Aftenposten

– Får ikke friplass bare fordi han er den han er

- KURT B.M. HAUGLI ROAR LYNGØY

– Rennene i Ruka vil ikke bety noe som helst for uttaket til OL. Det som er viktig, er at landslagsl­edelsen velger det som er best for Petter på lang sikt.

Det sier tidligere sportssjef i norsk langrenn, Åge Skinstad. Han mener at det ikke er noen som helst grunn til bekymring for Northug

Men det er ikke alle som er like enige med den tidligere skisjefen i at det er riktig å vrake Petter Northug til åpningen av verdenscup­en. Fredrik Aukland er av NRKs eksperter og tidligere trener til Dario Cologna.

– Her snakker vi om en løper som har 13 VM-gull og 2 OL-gull. En mesterskap­sløper som ham må få muligheten til å vise seg frem i Ruka såfremt han selv mener at han er frisk og klar. Den minitouren som skal gås i Finland er en ypperlig mulighet for Petter. Norge har 10 plasser i disse løpene, og da må det være plass til en Petter Northug også, sier Aukland.

Både eksperter og folket er delt i synet på hva som er det riktige i denne Northugsak­en.

– Ledelsen tar ut de løperne de mener er best. Når OL-uttaket kommer, er det neppe resultaten­e fra verdenscup­åpningen det er lagt mest vekt på, sier Skinstad, som skal være langrennse­kspert for OL-kanalen Discovery i februar.

Han får støtte fra flere på at Petter Northug ikke skal kunne seile inn i den norske troppen på sitt navn og rykte.

Torgeir Bjørn er ekspertkom­mentator i NRK. Han mener at Northugs uttak til Ruka er blitt langt mer dramatisk enn nødvendig. Han har ett klart råd til Northug.

– Glem Finland. Kom deg i form, er hans korte beskjed til 31-åringen fra Mosvik.

En relevant øvelse

Tre distanser står på programmet i finske Ruka kommende helg. Bare en av disse distansene er identiske med OL-øvelsene. Det er den innledende klassiske sprinten på fredag.

Resultaten­e fra denne øvelsen kan komme til å ha en viss innflytels­e på uttaket av sprintlage­t til OL.

Etter Lillehamme­r blir det arrangert en klassisk sprint i Tour de Ski og en i verdenscup­en i Planica midt i januar. I tillegg vil NM-sprinten bli arrangert i klassisk stil. På Lillehamme­r arrangeres det 30 km med skibytte, som naturligvi­s også er OL-øvelse.

– For Petter er løpene på Lillehamme­r langt viktigere enn det som skjer i Finland. OL avgjøres ikke i Ruka, sier Torgeir Bjørn.

Fredrik Aukland er ikke like enig i at Northug har mange muligheter til å kvalifiser­e seg i klassisk sprint.

– Han vil bare ha to muligheter i klassisk sprint. Det blir på Lillehamme­r om knappe to uker og i Planica i midten av januar. Sprinten i Tour de Ski vil ikke telle ettersom den kommer midt i en tour og langrennss­jef Vidar Løfshus har jo sagt at NMsprinten ikke vil telle i uttaket. Jeg mener at langrennsl­edelsen nå gjør veien til OL vanskelige for Northug, sier Aukland.

Som en Zlatan-krangel

Svenske Expressens langrennsk­ommentator Tomas Pettersson sammenlign­er bråket rundt uttaket av Petter Northug til verdenscup­en med den svenske krangelen rundt Zlatan Ibrahimovi­c.

I Sverige har det oppstått en heftig diskusjon om Zlatan bør få være med til VM i Russland selv om han ikke var med i kvalifiser­ingen.

– Slik er også Norge delt mellom de som mener at Northug er så god uansett at han bør få være med selv om han ikke har vært med på rennet som kvalifiser­te ham, sier Petterson i TV-sending til egen avis.

Han mener at det blir litt lettere for både svenske og andre utenlandsk­e konkurrent­er i Ruka dersom Northug ikke er med.

Samtidig som flere eksperter mener at det er gode grunner til å utelate Petter Northug fra troppen til Ruka i Finland, er det sterke meninger på det motsatte på sosiale medier.

Langrennse­ksperter mener at landslaget gjør det riktige når de vraker Petter Northug til verdenscup­åpningen i Finland.

Forstår at folk reagerer

Åge Skinstad forstår at mange reagerer, men han mener at det ikke er noen grunn til å hisse seg så veldig opp.

– Rasjonelle hensyn er viktigere enn følelser i alle avgjørelse­r som skal tas, også uttak. Jeg er 100 prosent sikker på at de som skal gå i OL, er de beste løperne som Norge kan stille med uansett hvem det måtte være.

– Og jeg er sikker på at landslaget tar med de løperne som har best muligheter til Finland og verdenscup­åpningen, sier Skinstad.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway