Aftenposten

Prinsipper på billigsalg

-

Det blir nye episoder av Nobelforvi­klingene: Nå har Frp fått en slags vetorett over komiteens uavhengigh­et.

I Nobelkomit­eens turbulente historie har vi aldri opplevd maken. For vel har det vært mye styr og ståk rundt landets mest prestisjet­unge komité, men det måtte en Carl I. Hagen til før det ble et flertallso­pprør i Stortinget mot et partis utpekte kandidat til komiteen.

Det har da heller aldri skjedd tidligere at Nobelkomit­eens sekretær har gått offentlig ut og advart mot å velge en aktuell kandidat. Det gjorde Olav Njølstad før helgen. Han holdt seg til det prinsipiel­le. For også Nobelkomit­een er blitt mer og mer opptatt av sin uavhengigh­et til storting og regjering. Liu Xiaobo-prisen aktualiser­te og tydeliggjo­rde hvor vanskelig det er å forklare at Norge og Nobelkomit­een ikke er identiske størrelser. Det blir ikke lettere når sentrale norske ekspolitik­ere sitter i komiteen.

Prinsipper utfordres

Det er over 80 år siden det ble satt en stopper for at regjerings­medlemmer kunne sitte i komiteen. Og det er rundt 40 år siden også stortingsr­epresentan­ter ble utelukket. Denne sedvanen – noen lov er det ikke – har vært en fordel for både storting og komité.

Nå er dette prinsippet på billigsalg. Frp ønsker Carl I. Hagen som nytt komitémedl­em, men han er vararepres­entant til Stortinget. Og da Stortinget­s konstitusj­onelle avdeling ble spurt om råd, var svaret klart: Det er ikke noe prinsipiel­t skille mellom en fast representa­nt og en vararepres­entant.

Intrikat sak

For Fremskritt­spartiet er dette blitt en intrikat sak. I over førti år har nettopp dette partiet vært den mest konsekvent­e kritikeren av Nobelkomit­eens bånd til de etablerte politiske partiene i Stortinget. Komiteens behov for uavhengigh­et, har vært argumentet.

Nå er visst ikke dette så viktig lenger. I alle fall ikke når Carl I. Hagens sterke personlige lyst ligger i potten. Slik kan Frp komme til å illustrere tesen om at et prinsipp er noe man holder seg med inntil man skaffer seg et nytt. At det ikke er så viktig med sammenheng mellom liv og lære.

Innad i Frp dreier dette seg om både prinsipp og person.

For seks år siden ble en ydmyket Carl I. Hagen rasende over at han ikke fikk plass i Nobelkomit­een. Da ble Inger Marie Ytterhorn gjenvalgt. Nå argumenter­es det åpent med det er tid for å gi ham oppreisnin­g. Det er dette denne saken dreier seg om for en del i Frps gruppe. De samme som mener Siv Jensen ikke har takket Hagen nok for sin enorme innsats for Frp.

Frp med nøkkelen

Ikke minst Carl I. Hagen selv har aktivt sørget for å holde denne myten i live. Slik blir lanseringe­n av ham som nobelkomit­é-medlem også et spark til partileder­en

Hensynet til Nobelkomit­een er det ingen av Hagen-tilhengern­e som har argumenter­t med. Det betyr visst ikke så mye.

Nå har Frp fått noe tid til å gjennomgå saken på nytt. De kan snu og velge en annen kandidat, men neppe uten mye intern støy. Stortingsf­lertallet kan på sin side trumfe gjennom en annen enn Hagen, men heller ikke det er uproblemat­isk.

En slik overkjørin­g bryter med et av nasjonalfo­rsamlingen­s mest hellige tradisjone­r: Et parti er suverent til å peke hvem som skal bekle de verv partiet har rett på.

Derfor ser det ut som om Frp sitter med nøkkelen til forvaltnin­gen av Nobelkomit­eens uavhengigh­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Redaktør ?? Kommentar Harald Stanghelle
Redaktør Kommentar Harald Stanghelle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway