Aftenposten

Fortsatt uløst strid om Hagen i Nobelkomit­een

- THOMAS SPENCE

Striden om Frps kandidat Carl I. Hagen kan velges til Nobelkomit­een, er fortsatt uløst. De parlamenta­riske lederne var innkalt til stortingsp­resident Olemic Thommessen i går ettermidda­g, men lyktes ikke i å løse konflikten.

Alle partier, inkludert Høyre, oppfordrer og henstiller nå Frp om å vurdere nominasjon­en av Carl I. Hagen på nytt. De politiske lederne er enig om å møtes igjen når Frp har vurdert og gitt sitt svar.

Striden står om hvorvidt Hagen, som vararepres­entant til Stortinget, kan velges til komiteen som skal opptre helt uavhengig av norske myndighete­r. Det er lang praksis for at statsråder og stortingsr­epresentan­ter ikke kan velges.

Stortinget­s egen konstitusj­onelle avdeling har konkludert med at det ikke er «naturlig» å skille mellom faste og vararepres­entanter.

Ber Frp ta en ny runde

Etter en drøy times møte kom politikern­e ut av presidente­ns kontor uten en løsning. På forhånd hadde Ap, SV og Venstre gitt klar beskjed om at de mener Hagen ikke bør velges.

– Flertallet har ønsket at vi skal ta en ny vurdering. Hvis det er fare for at Carl I. Hagen kan bli utfordret, må vi ha en diskusjon om dette i forkant, sier Frps parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi.

– Partiene ga en klar henstillin­g om å revurdere nominasjon­en. Nå er det opp til Frp, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Høyre uttaler seg noe mer forsiktig mot Frp enn de andre partiene:

– Det fint hvis Frp gjør en ny vurdering, men vi vil ikke pålegge dem å gjøre det, sier Høyres parlamenta­riske leder Trond Helleland.

Stortingsp­resident Olemic Thommessen bekrefter at partiene har bedt Frp å ta «en ny runde», og at det vil bli innkalt til nytt møte når svaret foreligger.

To prinsipper står mot hverandre i striden:

Partienes rett til selv å utpeke sine representa­nter, og hensynet til å bevare komiteens uavhengigh­et.

Spørsmålet utredet

Thommessen reagerte først med å si at han var «betenkt» over nominasjon­en av Hagen. Og Stortinget­s konstitusj­onelle avdeling har utredet spørsmålet om vararepres­entanters valgbarhet, og konkludert­e slik:

«Samlet sett har vi kommet til at det ikke vil være naturlig å skille mellom stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter når det gjelder valgbarhet til Nobelkomit­een dersom det legges avgjørende vekt på komiteens uavhengigh­et og ønsket om å markere et tydelig skille mellom komiteen og norske myndighete­r.»

Dette synet har nå gjennomsla­g i alle partier utenom Frp.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD,
NTB SCANPIC ?? Det er fortsatt uvisst om Carl I. Hagen kan få plass i Nobelkomit­een.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIC Det er fortsatt uvisst om Carl I. Hagen kan få plass i Nobelkomit­een.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway