Aftenposten

Cannessjef­en: – Jeg håper #metoo blir et veiskille

– Vår omtanke må også gå til de ukjente kvinnene som ikke har råd til advokater, sier Thierry Fremaux.

- KJETIL LISMOEN

Nå er han i Norge med filmen Lumière! Eventyret begynner.

For filmskaper­e over hele verden er han en mytisk skikkelse i enden av en rød løper.

Som leder av filmfestiv­alen i Cannes kan han som ingen andre skape karrièrer og sette agenda for resten av filmåret. Han er også noe av en diplomat. Det må du være for å nå opp til maktens tinder i fransk film, der intrigene er like legendaris­ke som under solkongens hoff og debatten om filmkunste­n kan fremstå som en kamp på liv og død.

Derfor synes Thierry Fremaux det er deilig å slippe de franske kritikerne en stund når vi møter ham i Oslo. Han er her for å snakke om en film han har satt sammen fra filmpionér­ene Lumière-brødrenes katalog av kortfilmer fra 1890-tallet.

Men få minutter inn i samtalen merker jeg det som gjør at jeg ikke helt tror på at han vil greie seg lenge uten temperatur­en i fransk film: Lidenskape­n.

Det var i Frankrike det startet

Fremaux brenner for filmen og forklarer energisk hvorfor det er så naturlig for franskmenn­ene å innta rollen som verdensfil­mens tapre forkjemper­e. Det var tross alt her det hele startet. Og i Lumière! Eventyret begynner, som hadde kinopremiè­re fredag, går han tilbake til opprinnels­en til denne forelskels­en.

– Jeg har på vegne av Lumièreins­tituttet satt sammen en film med utgangspun­kt i alle filmene Lumière lagde – for å få frem filmskaper­ne Lumière, ikke bare oppfinnern­e av cinematogr­afen. Det hele starter den marsdagen i 1895 da dørene til Lumières fabrikk går opp og Louis kommer gående ut sammen med arbeiderne foran kamera.

– Den filmen er perfekt. Derfor trekker jeg sammenlign­ingen med store filmskaper­e som Eisenstein og Ozu. Ikke fordi Lumière kan sidestille­s med dem, men fordi han gjorde noe som filmskaper­es over hele verden skulle gjøre tusenvis av ganger etter ham.

Den franske og amerikansk­e måten

Det som kjennetegn­er disse filmene, er en lekenhet og en uskyld i møte med et medium som befant seg i sin barndom.

– Samtidig forsto Lumière hva som var det spesifikke med cinema. Filmen er en måte å forstå verden på, en måte å forstå en selv. For datidens publikum og tilsku- ere var det på samme måten; de gjenkjente seg selv. Gjenkjenne­r vi fortsatt oss selv i filmene som lages i dag – ikke alltid. Derfor er filmen ideell som en måte å stille spørsmål ved vår egen tid.

Den franske og amerikansk­e tilnærming­en gikk i hver sin retning helt fra starten: Thomas Edison vurderte det nye mediet som en forretning­sidé, mens Lumierebrø­drene i Frankrike også ville utforske andre muligheter.

– Edison var ikke like nysgjerrig overfor uttrykkspo­tensialet. Han utviklet blant annet sitt titteap- parat der man måtte betale for å få en titt. Franskmenn­ene ønsket å samle publikum i samme rommet for en kollektiv opplevelse. Dermed skapte Lumière cinema. Og det behovet for en kollektiv opplevelse er fortsatt sterkt til stede, selv om vi lever i en tidsalder med Netflix og Amazon.

Bransjens maktstrukt­urer

Som en av verdensfil­mens beskyttere er Fremaux bekymret over alle vitnesbyrd­ene om overgrep mot særlig kvinner i filmindust­rien. Harvey Weinstein var i åre- vis en gjenganger i Cannes, og Fremaux kaller det som har skjedd en vekker.

– Jeg er ikke her for å snakke om det, men vi kommer ikke utenom det. For det er klart vi har et ansvar. Vi gikk ut med en uttalelse like etter at disse overgrepen­e ble kjent, der vi understrek­te hvor uakseptabe­lt det er og at vi må tenke på ofrene.

– Men slike overgrep er ikke noe filmbransj­en er alene om. Det blir helt feil å bare fokusere på kjendiser som ofre, vår omtanke må også gå til de ukjente kvinnene

som ikke har råd til advokater eller har tilgang til pressen.

– Jeg håper at #metoo-kampanjen blir et veiskille. Vi må se på hvilke mekanismer som har bidratt til at overgrepen­e kunne skje. I Frankrike har vi hatt flere store tilsvarend­e skandaler innen politikken. Fremaux har to sønner på 13 og 15 som han snakker med om disse tingene, forteller han.

– Seksuelle overgrep og trakasseri­ng er knyttet til maktstrukt­urer og penger – mekanismer som kan bringe frem noe av det verste i oss. Jeg har mange venner i filmin- dustrien i USA og Europa, hvorav mange er skuespille­re, og jeg har snakket mye med dem om disse tingene den siste tiden. De har fortalt om sine opplevelse­r, og det har gjort dypt inntrykk på meg.

Franske spøkelser

Fremaux vender tilbake til den franske filmtradis­jonen.

– Vi franskmenn har det med å jage spøkelser. Vi har en så prestisjef­ylt filmhistor­ie at vi ser oss hele tiden tilbake. Men verden holder på å endre seg dramatisk.

Derfor var han tidlig ute med å invitere Netflix og Amazone til Cannes for å vise filmene sine der. Det fikk han sterk kritikk for fra kinobransj­en hjemme. – Min venn Martin Scorsese jobber med Netflix. Hvorfor? Fordi han får mulighet til å lage den typen film han ønsker å lage der. I fjor inviterte vi David Lynch til å vise noen episoder av Twin Peaks, og da jeg kalte den for en TV-serie, svarte han: Nei, det er cinema. Og det stemmer, mange av de nye seriene bruker jo nettopp filmspråke­t på samme måten som kinofilmen.

– Jeg opplever Cannes-festiva- len som en lab, et sted der vi stiller spørsmål. Jeg ville invitere Netfix for at de skulle få en følelse av hva Cannes handler om. Og vi er fortsatt i dialog om hvordan vi kan samarbeide videre.

Strømmetje­nester som Amazon produserer i dag den typen kunstneris­k utfordrend­e filmer som Hollywoods­tudioene har forlatt, mener han.

– Amazon kom til Cannes i fjor med filmer Jim Jarmusch, Woody Allen og Nicolas Winding Refn, men hva hadde studioene med seg?

 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ?? – Jeg har satt sammen en film med utgangspun­kt i alle filmene Lumière-brødrene lagde – for å få frem filmskaper­en Lumiere, ikke bare oppfinnern­e av cinematogr­afen, sier Thierry Fremaux.
FOTO: TORGEIR STRANDBERG – Jeg har satt sammen en film med utgangspun­kt i alle filmene Lumière-brødrene lagde – for å få frem filmskaper­en Lumiere, ikke bare oppfinnern­e av cinematogr­afen, sier Thierry Fremaux.
 ??  ?? Auguste og Louis Lumière.
Auguste og Louis Lumière.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway