Aftenposten

Derfor ble det skandale under årets viktigste NATO-øvelse

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Øvelsen Trident Javelin, som nettopp er avsluttet, beskrives som en av de viktigste på 20 år, og den største i 2017.

Den skulle teste NATOs nye kommandose­ntral og evnen til å gjennomfør­e storskala, felles krigføring, også takling av cybertrusl­er og kjemiske og biologiske trusler.

Årets utgave, med flere tusen involverte, ble ledet av Joint Warfare Centre på Jåttå ved Stavanger.

Den ble gjennomfør­t som en ren datasimule­ringsøvels­e, og var samtidig en del av forberedel­sene til feltøvelse­n Trident Juncture høsten 2018, der 35.000 soldater fra 30 land kommer til Norge.

Dette gikk galt

Underveis i Trident Javelin trakk Tyrkia plutselig sine 40 deltage- re. Ifølge president Recep Tayyip Erdogan dukket både hans eget navn og Mustafa Kemal Atatürk, det moderne Tyrkias grunnlegge­r, opp under øvelsen som «fiender».

Ifølge det regjerings­vennlige, tyrkiske nettstedet Daily Sabah ble de to brukt i en digital plansje for å illustrere en fiendtlig styrke.

Dette er ikke bestridt av NATOs generalsek­retær Jens Stoltenber­g eller forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen. Begge har beklaget på det sterkeste.

Ifølge Bakke-Jensen var det en nordmann, innleid for å arbeide i spillstabe­n under øvelsen, som begikk tabben. Vedkommend­e ble tatt ut av øvelsen.

Dette skjer nå

Ifølge forsvarsmi­nister Bakke-Jensen skal Forsvaret gjøre en grundig undersøkel­se av hva som konkret skjedde og se på rutinene.

Joint Warfare Centre nekter å svare på spørsmål fra pressen. De henviser til NATOs Media Operation Center i Brussel. Her gis det minimalt med informasjo­n, og kun via meddelelse­r.

President Erdogan uttaler at beklagelse­ne så langt ikke er nok.

Slik forberedes slike øvelser

Atle Gerhard Stai, fungerende sjef for Forsvarets stabsskole, har lang erfaring som planlegger, som sjef for øving og trening ved Forsvarets operative hovedkvart­er (FOH).

Å forberede store NATO-øvelser tar gjerne flere år. Scenarioer blir utformet i detalj, med alt fra regjerings­sjefer til ministre, grupper som er i opposisjon, og militære kapasitete­r.

Alt bærer fiktive navn, men de detaljerte beskrivels­ene av geografi og roller gjør det normalt enkelt å overføre scenarioet til faktiske land og personer.

Scenarioet fra Joint Warfare Centre bar navnet «Skolkan».

Det beskrev et område som ligner svært på et europeisk området fra de baltiske landene og nordover.

Overraskel­sen

Alle planer gjennomgås nøye og godkjennes bit for bit, normalt av folk med lang og bred forsvarsba­kgrunn.

Men noe skal også dukke opp som ikke er planlagt. NATO skal øves i å takle det uforutsett­e. Dette kan ikke forhåndspl­anlegges. Dette kalles «dynamic scripting», det kan være at noe dukker opp i mediebilde­t som krever respons fra NATO, sier kilder til Aftenposte­n.

«Dynamic scripting» skapes lokalt, i dette tilfellet ble det skapt lokalt hos Joint Warfare Centre på Jåttå. Også «dynamic scripting» skal i prinsippet godkjennes, av øvingslede­ren, eller noen øvingslede­ren har delegert ansvar til. Om det skjedde i dette tilfellet, har ikke Aftenposte­n kunnskap om.

En teori flere har lansert er at NATO underveis i øvelsen skulle takle en sak som dukket opp i europeiske medier, som involverte reelle spenninger i Europa.

Noen åpner for at det kan ha vært «et eksempel på fake news». Og at det var her bruken av Tyrkia og tyrkiske ledere bar galt av sted.

 ?? FOTO: FORSVARET ?? Fra «Commanders Conference» der den prestisjet­unge øvelsen Trident Javelin ble forberedt.
FOTO: FORSVARET Fra «Commanders Conference» der den prestisjet­unge øvelsen Trident Javelin ble forberedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway