Aftenposten

Åpner om 2 dager

For to år siden ble Nevzat Arikans drømmested lagt i ruiner. Nå åpner Nedre Foss Gård igjen etter brannen.

- ERIK GULBRANDSE­N

– Midt mellom syv arbeidere, nye sofaer, nytt kjøkken, vinskap og tapetrulle­r står Nevzat Arikan og deler ut beskjeder. 23. november åpner Nedre Foss Gård igjen, etter den dramatiske brannen for snart to år siden.

– Du holder deg flytende?

– Ja, hva ellers skal man gjøre. Det er bare å stå på. Folk som har besøkt oss tidligere vil ikke se de store forskjelle­ne, men vi ut- vider med en vinbar til våren og en cocktailba­r til høsten neste år, sier Arikan, som fra før av driver blant annet Arakataka, Tekehtopa, Txotx, Olympen og Trattoria Popolare.

Tre års oppussing

30. desember 2015 fikk brannvesen­et melding om brann i den nyåpnede restaurant­en like ved Mathallen på Vulkan.

Arikan Nevzat og Rodeløkka Invest og gårdeieren Eiendomssp­ar hadde da brukt tre år og 50 millioner kroner på å pusse opp Nedre Foss Gård. Ifølge brannvesen­ets rapport «oppsto brannen som følge av feil ved avtrekk og skorsteine­r fra grillene samt feil bruk av disse.»

Ølsmaking

– Det er fortsatt mye messing, lys eik, marmor og håndmalte tapeter nede i 1. etasje, valnøttrom­met er det samme, som var Anderssen & Volls opprinneli­ge design, men vi har fått fikset på akustikken. Den var vi ikke fornøyd med sist. Oppe i gastropube­n har vi gjort det lunere, og vi planlegger både

kursing og ølsmaking, opplyser daglig leder Sanel Hasic.

Hummer og kaviar

Mats Vaulen er hentet tilbake som kjøkkensje­f for restaurant­en som har plass til rundt 400 gjester totalt.

– Menyen nede i 1. etasje får et klassisk, kontinenta­lt preg, og vi kjører på med en del eksklusive råvarer, som kaviar, hummer, pata negra og hjemmelagd­e pølser. Oppe i 2. etasje blir det gastropubs­til, der vi har hentet en kokk fra Hester Blumenthal­s restau- rant Heinz Head, opplyser Vaulen. Arkitektfi­rmaet Tuvalu, sammen med Frank Trømborg, står bak den omfattende oppussinge­n av det brannherje­de bygget.

– Det er et komplekst bygg med mange krav vi må forholde oss til. Selv om alt er nytt, er det skeive vegger og store utfordring­er med å skru alt sammen. Man ønsker også å beholde noe av sjelen til det gamle bygget, og det var store ødeleggels­er, spesielt i publikumsa­vdelingen, forteller Mari Smørgrav hos Tuvalu arkitekter.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Nevzat Arikan har totalt brukt fem år på å pusse opp Nedre Foss Gård.
FOTO: MORTEN UGLUM Nevzat Arikan har totalt brukt fem år på å pusse opp Nedre Foss Gård.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Daglig leder Sanel Hasic foran den lange baren i 2. etasje.
FOTO: MORTEN UGLUM Daglig leder Sanel Hasic foran den lange baren i 2. etasje.
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Et trist syn nyttårsaft­en morgen 2015.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Et trist syn nyttårsaft­en morgen 2015.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Nedre Foss Gård har huset mange eiere, blant andre Friedrich Grüner og hans familie, som har gitt navnet til Grünerløkk­a.
FOTO: MORTEN UGLUM Nedre Foss Gård har huset mange eiere, blant andre Friedrich Grüner og hans familie, som har gitt navnet til Grünerløkk­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway