte bare i noen sekunder. Hun sa ikke til meg at hun ikke hadde lyst til dette.

Tiltalte ble eksaminert av aktor, statsadvok­at Torunn Gran, om en meldingsut­veksling mellom ham og fornærmede, krydret med smilefjes og hjerter.

– Du skriver «jeg gikk (derfra, red.anm.) fordi det ikke var rett» og «unnskyld». Hva var det som ikke var rett?

– Den hendelsen.

– Hadde det skjedd noe som ikke skulle skje?

– Ikke fra mitt ståsted. Det er vel for at den hendelsen har skjedd, fordi hun ble kalt ting på skolen.

Aftenposte­n kjenner til at lignende saker skal opp for retten. Sakene handler både om voldtekter og deling av bilder av seksuell karakter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway