Aftenposten

Trygdet par får luksusvare­r tilbake

- PER ANNAR HOLM LENE LI DRAGLAND

I ca. 30 år har de levd et «av-og-på-forhold» med sammenvevd økonomi og et omflakkend­e liv.

For to år siden ble 45-åringen stanset med kniv på åpen gate, noe som ledet politiet hjem til en leilighet på Bjørndal i Oslo og kvinnen (44) som han har tre barn med.

Det er bare han av de to som har vært i lønnet arbeid noen få uker i livet. Likevel har paret opparbeide­t seg store verdier.

Levde i overdådigh­et

Da etterforsk­erne, etter det de selv sier var et konservati­vt overslag, summerte opp luksusvare­ne paret hadde hjemme, stanset kalku- latoren til slutt på over 1,7 millioner kroner.

I tillegg fant politiet andre steder tre Mercedeser, klokker og gull for enda flere millioner.

Men nå har Borgarting lagmannsre­tt kommet til at politiet ikke har evnet å bevise at pengene paret har brukt på shopping, stammer fra kriminell virksomhet.

«På denne bakgrunn finner lagmannsre­tten at det ikke kan utelukkes at N.N. (45-åringen) har mottatt arveforsku­dd fra sine foreldre. Det er imidlertid ikke mulig å si noe om størrelsen på arven», heter det i dommen, som også slår fast at mannen har meget lav troverdigh­et.

Lagmannsre­tten legger til grunn at paret over en tiårsperio­de kan ha hatt en svart økonomi på 4,7 millioner kroner i tillegg til trygden.

«På denne bakgrunn må lag- mannsrette­n konkludere med at påtalemynd­igheten ikke har oppfylt sin bevisbyrde. Det kan ikke utelukkes at de tiltalte har opparbeide­t seg de aktuelle verdiene med lovlige midler».

Riktignok gjør retten et lite poeng av at disse millionene trolig ikke er oppgitt som arv eller gaver på selvangive­lsen, men det var ikke tatt ut tiltale etter disse paragrafen­e denne gang.

I retten ble det lagt frem en verdivurde­ring fra 2009 hvor 45-åringens mor hadde fått taksert sine svarte diamanter til 15.388.411 svenske kroner.

Får luksusvare­ne tilbake

I Oslo tingrett ble de dømt til åtte måneders fengsel og inndragnin­g av luksusvare­ne.

Nå er begge blankt frifunnet for heleri og får de beslaglagt­e varene tilbake.

Det eneste de må betale er bøter på 5000 kroner for å ha båret kniv på offentlig sted og hatt en ulovlig boks med pepperspra­y liggende hjemme.

Fornøyde klienter

– Min klient er fornøyd med å bli trodd og ser frem til å få tingene sine tilbake, sier advokat Serkan Bulut, som forsvarte kvinnen.

Advokat Ali Reza Afsar har bare kort orientert sin klient om domsslutni­ngen:

– Vi skal gå igjennom hele dommen senere, men den var som ventet, sier Afsar.

Juryen har nå avgjort skyldspørs­målet, men aktor Mona Brandmo har et par uker på seg til å vurdere en eventuell anke til Høyesteret­t over bevisbedøm­melsen.

Den 44 år gamle kvinnen er født i Norge, mens barnefaren i lengre perioder har hatt Sverige som sin bostedsadr­esse.

 ?? BEGGE FOTO: POLITIET ?? Politiet fant 15 luksusvesk­er, 21 par sko og klokker med veiledende pris på 837.000 kroner. Nå må alt leveres tilbake.
BEGGE FOTO: POLITIET Politiet fant 15 luksusvesk­er, 21 par sko og klokker med veiledende pris på 837.000 kroner. Nå må alt leveres tilbake.
 ??  ?? Prislappen sto fortsatt på mange av luksusvare­ne.
Prislappen sto fortsatt på mange av luksusvare­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway