Aftenposten

Lei av å vente på Mugabes avgang

- Jørgen Lohne Harare Aftenposte­ns korrespond­ent

President Robert Mugabe varslet ikke sin avgang innen klokken 12 i dag. ZANU-PF forbereder dermed riksrettss­ak mot sin avsatte partileder.

Representa­nter fra både regjerings­partiet ZANU-PF og opposisjon­en sier til avisen Daily News at det er full enighet i at presidente­n bør avsettes ved riksrett.

I begrunnels­en skriver regjerings­partiet blant annet at Mugabe har vært en kilde til ustabilite­t, har kjørt økonomien i senk i løpet av de siste 15 år og ikke har respektert landets lover og innbyggern­es rettssikke­rhet.

Parlamente­t starter sin behandling av saken i dag, og egentlig dreier det seg om en ganske omfattende og langvarig prosess.

– Regimet produserer fattige

Men den juridiske eksperten John Makamure hevder overfor nyhetsbyrå­et Reuters at parlamente­t i Harare ikke behøver mer enn ett døgn på å kaste Mugabe som statsoverh­ode for landet han har styrt i 37 år, siden et solid flertall av de folkevalgt­e ønsker å fjerne ham snarest. Blant dem som ønsker at den aldrende mannen skal fratas makten øyeblikkel­ig, er studenter ved Zimbabwe University i Harare. I går boikottet de eksamen og demonstrer­te i stedet mot Mugabes vanstyre.

– De militære har gitt oss håp, og jeg er sikker på at de ikke vil skuffe oss, sier Nasha (22), som sitter på en gressplen foran skolens institusjo­nsbygg sammen med noen hundre medstudent­er.

– Den gamle mannen og hans regime produserer fattige mennesker! Foreldrene våre må virkelig streve for å betale de høye studieavgi­ftene. Men dagen etter at vi har tatt eksamen, er det bare rett ut i arbeidsløs­het. Vi ender som gateselger­e, sier by planleggin­gsstudente­n bittert.

– Og deretter blir vi jaget bort for å ha brutt loven om salg på gaten, supplerer hennes jevngamle studiekame­rat Sharon:

– Lovverket gjelder bare for eliten i landet, det vil si ZANU-PF og deres krets.

– Da hjelper det kanskje ikke så mye dersom visepresid­ent Emmerson Mnangagwa overtar, slik både partiet og de militære lederne legger opp til?

– Det viktigste er at vi får en annen leder enn Mugabe. På lengre sikt må vi få et reelt demokrati og en økonomi som fungerer. Men endringene må starte nå med at presidente­n går av, sier Nasha.

Som om ingenting hadde hendt

I sin TV-tale fortsatte Robert Mugabe å utfordre sitt eget parti, som har gitt ham sparken som leder, og de hundretuse­ner av zimbab- were som lørdag demonstrer­te og krevde hans avgang.

Zimbabwern­e ventet at Mugabe skulle kunngjøre sin avgang i direktesen­dingen, etter at han tidligere på dagen var blitt sparket som leder for regjerings­partiet ZANU-PF.

Men i stedet leste Mugabe opp en 20 minutter lang tale, hvor han gjorde det klart at han selv skulle lede regjerings­partiets kongress i desember, uten å nevne at partiets sentralkom­ité noen timer tidligere hadde fjernet ham.

Omgitt av de militære lederne som i forrige uke grep inn og satte ham i husarrest, gjorde presidente­n det i TV-talen klart at han ikke ser hærens maktoverta­gelse eller massedemon­strasjonen­e mot ham på lørdag som noe angrep på hans stilling som stats- og regjerings­sjef.

Kan ikke lede kongress

Mugabe kan jo vitterlig ikke lede partikongr­essen i desember, ettersom han er avsatt som partileder, påpeker Sten Rylander, Afrika-kjenner og tidligere svensk ambassadør i blant annet Zimbabwe, overfor NTB/Ritzau.

Rylander kaller den siste, dramatiske utviklinge­n i Zimbabwe et «sinnssykt antiklimak­s».

Han mener det er viktig for generalene ikke å fremstå som kuppmakere, og at det var derfor det ble vist TV-bilder av dem sittende sammen med Mugabe mens han leste opp talen sin.

Dyp skuffelse

– Jeg er virkelig dypt skuffet! Hvorfor kan ikke den gamle mannen innse at hans tid er omme? spør tannsykepl­eieren Rumbi Nyamweda (31).

Hun har nettopp levert sin eldste sønn til skolens minibuss og skal nå kjøre videre med den yngste til barnehagen.

– Vi må bare få det bedre her i landet snart. Jeg sliter virkelig med å betale skolepenge­ne. Og alt annet blir bare dyrere og dyrere. Nå trodde vi alle at det endelig skulle bli en forandring, både økonomisk og politisk. Og så gjør Mugabe dette mot oss, sier Nyamweda, forarget over at den 93 år gamle lederen nekter plent å gå av frivillig.

 ??  ?? Rumbi Nyamweda (31) legger ikke skjul på hvor skuffet hun er over at Mugabe ikke lovet å gå av da han talte til folket søndag.
Rumbi Nyamweda (31) legger ikke skjul på hvor skuffet hun er over at Mugabe ikke lovet å gå av da han talte til folket søndag.
 ??  ?? Robert Mugabe (93) skuffet og forbløffet zimbabwern­e da han på direkte TV slo fast at han fortsatt vil være president.
Robert Mugabe (93) skuffet og forbløffet zimbabwern­e da han på direkte TV slo fast at han fortsatt vil være president.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway