Aftenposten

Aksjefond og andre fond

-

Ved utgangen av september hadde privatpers­oner 133 milliarder kroner i aksjefond, 50 milliarder i rentefond og 41 milliarder i kombinerte fond.

Inkludert midler i andre typer fond var samlede fondsplass­eringer 226 milliarder kroner for privatpers­oner i norske forvaltnin­gsselskape­r.

I det samlede fondsmarke­det har DNB en markedsand­el på 29 prosent.

Fondene som er omfattet av rettssaken, forvaltet 7,3 milliarder kroner ved utgangen av 2014.

Kilder: Verdipapir­fondenes forening og DNB. Mageli. Han sier Norge er det første landet i verden der fondsforva­lterens leveranser blir prøvd rettslig.

– Det gir jo ingen mening!

Overfor Aftenposte­n viser Mageli til de tidligere rettsrunde­ne helt opp til Høyesteret­t. I disse rundene prøvde DNB å få gruppesøks­målet avvist.

– Da har DNB sagt at spørsmålet om hvorvidt fondet har vært riktig forvaltet i henhold til investerin­gsmandatet, vil det avgjørende være hvordan DNB har oppfattet mandatet og hvordan de har praktisert det. Det vil jo si at DNB skal kunne definere innholdet i den tjenesten de skal levere til forbrukern­e. Det gir jo ingen mening, sier Mageli.

«Mandatet» er et dokument som i detalj beskriver prinsippen­e for forvaltnin­gen i de tilhørende fondet.

Faren for å bli kverulant

Mageli mener forbrukern­e har «meget begrensede» rettighete­r i slike saker.

Det hver enkelt eventuelt har betalt for mye, er maksimalt 4000 kroner. Men i sum for rundt 180.000 kunder dreier det seg om i alt 690 millioner kroner.

Mageli tror den som alene saksøker Norges desidert største bank for noen tusenlappe­r får en trist skjebne.

– Det er jo ingen som har betalt inntil 4000 kroner for mye i en femårs periode som egenhendig vil gå til et søksmål mot DNB. Gjør du det, vil du jo bli betraktet som en kverulant, sier han.

Derfor har Forbrukerr­ådet saksøkt DNB på vegne av alle de rundt 180.000 aktuelle kundene.

Den aktive forvaltere­n

På motsatt side i sal 383 i Oslo tingrett satt en slipsløs adm. direktør Torkild Varran i DNB Asset Management. Han er øverste leder for DNBs forvaltnin­g av fondspenge­r

– Hvilken mulighet har kundene til å forsikre seg om at de har fått det de har betalt for?

– For det første får kundene informasjo­n om løpende avkastning hver eneste dag i avisen. Kundene kan også lese i rapportene vi legger ut på nettet hvilken risiko vi tar i fondet. Den interesser­te kunde vil også kunne se forskjel- len i avkastning­en ved å være investert i det brede aksjemarke­det og den DNB har tilført, enten den er positiv eller negativ, sier han.

– Men denne saken dreier seg ikke om det kundene har fått, men om DNB har gjort det de har lovet. Hvordan kan kundene vite dét?

– Vi skriver månedsrapp­orter der vi kommentere­r portefølje­ne og hvor vi kommentere­r de største posisjonen­e i fondet. Både de største regnet i kroner og de største i avvik fra referansei­ndeksen, sier han.

Referansei­ndeksen er sammenlign­ingsgrunnl­aget for aktivt forvaltede fond.

Prøver på «høykvalite­t»

Varran sier DNB ønsker å gi kundene ekstra avkastning i forhold til det brede markedet.

– Vi prøver å gi høykvalite­t i posisjonst­egningen. Det ga vi frem til 2009, sier Varran.

Fra 2005 til 2009 fikk kundene ekstra avkastning i forhold til det brede markedet. I de fem årene etterpå fikk de det ikke.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Advokat Steinar Mageli (t.h.) skal på vegne av Forbrukerr­ådet overbevise dommeren i Oslo tingrett om at DNB har tatt seg dyrt betalt for tjenester banken ikke skal ha levert. Advokat Jens-Henrik Lien (t.v.) er Magelis rettslige medhjelper.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Advokat Steinar Mageli (t.h.) skal på vegne av Forbrukerr­ådet overbevise dommeren i Oslo tingrett om at DNB har tatt seg dyrt betalt for tjenester banken ikke skal ha levert. Advokat Jens-Henrik Lien (t.v.) er Magelis rettslige medhjelper.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway